Archidat BouwNieuws - bouwnieuws - wiebes-klimaatplannen-moeten-betaalbaar-zijn
Javascript is uitgeschakeld

Wiebes: klimaatplannen moeten betaalbaar zijn

Geplaatst: 11-07-2018
Wiebes: klimaatplannen moeten betaalbaar zijn

DEN HAAG - De overgang naar een CO2-neutrale samenleving mag de burger niet met hoge kosten opzadelen. Dat benadrukte minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) bij de presentatie van de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord.

,,Als wij gezinnen met hoge rekeningen gaan verrassen, dan gaat het niet lukken'', voorspelt de bewindsman. ,,Betaalbaarheid en haalbaarheid voor huishoudens'' zijn volgens hem van meet af aan speerpunten geweest voor het kabinet.

Wiebes voegde eraan toe dat de rekening per jaar neerkomt op slechts een half procent van de totale omvang van de Nederlandse economie. Aan de zorg bijvoorbeeld wordt 14 procent uitgegeven. ,,Op consumentenniveau besteden we meer aan rookwaren.''

Nederland is niet ambitieuzer dan andere landen, maar begint wel eerder, zei Wiebes verder. Betrokken partijen krijgen daardoor meer tijd om zich voor te bereiden en kunnen zo een voorsprong nemen. ,,Wie eerder aan de wedstrijd begint heeft een grotere kans om te winnen'', aldus de minister.

Ook Diederik Samsom, die de gesprekken leidde over de gebouwde omgeving, weersprak verhalen over enorm stijgende energierekeningen. De voorstellen die er nu liggen zijn juist bedoeld om dat te voorkomen.

Samsom zei ook dat niet iedereen morgen een dure warmtepomp hoeft aan te schaffen. Per wijk wordt een plan gemaakt en mensen doen er goed aan dat af te wachten. ,,Dus trek nog niet met een koevoet uw cv-ketel van de muur en ren nog niet naar de Gamma om die laatste rollen glaswol te hamsteren.''

Wiebes prees de inspanningen van de partijen achter het klimaatakkoord. Het kabinet heeft zelf niet actief meegepraat, benadrukte hij. ,,Wij hebben hier ook geen verstand van.'' Hij zei wel al ,,ordners vol concrete voorstellen'' te hebben gezien. Een inhoudelijke reactie geeft het kabinet pas in september.

Overig Bouwnieuws

Ieren stappen uit Gamma en Karwei 18-07-2018
Blankenburgverbinding mag worden aangelegd 18-07-2018
Hogere prijzen kleuren cijfers AkzoNobel 18-07-2018
Amsterdamse aanpak woonfraude lijkt te werken 18-07-2018
Celstraffen voor verdachten zwendel Vestia 17-07-2018
Holland boven Amsterdam komt met bod versnelde woningbouw 17-07-2018
Amsterdam vraagt hulp VN om woningmarkt 17-07-2018
Grote Haagse fietsenstalling later klaar 16-07-2018
De Noord-Zuidlijn is klaar voor de start 16-07-2018
Overheid en bouwketen moeten voortouw nemen in circulair bouwen 13-07-2018
 

Hein de Kort

Onze partners

  • BUVA Rationele Bouwproducten
  • Martens Groep
  • Luxlight
  • Tremco Illbruck
  • Gebr. Bodegraven
  • De Hoop Pekso
  • Daas Baksteen
Sluit deze advertentie