Woningcorporatie ymere pleit voor dertiende maand huurtoesla
Javascript is uitgeschakeld

Woningcorporatie Ymere pleit voor dertiende maand huurtoeslag

Geplaatst: 11-05-2022
Woningcorporatie Ymere pleit voor dertiende maand huurtoeslag

AMSTERDAM - Woningcorporatie Ymere pleit voor een dertiende maand voor de huurtoeslag. De corporatie, die actief is in Amsterdam, Almere, Haarlem, Haarlemmermeer en Weesp, doet dat nadat uit onderzoek is gebleken dat ruim een derde van haar huurders last heeft van zogenoemde energiearmoede. Daar is sprake van als mensen meer dan 10 procent van hun inkomen kwijt zijn aan energielasten.

"Veel van onze huurders komen niet in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag van de overheid, maar hebben wel moeite om de sterk gestegen energielasten te betalen", legt een woordvoerder van Ymere uit. De corporatie keek bij zijn onderzoek naar zo'n 64.000 woningen. "Met huurtoeslag kunnen veel meer mensen geholpen worden."

Uit het onderzoek van Ymere kwam bovendien naar voren dat de grootte van de woning de grootste invloed heeft op de energiekosten. Het energielabel speelt in mindere mate mee. Dat betekent niet dat de corporatie op dat vlak achterover leunt. "We blijven proberen snel meer woningen te verduurzamen."

Koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes geeft aan dat alle leden daarmee bezig zijn. Ook houden ze de huurstijging beperkt. Desondanks ziet ook Aedes dat veel huurders problemen hebben met de energierekening. Het idee van Ymere noemt een zegsman van de koepel dan ook "een interessante optie".

Ook de Woonbond vindt het plan interessant. "Wij pleiten al langer voor een hogere huurtoeslag, maar het is alleen maar goed als meer partijen zo'n geluid laten horen." De Woonbond herkent het beeld uit het onderzoek van Ymere in grote lijnen. "Uit een onderzoek van TNO bleek al eerder dat negen op de tien mensen met energiearmoede huurders zijn", zegt een woordvoerder. "Energiearmoede aanpakken via de huurtoeslag is een logische stap."

Overig Bouwnieuws

Woningcorporatie Vestia splitst zich op, naam verdwijnt 25-05-2022
Minister sluit bouwen op terpen en palen niet uit 25-05-2022
Huizenprijzen blijven oplopen, tempo lager dan eerder 23-05-2022
Stikstoffabriek nog later klaar, gevolgen onzeker 23-05-2022
Fouten in opdracht Afsluitdijk waren voor renovatie bekend 23-05-2022
Kabinet trekt nog eens 680 miljoen euro uit voor Groningen 23-05-2022
Rookmelder nog niet in ons systeem 23-05-2022
Strengere regels moeten zorgen voor meer zonnepanelen 23-05-2022
Huizenbezitters blij met uitstel salderingsregeling zonne-energie 23-05-2022
Rijkswaterstaat schikt geschil Afsluitdijk voor 238 miljoen euro 23-05-2022
 

Onze partners

  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • MBS Groep
  • Unilin Insulation
  • Alsecco
  • VMRG
  • FOAMGLAS isolatie
Sluit deze advertentie