Woonbond kabinetsplannen goede stap maar niet voldoende
Javascript is uitgeschakeld

Woonbond: kabinetsplannen goede stap, maar niet voldoende

Geplaatst: 22-09-2022
Woonbond: kabinetsplannen goede stap, maar niet voldoende

AMSTERDAM - Het kabinet zet met zijn plannen voor 2023 stappen in de goede richting, maar er is meer nodig, vindt de Woonbond. De belangenvereniging voor huurders vindt onder meer dat er meer koopkrachtcompensatie nodig is, bijvoorbeeld door het minimumloon verder te verhogen.

Wel vindt de Woonbond het "goed" dat het kabinet nog dit jaar de energieprijsstijgingen gaat compenseren. Veel huurders in een onzuinige woning kunnen namelijk moeilijk meer besparen, verklaart de bond. Ook het prijsplafond voor energieverbruik kan daarbij "voor meer lucht" zorgen, maar laten toch nog "te hoge stijgingen van de energierekening toe".

Daarom zou de Woonbond graag zien dat de meest onzuinige woningen versneld worden verduurzaamd. "Uiteindelijk is energie besparen het duurzaamst en het betaalbaarst. Dan moet je toch echt eens werk maken van de huurwoningen waar de warmte het raam zo weer uitwaait", aldus directeur Zeno Winkels van de Woonbond.

De verhoging van de huurtoeslag is volgens de belangenvereniging "een goede stap". Ook met het naar voren halen van de huurverlaging, van 2024 naar 2023, is de bond "blij", al zou die ook voor lage inkomens in de commerciële sector moeten gelden.

Corporatiekoepel Aedes noemt het eerder ingaan van de huurverlaging "een noodzakelijke steun in de rug voor huurders", net als het aangekondigde prijsplafond voor energie. "Verder draagt de stijging van het minimumloon eraan bij dat mensen met een smalle beurs oplopende kosten kunnen betalen", klinkt het.

De komende jaren wil Aedes meer gaan inzetten op de verduurzaming van woningen, waar het kabinet meer geld voor heeft gereserveerd. "Gemiddeld heeft een corporatiewoning label B, maar er zijn ook nog steeds woningen met EFG-labels. Die gaan corporaties met voorrang aanpakken. Als de bouw meer capaciteit kan vrijmaken voor verduurzaming, staan corporaties klaar om te investeren in het nog sneller energiezuiniger maken van de sociale woningbouw."

Overig Bouwnieuws

De Hypotheekshop: angst voor recessie merkbaar op woningmarkt 29-09-2022
CU en D66: kijk bij toewijzing woning ook naar totale woonlasten 29-09-2022
Hoge inflatie drukt op resultaten bouwmarkt Hornbach 29-09-2022
Diverse organisaties eisen actie voor gezondere schoolgebouwen 29-09-2022
Vattenfall wint Duitse aanbesteding voor windmolenpark Noordzee 29-09-2022
Rotterdam wil nieuwe brug over de Maas van Oost naar Zuid 29-09-2022
Gros gemeenteambtenaren wil uitstel Omgevingswet 29-09-2022
Rapport: maatwerk nodig om starters aan huis te helpen 27-09-2022
Prijsvergelijker: gebruik warmtepomp duurder door energieplafond 27-09-2022
ABN AMRO: veel kantoren voldoen nog niet aan duurzaamheidseisen 27-09-2022
 

Onze partners

  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
Sluit deze advertentie