Woonbond kabinetsplannen goede stap maar niet voldoende
Javascript is uitgeschakeld

Woonbond: kabinetsplannen goede stap, maar niet voldoende

Geplaatst: 22-09-2022
Woonbond: kabinetsplannen goede stap, maar niet voldoende

AMSTERDAM - Het kabinet zet met zijn plannen voor 2023 stappen in de goede richting, maar er is meer nodig, vindt de Woonbond. De belangenvereniging voor huurders vindt onder meer dat er meer koopkrachtcompensatie nodig is, bijvoorbeeld door het minimumloon verder te verhogen.

Wel vindt de Woonbond het "goed" dat het kabinet nog dit jaar de energieprijsstijgingen gaat compenseren. Veel huurders in een onzuinige woning kunnen namelijk moeilijk meer besparen, verklaart de bond. Ook het prijsplafond voor energieverbruik kan daarbij "voor meer lucht" zorgen, maar laten toch nog "te hoge stijgingen van de energierekening toe".

Daarom zou de Woonbond graag zien dat de meest onzuinige woningen versneld worden verduurzaamd. "Uiteindelijk is energie besparen het duurzaamst en het betaalbaarst. Dan moet je toch echt eens werk maken van de huurwoningen waar de warmte het raam zo weer uitwaait", aldus directeur Zeno Winkels van de Woonbond.

De verhoging van de huurtoeslag is volgens de belangenvereniging "een goede stap". Ook met het naar voren halen van de huurverlaging, van 2024 naar 2023, is de bond "blij", al zou die ook voor lage inkomens in de commerciƫle sector moeten gelden.

Corporatiekoepel Aedes noemt het eerder ingaan van de huurverlaging "een noodzakelijke steun in de rug voor huurders", net als het aangekondigde prijsplafond voor energie. "Verder draagt de stijging van het minimumloon eraan bij dat mensen met een smalle beurs oplopende kosten kunnen betalen", klinkt het.

De komende jaren wil Aedes meer gaan inzetten op de verduurzaming van woningen, waar het kabinet meer geld voor heeft gereserveerd. "Gemiddeld heeft een corporatiewoning label B, maar er zijn ook nog steeds woningen met EFG-labels. Die gaan corporaties met voorrang aanpakken. Als de bouw meer capaciteit kan vrijmaken voor verduurzaming, staan corporaties klaar om te investeren in het nog sneller energiezuiniger maken van de sociale woningbouw."

Overig Bouwnieuws

Huurkorting moet samenwonen van jongeren en ouderen stimuleren 01-06-2023
Zorgen bij provincies en waterschappen om strengere waterregels 01-06-2023
Woningzoekers verdringen zich rond beschikbare huurwoningen 01-06-2023
Gemeenten compenseren aardgasverbruik via omstreden projecten 01-06-2023
Grootschalige aanpak wateroverlast Limburg stap dichterbij 31-05-2023
ArenA wil in 2030 meer energie opwekken dan verbruiken 31-05-2023
Verduurzamende klusser stuwt omzet Gamma en Karwei 31-05-2023
Randstad: Nederland loopt vast door tekort aan vakmensen 31-05-2023
Project Hedwigepolder na slepende strijd klaar 30-05-2023
Kritische vragen Statenleden over uitbreidingsplan Roompot 30-05-2023
 

Onze partners

  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • MBS Groep
  • Unilin Insulation
Sluit deze advertentie