Boomhuizen
Javascript is uitgeschakeld

Boomhuizen

Geplaatst: 10-01-2017

Woningbouw in de toekomst. U en ik weten natuurlijk al: Dat wordt helemaal anders. We gaan onze huizen voor ‘n steeds groter deel in 3D printen. Alles wordt digitaal en elektronisch en met nieuwe materialen. En reuze groen. Uw huis wordt een informatiehub, energiecentrale, recyclebaar product.

Maar het zou maar kunnen dat u een trend hebt gemist. Hoeveel Amerikaanse TV-series zijn er wel niet over de trend die ik hier graag met u bespreek? Boomhuizen. Eh, boomhuizen? Ja, als kind noemden we ze boomhutten maar het idee is hetzelfde. Een huisje hoog in het gebladerte. En het allesbehalve kinderspel tegenwoordig.
Google voor mijn lol eens op ‘tv series tree house’ en u ziet meteen wat ik bedoel. Kijk naar zo’n TV-serie en ik beloof: het is verslavend. En eens iets anders dan House of Cards of Game of Thrones. Toch?
Zo is er de TV-serie van The Treehouse Guys. Ze reizen heel Amerika door om hoog in bomen droomkasteeltjes te bouwen voor “families, communities, nature lovers and dreamers”. Ziet u ze ook voor u? Nog een paar series: Treehouse Masters en Ultimate Treehouses.

In zo’n bouwteam heb je geen betonvlechters, tegelzetters of metselaars nodig. Eindelijk ook een huis dat nu eens niet (zoals elk ander Amerikaans huis) voor driekwart uit saaie gipsplaten bestaat. Nee, eerlijk hout in een constructie met balken die ze bij de Gamma en plaatselijke bouwmarkt echt niet verkopen.
Wat voor ambachtslieden komen er dan wél mee als je een “treehouse” bestelt? Een “master of platform design”. En een “trained tree climber”, “master rigger” (die hijst zware balken omhoog) en “zipline expert”. Stuk-voor-stuk beroepen waar je op een verjaardagsvisite mee voor de dag kunt komen.

Denk ook niet dat het allemaal petieterige huisjes zijn die onze stoere boomhelden bouwen. Je hebt ze zelfs met hot tubs en fitsnesskamers. Alles kan. Ik lees op de website van bouwer Blue Forest beeldend over “a symbol of imagination and adventure”. Bij AirBnB is het huren van de boomhuis superpopulair. Er zijn veel boeken over boomhuizen voor wie plaatjes wil kijken of er zelf een wil bouwen.

Dan nog even het aspect van de duurzaamheid. Zo’n boomhuis bestel je niet om voor zo weinig mogelijk geld zo veel mogelijk vierkante meters te bouwen. Je kiest niet de makkelijkste en meest duurzame manier van bouwen. Het is ook niet onderhoudsvrij. Een boom groeit; de stam wordt dikker. Schroeven en andere bevestigingen moet je controleren. En zit alles na die laatste herfststorm nog wel netjes op zijn plek?

Gelukkig heeft Moeder Natuur in één opzicht al rekening gehouden met deze 21ste eeuwse moderniteit: Een boom groeit in de hoogte. Ik bedoel: Als je huis nu op 10 meter is gebouwd, dan blijft dat zo. De boom wordt aan de bovenkant langer en hoger. Hij groeit je letterlijk boven het hoofd.
En het op een heel speciale manier is het ook al een Smart Home. De boom reageert op het extra gewicht. Na verloop van tijd maakt het op de plek waar de hut is gebouwd extra hout aan om het fundament te verstevigen. Slim hè?

Nu nog een stukje bos in Nederland vinden waar het mag. Dat is in het zo veel grotere Amerika ietsje makkelijker.

Overig Columns

Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
Systeem(keuze) 21-11-2023
Van klein denken krijg je grote spijt 07-11-2023
De grote en de kleine schaal 18-10-2023
Hongerwinter in Utrecht? 11-10-2023
 

Onze partners

  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
Sluit deze advertentie