De bouw industrialiseert
Javascript is uitgeschakeld

De bouw industrialiseert

Geplaatst: 08-12-2020

Ik hoor het nog vaak zeggen: ‘de bouw is zo traditioneel. Ze staan nog steeds met een troffel en cement stenen te stapelen.’ Het is een hardnekkig beeld. Maar tegelijkertijd een beeld dat tegenwoordig in de praktijk niet meer klopt. In de afgelopen jaren heeft de sector namelijk enorme stappen gemaakt en worden innovaties niet langer met argwaan bekeken maar juist omarmd.

Neem alleen al de industrialisatie in de bouw. Zeker in de afgelopen vijf jaar heeft dit een enorme vlucht genomen. Dat bouwbedrijven tijdens de financiële crisis hun woningprojecten liever traditioneel realiseerden was vooral omdat het de eigen mensen aan het werk wilden houden. De opmars die prefab kort voor de crisis was begonnen, stokte daarom. Maar nadat de sector uit de crisis was heeft industrialisatie een flinke vlucht genomen.

Van de 68.000 woningen die vorig jaar zijn gebouwd, waren er 12.000 geïndustrialiseerd. Dat betekent dus dat deze huizen deels, of helemaal, in de fabriek zijn geproduceerd en vervolgens op de bouwlocatie in elkaar zijn gezet. De lijst met bouwers die bouwen met prefabelementen of totale concepten groeit met de dag. Je ziet grote bouwpartijen die zelf investeren in het bouwen van fabrieken. Maar er zijn er ook die de prefabelementen bij een toeleverancier afnemen en zo hun eigen concept ontwikkelen.

Daardoor durf ik op deze plek gerust te stellen, dat industrialisatie uit de kinderschoenen is. Als ik het adaptatiemodel van Rogers ernaast leg, kunnen we zélfs concluderen, dat we met industrialisatie nu in de fase van early majority zitten. Dat betekent dus dat het de fases van innovators en early adapters achter de rug heeft en zo langzaam maar zeker ingeburgerd raakt.

En dat is een goede zaak. Immers, de sector staat voor flink wat uitdagingen. Zo moet de bouwproductie nog flink omhoog om de komende jaren het woningtekort op te lossen. Daarnaast wordt de roep om betaalbare huizen steeds groter. En last but zeker not least, heeft de sector een aardige opgave aan het verduurzamen van de BV Nederland. Het zijn opgaves die alleen maar tot een goed einde kunnen worden gebracht als we het bouwproces zo efficiënt mogelijk weten in te richten. En dat kan als de woningen in de fabriek worden geproduceerd. Omdat ontwerp en uitvoering steeds vaker in BIM wordt uitgevoerd hoeven we ook niet bang te zijn voor, wat ik maar noem, Oost Duitse eenheidsworsten. Industrialisatie geeft juist meer mogelijkheden op het gebied van detaillering.

Maar er is nog een aspect waarom ik de toenemende industrialisatie toejuich. Het is namelijk een antwoord op het nijpende personeelstekort. De uitstroom van mensen die met pensioen gaan is de komende jaren groot. En de bereidheid bij jongeren om de bouw in te gaan, is niet zo groot. Zeker met de bouwopgave levert dat problemen op. Door industrialisatie en een efficiënter bouwproces heb je minder handjes nodig. Tegelijkertijd kan het bouwen van een huis in een warme fabriek ook weer aanlokkelijk zijn. Kortom, we rekenen niet alleen af met het beeld van een traditionele sector. De bouw is ook niet meer alleen het terrein voor stoere en sterke kerels.

Jan-Paul Schop

Managing Director USP Marketing Consultancy


USP Marketing Consultancy is een toonaangevend marktonderzoeksbureau voor de bouwsector, de installatiesector, de doe-het-zelfsector en de woonsector.

Overig Columns

Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
Systeem(keuze) 21-11-2023
Van klein denken krijg je grote spijt 07-11-2023
De grote en de kleine schaal 18-10-2023
Hongerwinter in Utrecht? 11-10-2023
 

Onze partners

  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
Sluit deze advertentie