Archidat BouwNieuws - columns - dromen-van-alibaba
Javascript is uitgeschakeld

Dromen van Alibaba

Geplaatst: 08-01-2019

Limburg deed er alles aan. Zelfs Mark Rutte deed zijn best. Hij ontving de baas van Alibaba in het Torentje. Het hielp uiteindelijk niets om de investering van 75 miljoen binnen te halen. De Chinese internetgigant koos toch voor Luik. Hebben we zo iets bijzonders gemist?

Eerder slaagde de lobby om het Europese Medicijn Agentschap naar Amsterdam te halen wel. Ook hier trok Nederland alle registers open. Een op maat gemaakt gebouw, hulp bij de verhuizing en huisvestiging van de werknemers, extra plekken op de internationale scholen en bij de kinderopvang; Het zat er allemaal bij. Het moest, want andere steden deden het ook, maar heeft dat nu bijgedragen aan de keuze voor Amsterdam? Uiteindelijk werd de strijd tussen Milaan en Amsterdam door loting beslist. In ieder geval zijn er met een internationale instelling betere afspraken te maken over de duur van de aanwezigheid, bedrijven zijn wat dat betreft veel wispelturiger.

Ze komen vooral met mooie beloften die vaak boterzacht blijken. Zo ontving Foxconn - maker van onder andere de Iphone – miljarden om een fabriek te vestigen in Mount Pleasant, Wisconsin. Het bedrijf kreeg de grond gratis en tal van (milieu)wetten gelden niet voor het bedrijf. Helaas zegt Foxconn nu dat de situatie is veranderd. De geplande fabriek wordt een researchcentrum, wat nooit de arbeidsplaatsen voor de laaggeschoolde inwoners zal opleveren zoals eerder was beloofd. De voordelen houdt het bedrijf echter wel.

Ook in Nederland houden bedrijven steden in de tang. Zoals de fosforfabriek in Zeeland, die na faillissement een rekening van bijna 90 miljoen euro achterlaat voor de schoonmaak van het terrein. Of het vertrek van Organon uit Oss na de overname door internationale gigant Merck; In 1 klap vertrekt een complete groep (rijke) inwoners. Hoe kleiner de stad hoe gekker het soms lijkt te worden. Zo wilde het ROC Arcus in Heerlen perse aan de rand van de stad een nieuwe campus. “Zo niet, dan vertrekken we”. Heerlen gaf toe en kon nog net bedingen dat niet alle opleidingen naar de rand van de stad vertrokken.

In Amerika is de competitie tussen potentiële vestigingsplaatsen nog groter. De strijd tussen meer dan 200 steden om het tweede hoofdkantoor van Amazon leverde een waar spektakel op. Steden tuimelden over elkaar heen met bizarre toezeggingen, veelal gedaan in het geheim, zonder tussenkomst van burgers. Amazon kon zo het beste bod eruit plukken. Natuurlijk kozen ze daarbij niet voor een plek midden in het niks; Zelfs niet met alle toezeggingen die daarbij hoorden ( zoals het aanpassen van de naam van een stad naar Amazon). Uiteindelijk koos Amazon voor een plek dichtbij de macht en de verblijfplaats van de baas, Jeff Bezos.

En nu begint de echte strijd. Want waarom heeft een bedrijf met een waarde van 1000 miljard nog twee miljard aan voordelen nodig om zich te vestigen in Brooklyn, New York en Crystal City nabij Washington? En wat krijgen de steden daarvoor terug? Uit de eerste hoorzittingen in New York blijkt dat dat vooralsnog bitter weinig concreets is. En dat terwijl de vestiging van Amazon – met zo’n 25.000 geplande banen - zal leiden tot meer druk op de woningmarkt, de metro en het schoolsysteem.

Het is een wedloop die we ook in Europa zien. Landen, regio’s en steden die lonken naar grote bedrijven als Microsoft, Amazon, Alibaba en Google. Wie herinnert zich niet het filmpje dat Groningen liet maken om zichzelf in de kijker te spelen bij Google? Of de vestiging van dat bedrijf in de Eemshaven iets te maken heeft gehad met die film of toch met de nabijheid van het Amsterdam Internet Exchange knooppunt en de betrouwbare Nederlandse stroomvoorziening de doorslag gaf weten we natuurlijk niet.

De keuze van Alibaba voor Luik is echt geen ramp. De banen die het oplevert zijn stressvol, bijna altijd zonder vast contract en werknemers makkelijk vervangbaar. Ook kunnen we best zonder een nieuw distributiedoos van meer dan 150.000 m2 en alle extra vluchten vanuit China. De datacenters in de Eemshaven en Wieringermeer leveren een veel grotere investering op, zonder extra vliegverkeer.

Overig Columns

Niemand wil een tweede Grenfell 08-07-2020
Woningtekort, wie snapt het nog? 07-07-2020
Laten we elkaar niet de crisis inpraten 10-06-2020
Woningbouw van infuus overheid? 04-06-2020
Brand in hoogbouw 18-05-2020
Op grote hoogte Corona te lijf 07-05-2020
Jaloers op de bouw 09-04-2020
EIB voor karretje Bouwend Nederland gespannen 06-04-2020
Van de bouwsteiger naar de operatiekamer 20-03-2020
Let op de toetreders 26-02-2020
 

Onze partners

  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Therminon
  • Totaaldakconcept.NL
  • Wilms
  • Naxis Energy
Sluit deze advertentie