Archidat BouwNieuws - columns - een-kwestie-van-tijd
Javascript is uitgeschakeld

Leverancier aan het woord: "Een kwestie van tijd"

Geplaatst: 11-06-2018
Leverancier aan het woord:
Foto: Roland Sleutjes (Wédéflex Duurzame Daksystemen)

Duurzaamheid anno 2018? Een sleets woord. Een containerbegrip waar van alles te pas en te onpas ondergeschoven wordt. Want let wel: iets is pas duurzaam - en dus beter voor het milieu - als het echt lange tijd meegaat en daarna ook nog recyclebaar is. Denk bijvoorbeeld aan kleding en meubels. Maar bovenal ook aan materialen die in de bouw gebruikt worden. We hebben nog een grote slag te winnen.

Ik geloof niet in duurzaamheid 'voor de bühne'. Ik voel me daardoor wel eens een roepende in de woestijn. Als ik naar de markt kijk, zie ik dat opdrachtgevers steeds meer technische kennis outsourcen. Technici worden vervangen door financieel specialisten. Vaak aanwezig voor een kortere periode. Kortetermijndenken wint het - mede daardoor - steeds vaker van langetermijndenken. En kiezen voor kwaliteit en bestendigheid is dan niet altijd vanzelfsprekend...

We jubelen bij weer een prachtig opgeleverd nieuwbouwproject. Opdrachtnemers sluiten er voor hen lucratieve beheercontracten bij af die regelmatig minder gunstig uitpakken voor de opdrachtgevers. Deze 3-5 jaarcontracten zijn namelijk ook gericht op de kortere termijn. Zeker bij goede dakbedekking. Wat gaat hier mis? Dat we vergeten na te denken over hoe je project er over pakweg 20 à 30 jaar bij moet staan! Dáár zou het over moeten gaan. Zeker als we Nederland met z'n allen duurzamer willen maken.

Onze Wédéflex Daksystemen hebben een levensduur van meer dan 40 jaar. We passen niet in kortetermijncycli. Niet met onze producten en niet in hoe we werken. We investeren in het opbouwen van langdurige relaties met klanten en onze verwerkers. In kennisdeling. En in voortdurend innoveren. Naar mijn bescheiden mening is dat duurzaamheid pur sang. Ik vertrouw daarom op een kentering in denken. Hopelijk is dat slechts een kwestie van tijd.

Overig Columns

Fuck de faalkosten 15-10-2019
Wake up call 25-09-2019
Blockbusters of Indie stedenbouw? 02-09-2019
Efficiënt, maar moet nog efficiënter 02-07-2019
Prijzenslag 2019 27-05-2019
‘De bouw’ mag best wat trotser zijn 02-05-2019
Amerikanen hadden lef om écht toekomstgericht te denken 29-04-2019
‘The big five’ te groot voor Nederland? 01-04-2019
Nederland: het resultaat van roofbouw op het landschap 06-03-2019
Woningmarkt: Het best denkbare anti-conceptiemiddel 25-02-2019
 

Onze partners

  • JET BIK Projecten
  • Blauwplaat
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • BubbleDeck International LWC
  • Burgerhout
Sluit deze advertentie