Archidat BouwNieuws - columns - een-kwestie-van-tijd
Javascript is uitgeschakeld

Leverancier aan het woord: "Een kwestie van tijd"

Geplaatst: 11-06-2018
Leverancier aan het woord:
Foto: Roland Sleutjes (Wédéflex Duurzame Daksystemen)

Duurzaamheid anno 2018? Een sleets woord. Een containerbegrip waar van alles te pas en te onpas ondergeschoven wordt. Want let wel: iets is pas duurzaam - en dus beter voor het milieu - als het echt lange tijd meegaat en daarna ook nog recyclebaar is. Denk bijvoorbeeld aan kleding en meubels. Maar bovenal ook aan materialen die in de bouw gebruikt worden. We hebben nog een grote slag te winnen.

Ik geloof niet in duurzaamheid 'voor de bühne'. Ik voel me daardoor wel eens een roepende in de woestijn. Als ik naar de markt kijk, zie ik dat opdrachtgevers steeds meer technische kennis outsourcen. Technici worden vervangen door financieel specialisten. Vaak aanwezig voor een kortere periode. Kortetermijndenken wint het - mede daardoor - steeds vaker van langetermijndenken. En kiezen voor kwaliteit en bestendigheid is dan niet altijd vanzelfsprekend...

We jubelen bij weer een prachtig opgeleverd nieuwbouwproject. Opdrachtnemers sluiten er voor hen lucratieve beheercontracten bij af die regelmatig minder gunstig uitpakken voor de opdrachtgevers. Deze 3-5 jaarcontracten zijn namelijk ook gericht op de kortere termijn. Zeker bij goede dakbedekking. Wat gaat hier mis? Dat we vergeten na te denken over hoe je project er over pakweg 20 à 30 jaar bij moet staan! Dáár zou het over moeten gaan. Zeker als we Nederland met z'n allen duurzamer willen maken.

Onze Wédéflex Daksystemen hebben een levensduur van meer dan 40 jaar. We passen niet in kortetermijncycli. Niet met onze producten en niet in hoe we werken. We investeren in het opbouwen van langdurige relaties met klanten en onze verwerkers. In kennisdeling. En in voortdurend innoveren. Naar mijn bescheiden mening is dat duurzaamheid pur sang. Ik vertrouw daarom op een kentering in denken. Hopelijk is dat slechts een kwestie van tijd.

Overig Columns

Niemand wil een tweede Grenfell 08-07-2020
Woningtekort, wie snapt het nog? 07-07-2020
Laten we elkaar niet de crisis inpraten 10-06-2020
Woningbouw van infuus overheid? 04-06-2020
Brand in hoogbouw 18-05-2020
Op grote hoogte Corona te lijf 07-05-2020
Jaloers op de bouw 09-04-2020
EIB voor karretje Bouwend Nederland gespannen 06-04-2020
Van de bouwsteiger naar de operatiekamer 20-03-2020
Let op de toetreders 26-02-2020
 

Onze partners

  • Therminon
  • Totaaldakconcept.NL
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • RHEINZINK
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
Sluit deze advertentie