Archidat BouwNieuws - columns - efficient-maar-moet-nog-efficienter
Javascript is uitgeschakeld

Efficiënt, maar moet nog efficiënter

Geplaatst: 02-07-2019

Ik hou van cijfers. Vooral omdat cijfers vaak op een nuchtere wijze bepaalde ontwikkelingen blootleggen. Een treffend voorbeeld daarvan is de huidige discussie over de arbeidsproductiviteit in de sector en het tekort aan menskracht.

Zo staat bijvoorbeeld de bouwproductie door het tekort aan handjes sterk onder druk.

Kijken we echter naar de cijfers van de bouwproductie dan zien we dat er in 2009 76.000 nieuwe woningen zijn gebouwd. Vorig jaar stokte de nieuwbouwmeter op ruim 66.000 woningen. Maar in 2009 waren op dat moment 165.000 mensen in de sector werkzaam. Op dit moment vallen 103.000 mensen onder de Bouw cao. Ruim 62.000 mensen minder!

Dat betekent dus dat de bouw in de afgelopen jaren een sterke omslag heeft gemaakt op het gebied van prefab en conceptueel bouwen. Want anders is het niet te verklaren dat er met aanzienlijk minder handjes zo’n productie kan worden gedraaid. Met andere woorden, we groeien langzaam maar zeker toe naar een industrie die veel minder dan in het verleden van handjes afhankelijk is.

Op dit moment hebben we een kleine 19.000 vacatures in de bouw. Echter, er staat ons nog een flinke vergrijzingsgolf te wachten. In Engeland bijvoorbeeld gaan de komende jaren zestig procent van alle schilders met pensioen. In Nederland ligt dat aantal rond de 30 tot 36 procent. Dat betekent dus dat ruim een derde van je populatie op het punt staat om te vertrekken. Als we daar concrete cijfers aan gaan hangen zien we dat de bouwsector de komende jaren pakweg zo’n vijftig tot zestigduizend mensen nodig gaat hebben om deze pensionado’s op te vangen.

Dat zijn toch écht aanzienlijke aantallen. Zeker als we daarnaast ook nog eens met spijt moeten constateren dat de sector het maar niet lukt om zich als een aantrekkelijke werkgever op de kaart te zetten. Daar worden al jaren heel veel pogingen voor ondernomen. Zo kennen we allemaal wel de campagnes zoals voor vrouwen in de bouw of het enthousiasmeren van meer zij-instromers. Maar tegelijkertijd zijn de successen van deze inspanningen zelden of nooit echt heel groot. Dus is er sprake van een serieus probleem. Tenzij de sector flink doorgaat op de ingeslagen weg en nog meer energie steekt in industrialiseren en het verhogen van de arbeidsproductiviteit. De cijfers laten zien dat dit wel degelijk succes kan hebben. Kortom, de bouw wordt efficiënt maar het moet nog een stuk efficiënter.

Jan-Paul Schop
Managing Director USP Marketing Consultancy

USP Marketing Consultancy is een toonaangevend marktonderzoeksbureau voor de bouwsector, de installatiesector, de doe-het-zelfsector en de woonsector.

Overig Columns

Parlementaire enquête over aardgasaffaire? 20-01-2021
De bouw industrialiseert 08-12-2020
Is Zutphen het nieuwe Amsterdam? 03-12-2020
Vooruitgang stopt niet 03-11-2020
Revit, de eeuwige belofte van Autodesk 03-09-2020
De overheid is je beste vriend 28-08-2020
Glas is half vol 27-08-2020
Niemand wil een tweede Grenfell 08-07-2020
Woningtekort, wie snapt het nog? 07-07-2020
Laten we elkaar niet de crisis inpraten 10-06-2020
 

Onze partners

  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • Köster afdichtingssystemen
Sluit deze advertentie