Efficient maar moet nog efficienter
Javascript is uitgeschakeld

Efficiënt, maar moet nog efficiënter

Geplaatst: 02-07-2019

Ik hou van cijfers. Vooral omdat cijfers vaak op een nuchtere wijze bepaalde ontwikkelingen blootleggen. Een treffend voorbeeld daarvan is de huidige discussie over de arbeidsproductiviteit in de sector en het tekort aan menskracht.

Zo staat bijvoorbeeld de bouwproductie door het tekort aan handjes sterk onder druk.

Kijken we echter naar de cijfers van de bouwproductie dan zien we dat er in 2009 76.000 nieuwe woningen zijn gebouwd. Vorig jaar stokte de nieuwbouwmeter op ruim 66.000 woningen. Maar in 2009 waren op dat moment 165.000 mensen in de sector werkzaam. Op dit moment vallen 103.000 mensen onder de Bouw cao. Ruim 62.000 mensen minder!

Dat betekent dus dat de bouw in de afgelopen jaren een sterke omslag heeft gemaakt op het gebied van prefab en conceptueel bouwen. Want anders is het niet te verklaren dat er met aanzienlijk minder handjes zo’n productie kan worden gedraaid. Met andere woorden, we groeien langzaam maar zeker toe naar een industrie die veel minder dan in het verleden van handjes afhankelijk is.

Op dit moment hebben we een kleine 19.000 vacatures in de bouw. Echter, er staat ons nog een flinke vergrijzingsgolf te wachten. In Engeland bijvoorbeeld gaan de komende jaren zestig procent van alle schilders met pensioen. In Nederland ligt dat aantal rond de 30 tot 36 procent. Dat betekent dus dat ruim een derde van je populatie op het punt staat om te vertrekken. Als we daar concrete cijfers aan gaan hangen zien we dat de bouwsector de komende jaren pakweg zo’n vijftig tot zestigduizend mensen nodig gaat hebben om deze pensionado’s op te vangen.

Dat zijn toch écht aanzienlijke aantallen. Zeker als we daarnaast ook nog eens met spijt moeten constateren dat de sector het maar niet lukt om zich als een aantrekkelijke werkgever op de kaart te zetten. Daar worden al jaren heel veel pogingen voor ondernomen. Zo kennen we allemaal wel de campagnes zoals voor vrouwen in de bouw of het enthousiasmeren van meer zij-instromers. Maar tegelijkertijd zijn de successen van deze inspanningen zelden of nooit echt heel groot. Dus is er sprake van een serieus probleem. Tenzij de sector flink doorgaat op de ingeslagen weg en nog meer energie steekt in industrialiseren en het verhogen van de arbeidsproductiviteit. De cijfers laten zien dat dit wel degelijk succes kan hebben. Kortom, de bouw wordt efficiënt maar het moet nog een stuk efficiënter.

Jan-Paul Schop
Managing Director USP Marketing Consultancy

USP Marketing Consultancy is een toonaangevend marktonderzoeksbureau voor de bouwsector, de installatiesector, de doe-het-zelfsector en de woonsector.

Overig Columns

Je ziet er totaal niet mannelijk uit 09-05-2023
Bouwvakkers nonchalant en te dik 04-04-2023
Nooit meer voorspellen 07-03-2023
Architectuur: Tijdloos is niet smakeloos 09-02-2023
Moeten we ons kapot schamen? 09-01-2023
De keten moet digitaliseren 12-12-2022
Love & Peace bij de Rabo-bank? 08-12-2022
Youp op zolder? 07-11-2022
Woningmarkt en de Herengracht-index 06-10-2022
Er moet snel iets gebeuren 12-09-2022
 

Onze partners

  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
  • Therminon
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • SOPREMA
Sluit deze advertentie