Eib voor karretje bouwend nederland gespannen
Javascript is uitgeschakeld

EIB voor karretje Bouwend Nederland gespannen

Geplaatst: 06-04-2020

We leven momenteel in een gekke en voor velen ook een erg verdrietige tijd. Dan heb ik het natuurlijk in de eerste plaats over de mensen die rechtstreeks met het coronavirus te maken hebben (gehad). In de media buitelen de brancheorganisaties over elkaar heen om in Den Haag aandacht te krijgen voor eigen problemen. In die inmiddels lange rij staat nu ook het Economisch Instituut voor de Bouw.

Het Economische Instituut voor de Bouw heeft de noodklok geluid en waarschuwt een ieder dat de derde bouwcrisis in twaalf jaar tijd aanstaande is. Veel professionals zullen bij het horen van dit bericht een zucht van opluchting hebben geslaakt. Immers, voorspellingen van het EIB komen zelden tot nooit uit. Zo herinneren we ons bijvoorbeeld allemaal nog de positieve geluiden van de organisatie midden in de kredietcrisis. De bouw zou flink aantrekken voorspelden de rekenmeesters in Amsterdam. De zwaarste jaren moesten toen echter nog komen.

Als we deze laatste crisis nog eens aanschouwen dan zien we daarin het bewijs dat de bouw laat cyclisch is. In 2007 begon de bankencrisis en pas twee jaar later kreeg de bouw er last van. In 2012 leek het enigszins op orde te komen maar toen viel Vestia om. Samen met Stef Blok als bewindspersoon die het tot zijn persoonlijke missie had gemaakt om de sector te hervormen bleek dit een catastrofale cocktail. Het extra belasten van de woningcoöperaties met de verhuurdersheffing en de bouw over laten aan de marktwerking, heeft een groot aantal bouwbedrijven de kop gekost. Met als gevolg dat 80.000 mensen de bouw noodgedwongen verlieten. De diepe crisis was een feit.

Op dit moment zitten we in een coronacrisis maar is de bouw juist een branche die tot nu toe gespaard wordt. Er is geen sprake van een volledige ‘Lock Down’ en de kans dat die er nu nog komt is met de dalende ziekenhuisopnamen erg klein. Kortom, de productie op de bouwplaats gaat, met de nodige veiligheidsmaatregelen, gewoon door. Waar komt dan dat ‘paniekbericht’ van het EIB vandaan? Voor het antwoord op die vraag moeten we kijken naar Bouwend Nederland. De strekking van het EIB is namelijk vergelijkbaar met het persbericht dat Bouwend Nederland eerder de wereld in heeft gestuurd. Deze club is nogal gefrustreerd over het kabinetsbeleid in zake PAS en PFAS. Ik denk overigens ook wel terecht, maar dit terzijde. Bouwend Nederland wil nu extra druk op het kabinet uitoefenen om actie richting de bouw te ondernemen. Bouwend Nederland met voorman Maxime Verhagen heeft al jaren geen goede band met Den Haag. Dat zal wel iets met zijn bloedgroep te maken hebben. Maar klakkeloze steun van het EIB gaat daar natuurlijk helemaal niets aan veranderen.

Ongetwijfeld gaat ook de bouwsector op de langere termijn wat van de huidige coronacrisis merken. Alles heeft te maken met de duur van de crisis. In de wetenschap dat de bouw een laat cyclische sector is, kan daar nu al rekening mee worden gehouden. Laat dit dus een oproep zijn aan het kabinet om niet dezelfde fout te maken als tijdens de economische crisis. Haal bijvoorbeeld het uitvoeren van infrastructurele maatregelen naar voren en stimuleer de woningbouw. Kortom, doe dus eigenlijk alle zaken die Stef Blok tijdens de afgelopen crisis niet heeft gedaan. Ik ben ervan overtuigd dat het dan zeker goed komt. Yes we Can!!

Max de Jong
Directeur/uitgever Archidat Bouwformatie

Overig Columns

Modulair monsterhome 19-10-2021
Hoge gasprijs een zegen 12-10-2021
We hebben mensen nodig! 13-09-2021
Opkomst van de donkere economie 06-09-2021
Huizen zijn spotgoedkoop 30-08-2021
Verdienen we nog wat? 13-07-2021
De bouw moet aan de vrouw 15-06-2021
Soebatten, schuiven en schipperen 12-04-2021
Ga stemmen! 10-03-2021
Prullenbakken, puzzels en porno 04-02-2021
 

Onze partners

  • Sterk Beton Productie
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
Sluit deze advertentie