Fantasie en visieloos
Javascript is uitgeschakeld

Fantasie- en visieloos

Geplaatst: 09-12-2014

Het woord visie wordt op het Binnenhof te pas en te onpas gebruikt. En dan meestal met een negatieve kwalificatie erbij. Gebrek aan visie, totaal geen visie, ontbrekende visie en ga zo maar door. Verwijten met het woord visie, terwijl eigenlijk bedoeld wordt dat de één het gewoon niet eens is met de ander. Of gewoon een andere idee heeft over de te kiezen oplossing voor een probleem. Stel dat ik tijdens het zeilen een andere koers wil varen, dan moet de bemanning ook niet aankomen met verwijten over een gebrek aan visie. Nee, heb dan gewoon een ander idee over de te varen route.

Visie, wat is dat eigenlijk? En ontwikkel je dat? Visie is in mijn definitie het hebben van een beeld. Over hoe je een proces of situatie kunt veranderen. Weten via welke weg je dat kunt veranderen. En vooral het hebben van een denkbeeldig einddoel. Het hebben van een visie begint in je hoofd. Cruciaal daarvoor is fantasie.

Gewoon fantaseren en het verkennen van mogelijkheden. Hoe kan ik iets beter of mooier maken. Hoe kan ik iets ontwikkelen dat er nog niet is. Ik ben ervan overtuigd dat alle grote uitvindingen en alle grote wetenschappelijke ontdekkingen begonnen zijn met fantaseren. Zonder fantasie zouden de piramides in Egypte nooit gebouwd zijn. Zonder fantasie was Einstein nooit op zijn relativiteitstheorie gekomen. Net zomin zouden de gebroeders Wright het eerste vliegtuig hebben laten vliegen. En zonder fantasie zouden we ook zeker nooit op de maan zijn geweest, waren tal van medicijnen nooit ontdekt en ga zo maar door. Zonder fantasie kan een kind ook niets bouwen met zijn doos Lego, anders dan aan de hand van een bijgeleverde tekening. In het laatste geval bouwt hij of zij precies hetzelfde als al die andere kinderen. Fantasie- en visieloos.

Zo is het ook in de bouw. Nieuwe ontwerpen, nieuwe energiesystemen, een nieuwe visie op wonen, het begint met fantaseren. Daarbij moet de fantasie ook de vrije loop kunnen nemen. Sommen, berekeningen en de tekentafel komen daarna pas. In de fantasie kan alles, het onmogelijke bestaat even niet. De haalbaarheid komt later wel. Vaak kan er veel meer dan vooraf gedacht werd. Werkgevers moeten hun werknemers dan ook veel meer tijd geven om te fantaseren. Om even weg te dromen in de eigen creativiteit. Nieuwe wegen, nieuwe oplossingen beginnen met fantaseren. Want zonder fantasie komt het nooit tot een nieuwe visie.

Overig Columns

Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
Systeem(keuze) 21-11-2023
Van klein denken krijg je grote spijt 07-11-2023
De grote en de kleine schaal 18-10-2023
Hongerwinter in Utrecht? 11-10-2023
 

Onze partners

  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
  • BUVA homecare systemen
  • Nelskamp Dakpannen
  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
Sluit deze advertentie