Fc huiseigenaren vs fc huurders
Javascript is uitgeschakeld

FC Huiseigenaren vs FC Huurders 10-0

Geplaatst: 14-12-2021

Je belt 112. Bij zo’n noodoproep zit meteen een hulpverlener klaar: “Wat is uw noodsituatie? Hoe kan ik u helpen?” Er komt een machinerie aan nooddiensten op gang. Wat je maar nodig hebt: Ambulance, brandweer, politie. Niemand is er verbaasd over. Je hebt immers recht op snelle hulp.

Eh… altijd? Nou nee, níet altijd. Stel dat de vriendelijke telefoonstem waarschuwt voor een lange wachttijd. 5 minuten? 10 minuten? Een half uur zelfs? Nee, de geautomatiseerde stem heeft deze onheilspellende mededeling: “De komende zeven jaar bent u zeker niet aan de beurt. Probeert u het later nog eens. Dank u wel voor uw telefoontje. Uw mening is heel belangrijk voor ons. Toets op 1 als U wilt meedoen aan een onderzoek waarin we de tevredenheid van onze gewaardeerde klanten toetsen”.

U raadt het al, he? Ik probeer me te verplaatsen in de situatie van de 100 duizenden landgenoten die wanhopig proberen een huurhuis te bemachtigen. Vaak vergeefs.

En die wachtlijst van zeven jaar is voor de geluksvogels. In veel gemeenten is het nog veel langer. In de vijf gemeenten met de langste inschrijfduur (Landsmeer, Wormerland, Haarlemmermeer, Diemen en Amstelveen) wacht je gemiddeld zelfs langer dan zeventien jaar. Wat ’n treurnis.

Ik ben huiseigenaar. Al heel lang. Mijn vrouw en ik zitten aan de goede kant van de streep. Met de opbrengst van een vorig huis betaalden we ons huidige huis in de binnenstad van Utrecht. Dat hadden we niet kunnen betalen zonder het geld dat we op vorige huizen verdienden.
De waarde van onze huidige woning stijgt per jaar met pakweg twee modale jaarsalarissen. Ja, we verdienen op papier zonder een hand uit te steken twéé keer het jaarinkomen van al die pechvogels die op de verlammend lange wachtlijst voor een huurhuis staan.
Het is een super-oneerlijke wedstrijd.

De score:
- Huurders hebben veelal een laag inkomen. Wij verdienen meer en staan dus met 1-0 voor.
- We mogen ook een deel van de hypotheekrente aftrekken. Nóg lagere maandlasten: 2-0.
- En er is dus de mega-waardestijging van ons huis: 3-0.
- We wonen in een betere, veiliger buurt: 4-0.
- Ons huis is beter geisoleerd. Fijn met die torenhoge gasprijzen: 5-0.
- In tijden van Corona vinden mijn vrouw en ik thuis een comfortabele werkplek. Geen afleiding en rumoer: 6-0.
- Ik mag vanwege mijn leeftijd (67) en de forse overwaarde in ons huis een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. 7-0.
- We komen dankzij de superlage rente (minder dan 2 procent) op een maandbedrag dat je als huurder kwijt bent voor een heel goedkope huurwoning. 8-0.
- Wij kunnen onze kinderen geld nalaten dankzij ons huis. Huurders kunnen dat niet: 9-0.
- Wij kunnen nooit uit ons huis gezet worden. Een eigenaar heeft meer rechten dan een huurder: 10–0!

Heb ik recht op al die voordelen? Kennelijk. Waarom hebben miljoenen Nederlanders als het om wonen gaat géén rechten? Is woonrecht te veel gevraagd in een van de rijkste landen van de wereld? Met de vrije markt lukt dat niet. Die is niet uitgevonden voor rechtvaardigheid.

Starters wonen noodgedwongen te lang bij hun ouders. Jonge stellen die een eigen leven en gezin willen, hebben het nakijken. Gescheiden mensen blijven in bitterheid toch maar in dat ene huis wonen. Het vraagstuk van vluchtelingen wordt politiek explosief want ze nemen huizen van Nederlanders in beslag. De onbetaalbare huizenmarkt blokkeert de doorstroom van huurders naar een koopwoning. Dat woningtekort zet onze samenleving op scherp. Dat is in tijden van polarisatie en ongeduld niet zonder risico.

De bouwsector moet meedenken over snellere, innovatieve bouwmethoden. De landelijke politiek moet helpen met meer geld en snellere besluitvorming over bouwvergunningen. Burgers moeten stoppen met eindeloze bezwaarprocedures als in een weiland om de hoek een woonwijk wordt gepland.

Het is een 112-achtige noodsituatie waarvoor we ons met z’n allen kapot moeten schamen.
En waarvoor we allemaal verantwoordelijk zijn.

Charles Groenhuijsen
Reacties, suggesties? Graag!
charlesgroenhuijsen@gmail.com

Overig Columns

Nooit meer voorspellen 07-03-2023
Architectuur: Tijdloos is niet smakeloos 09-02-2023
Moeten we ons kapot schamen? 09-01-2023
De keten moet digitaliseren 12-12-2022
Love & Peace bij de Rabo-bank? 08-12-2022
Youp op zolder? 07-11-2022
Woningmarkt en de Herengracht-index 06-10-2022
Er moet snel iets gebeuren 12-09-2022
Bamboe op grote hoogte 05-09-2022
Stop met gas! Meer kolen! 06-07-2022
 

Onze partners

  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
Sluit deze advertentie