Ga stemmen
Javascript is uitgeschakeld

Ga stemmen!

Geplaatst: 10-03-2021

Nog even en dan kunnen we weer naar de stembus om voor de komende vier jaar onze volksvertegenwoordiging te kiezen. Voor onze sector staat er met deze verkiezingen best wat op het spel. Immers, we hebben te maken met grote vraagstukken als het oplossen van het woningtekort door meer te bouwen. We moeten nu toch ook echt flinke stappen gaan maken in het verduurzamen van de bestaande voorraad en het stikstofprobleem en PFAS-dossier is pas slechts voor een deel opgelost.

Het zijn stuk voor stuk zware dossiers waar een stevige regie op nodig is. Het is om die reden dat veel organisaties in de bouw al hebben aangegeven dat deze dossiers een centrale aansturing nodig hebben. De bouw, altijd wars geweest van al te veel overheidsbemoeienis, die nu vraagt om meer overheidsregie. Je zou zeggen, het moet niet gekker worden, maar het is door de situatie waarin veel woningzoekenden zitten niet meer dan logisch.

Het bouwen van woningen is onder bewind van Jacqueline Cramer, de laatste minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, aan de provincies en gemeenten overgedragen. En inmiddels is wel duidelijk, dat deze lagere overheden het huidige probleem niet gaan oplossen. Sterker, de voorbeelden van provincies die door gemeenten aangewezen bouwlocaties terugdraaien zijn ondertussen talrijk. Alleen een krachtig centraal opgesteld bouwprogramma kan er voor zorgen dat die miljoen woningen er binnen afzienbare tijd ook daadwerkelijk gaan komen.

Een sterk ministerie van bouwen en milieu cq duurzaamheid, dat is wat we weer nodig hebben. En gezien de roep die voor een dergelijk ministerie er vanuit de sector is, verwacht ik dat zo’n ministerie er ook wel gaat komen. Een centrale regie op zowel de woningbouw als verduurzamingsopgave is cruciaal.

Overigens kunnen we wel constateren dat woningbouw weer prominent terug in de verkiezingsprogramma’s is. Dat is voor de sector wel een goed teken want ik herinner mij nog verkiezingen waar de bouw niet of nauwelijks nog een thema was. En natuurlijk kun je vaststellen dat veel politieke partijen vinden dat er sneller en meer betaalbare woningen moeten komen maar op de vraag hoe dat dan moet, geen helder of doorslaggevend antwoord hebben.

Het zal duidelijk zijn dat ik u op deze plek geen stemadvies ga geven. Dat moet u natuurlijk helemaal zelf weten. Er is dit jaar ook meer keuze dan ooit. De kieslijst telt maar liefst 37 verschillende partijen. Het land wordt natuurlijk totaal onbestuurbaar als straks een kabinet van vijf of meer partijen nodig zijn om tot een meerderheid te komen. Om het nog maar niet te hebben over het halfbakken beleid wat ongetwijfeld uit al die onderhandelingen voortkomt. Dus toch maar een stemadvies: ga stemmen en voorkom versnippering.

Jan-Paul Schop

Managing Director USP Marketing Consultancy


USP Marketing Consultancy is een toonaangevend marktonderzoeksbureau voor de bouwsector, de installatiesector, de doe-het-zelfsector en de woonsector.

Overig Columns

Stop met gas! Meer kolen! 06-07-2022
De wijze lessen van Moeder Natuur 20-06-2022
Prijsstijging als kans 08-06-2022
Putin en de huizenprijzen 16-03-2022
Gemeentepolitiek 09-03-2022
Hup Hugo! 10-01-2022
Wat had je kunnen doen met 17.000 miljoen 22-12-2021
FC Huiseigenaren vs FC Huurders 10-0 14-12-2021
Goedkope woningen? Vergeet het maar... 09-12-2021
In Groningen kun je beter slopen 23-11-2021
 

Onze partners

  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
Sluit deze advertentie