Goedkope woningen vergeet het maar
Javascript is uitgeschakeld

Goedkope woningen? Vergeet het maar...

Geplaatst: 09-12-2021

Bouwen, bouwen, bouwen. Het lag politici in de aanloop naar de verkiezingen letterlijk in de mond bestorven. En in de aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen zullen de lokale politici daar nog de magische woorden ‘goedkope woningen’ aan toevoegen. Want van starterswoningen kunnen we er tegenwoordig niet genoeg hebben. De ambitie is duidelijk. De komende jaren moet de bouwsector een tandje bijschakelen. Met elkaar staan ‘we’ voor één miljoen woningen aan de lat. En dan ligt er ook nog eens een flinke verduurzamingsopgave om uit te voeren.

Het zijn vooruitzichten waar de sector nog niet eens zo gek lang geleden slechts van kon dromen. Inmiddels dreigt al dat werk voor veel bouwbedrijven een flink hoofdpijndossier te worden. De fors gestegen bouwkosten zijn hier de belangrijkste aanstichters van. Recente cijfers laten zien dat maar liefst zestig procent van de bouwers last hebben van de almaar oplopende kosten.

Door de stijgende bouwkosten van vooral staal, hout en kunststof zijn bouwprojecten nog nauwelijks rond te rekenen. Natuurlijk proberen aannemers de prijsverhogingen in projecten door te voeren. Maar dat kent zijn grenzen. Nu al worden projecten vertraagd of zelfs afgeblazen. Bouwers die een project voor een fixed price hebben aangenomen, zullen hem flink knijpen. Überhaupt zetten de stijgende bouwkosten het rendement van de bouwsector onder druk. Nu kunnen daar mensen natuurlijk hun schouders over optrekken. Dan maar wat minder verdienen, zullen ze wellicht denken. Maar daar zit het probleem niet. Het probleem zit in het feit dat bouwen voor de onderkant van de markt, dus sociale woningen en starterswoningen, nog nauwelijks mogelijk is omdat de woningen gewoon te duur worden.

En daarmee hebben we als BV Nederland met elkaar een probleem. Immers, die mooi geformuleerde ambities worden simpelweg onhaalbaar. Even wat cijfers? Zestig procent van de aannemers denkt dat het moeilijk wordt om voor 2030 één miljoen woningen te bouwen en meer dan de helft noemt het onmogelijk om betaalbare woningen te bouwen. Iets minder dan de helft denkt dat de oplopende kosten de duurzaamheidsambities in de weg staan. Al met al toch cijfers die niemand vrolijk stemmen.

De gestegen vraag naar woningen, die overigens wereldwijd is, zorgt voor de stijgende bouwkosten. De hamvraag is natuurlijk tot hoe lang die stijging blijft aanhouden? De bouw is wereldwijd een booming markt dus de verwachting is dat de sector nog een lange periode last blijft houden van hogere materiaalprijzen. Deze prijzen zijn door een eventuele nieuwe minister van bouwen en wonen ook niet te beinvloeden. Maar helemaal op zijn of haar handen blijven zitten, moet deze minister ook niet. Een verdere industrialisatie van het bouwproces kan immers een tegenwicht tegen de stijgende materiaalprijzen bieden. Een efficiënter proces leidt immers tot minder arbeidskosten. De minister zou de industrialisatie van de bouw dus actief moeten stimuleren. Maar ook kan circulair bouwen op termijn mogelijkheden bieden.

Van één groep hoor je overigens momenteel weinig en dat zijn natuurlijk de materialenleveranciers zelf. Toch zullen ook zij op hun tellen moeten passen. Want als ooit de tijd rijp is voor alternatieve bouwmaterialen, dan is dat wel nu.

Jan-Paul Schop

Managing Director USP Marketing Consultancy

USP Marketing Consultancy is een toonaangevend marktonderzoeksbureau voor de bouwsector, de installatiesector, de doe-het-zelfsector en de woonsector.

Overig Columns

Nooit meer voorspellen 07-03-2023
Architectuur: Tijdloos is niet smakeloos 09-02-2023
Moeten we ons kapot schamen? 09-01-2023
De keten moet digitaliseren 12-12-2022
Love & Peace bij de Rabo-bank? 08-12-2022
Youp op zolder? 07-11-2022
Woningmarkt en de Herengracht-index 06-10-2022
Er moet snel iets gebeuren 12-09-2022
Bamboe op grote hoogte 05-09-2022
Stop met gas! Meer kolen! 06-07-2022
 

Onze partners

  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
Sluit deze advertentie