Grensmuur vol zonnecellen
Javascript is uitgeschakeld

Grensmuur vol zonnecellen?

Geplaatst: 19-07-2017

Elk nadeel heeft zijn voordeel, moet Donald Trump hebben gedacht. De muur die hij wil bouwen langs de Amerikaans-Mexicaanse grens is vanaf het begin omstreden geweest. De Amerikaanse president wil er illegale immigranten mee buiten het land houden.

De reacties zijn voorspelbaar. De voorstanders vinden het een fantastisch idee omdat illegale immigratie in de Verenigde Staten een groot probleem is. Eindelijk een president die daar echt iets aan doet, zeggen zij.

Maar de tegenstanders zitten er ook geharnast in. Vergeet het maar dat je langs een grens van meer dan 3000 kilometer op deze manier immigratie met succes tegen kunt gaan, vinden zij. We kunnen de miljarden dollars die het gaat kosten wel beter gebruiken.

De muur was een symbool van de schreeuwerige macho-aanpak van Donald Trump tijdens de verkiezingscampagne. Hij pochte er vaak over dat hij als geen andere kandidaat weet hoe je muren moeten bouwen. Hij is immers de magnaat die al bijna 40 jaar grote onroerend goed projecten op touw zet.

Of je nu voor- of tegenstander bent van de politieke ideeën van Donald Trump, een zekere vindingrijkheid moet je hem wel nageven. Hij heeft langzamerhand ook wel in de gaten dat de enorme kosten van de muur een probleem zijn in de publieke opinie. Vooral omdat hij geen garantie kan geven dat hij met zo’n muur de onverschrokken immigranten altijd te slim af zal zijn.

De praktijk leert dat ze toch wel een weg vinden om Amerika binnen te komen. Voortdurend worden er ingenieuze tunnelsystemen ontdekt waarmee de Mexicanen, Salvadoraranen en Nicaraguanen binnenpiepen. Zelfs een muur van Donald Trump kan dat niet verhinderen.

De president bespeelt de publieke opinie op een simpele manier door te suggereren dat je de bouwkosten op den duur makkelijker kunt terugverdienen door die duizenden kilometers lange muur vol te hangen met zonnecellen. Dat is natuurlijk wel slim bedacht. Er zijn berekeningen waaruit blijkt dat je op die manier de kosten in zo’n 20 jaar kunt terugverdienen.

Investeerders, architecten en aannemers springen daar bovenop. Dat de muur in de publieke opinie nogal omstreden is nemen ze graag op de koop toe. Ze weten immers dat zo’n project heel veel publiciteit zal trekken, en daarmee een mooie reclame kan zijn voor hun producten voor zonne-energie. Bezwaren tegen de politieke ideeën van Donald Trump leveren ze er graag voor in.

Het idee voor die muur kwam in eerste instantie ook niet van Donald Trump, maar van een architect in Las Vegas. Misschien verklaart dat alles. In Las Vegas zijn ze immers wel gewend om af en toe een gokje te nemen. Trump heeft de tips uit Las Vegas gretig overgenomen.

De grote vraag is of de president het politiek allemaal rond kan krijgen. Want hij heeft wel met heel veel bravoure de bouw van die muur aangekondigd, maar voorlopig liggen er alleen concrete plannen voor een klein stukje in de buurt van San Diego aan de westkust.

Tenslotte is het wel verrassend om te zien hoe Donald Trump ineens voorstander is van duurzame energie. De opwarming van het klimaat was toch een groot complot tegen Amerika van de Chinezen? Hij wil zelfs kolenmijnen in de VS heropenen. En nu omarmt hij ineens zonne-energie?

Met zijn plannen voor de zonnepanelen blijkt hij ook stilzwijgend afgestapt te zijn van het plan om de Mexicanen zelf voor die muur te laten betalen. Tsja, de president verandert nogal eens van mening.

De energie die met die muur opgewekt kan worden zou heel duurzaam zijn.
De ideeën van de Amerikaanse presidenten zijn dat zelden.

Overig Columns

Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
Systeem(keuze) 21-11-2023
Van klein denken krijg je grote spijt 07-11-2023
De grote en de kleine schaal 18-10-2023
Hongerwinter in Utrecht? 11-10-2023
 

Onze partners

  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
Sluit deze advertentie