Archidat BouwNieuws - columns - leverancier-aan-het-woord-shaping-the-future
Javascript is uitgeschakeld

Leverancier aan het woord: "Shaping the Future"

Geplaatst: 20-02-2018
Leverancier aan het woord:
foto: Arjan van Gils (Kingspan Insulation)

De toekomst van het bouwen is aan het veranderen. Per 1 januari 2020 wordt de EPC (EnergiePrestatieCoëfficiënt) vervangen door BENG (Bijna EnergieNeutraal Gebouw). Onder BENG kan men niet meer compenseren, maar moet afzonderlijk worden voldaan aan de drie BENG-indicatoren (energiebehoefte, primair fossiel energie gebruik en aandeel hernieuwbare energie). Dit vraagt om nieuwe bouwmethodes en inzichten.

Van minimaal naar optimaal onder BENG
De voorgenomen eis voor BENG is een maximaal energieverbruik van 25 kWh/m2. Als het gaat om de energiebehoefte, dan is de grootste winst te halen bij goede isolatie in combinatie met luchtdicht bouwen. Waar momenteel de gevel van een woning nog moet voldoen aan de minimale RC-waarde van 4,5 m2∙K/W, zullen de eisen verder worden opgeschroefd en verwachten we voor BENG dat we richting een optimale RC-waarde gaan van 6,0 m2∙K/W.

Toekomstbestendig bouwen start met een goed geïsoleerde schil
Goede isolatie zorgt dus voor een lagere energiebehoefte. Om dikke muren te voorkomen, zullen we dus een slanker isolatiemateriaal moeten gebruiken met een hoge isolatiewaarde. Slank bouwen klinkt duur (dunne isolatie kost meer per m2), maar als hier in de ontwerpfase al rekening mee wordt gehouden, dan zorgt slank bouwen juist voor lagere bouwkosten: smallere funderingen, kortere daken, minder bakstenen, eenvoudigere aansluitingen, smallere vensterbanken, enzovoort.

Shaping the future
Kingspan Insulation is pionier op het gebied van isolatietechnologieën. Dit is ook terug te vinden in ons nieuwste product: de Kooltherm® K108 Plus Spouwplaat met een λ-waarde van 0,018 W/m∙K. Wat ons betreft start de toekomst nu en onze wens is dan ook dat de bouwwereld nu al durft te investeren in de toekomst door te kiezen voor toekomstbestendige materialen die niet alleen goed zijn voor mens en milieu, maar ook voor de portemonnee. Lees meer over de bouwkostenbesparing op onze website of download de white paper “De toegevoegde waarde van slank isoleren”.

Overig Columns

Leverancier aan het woord: "Een kwestie van tijd" 11-06-2018
Leverancier aan het woord: "Van duurzame naar gezonde gebouwen" 27-03-2018
‘The big five’ aangeschoten wild? 26-02-2018
Trump & Gevels 22-01-2018
De horizontale gevel 17-01-2018
Leverancier aan het woord: "De toekomst begint nu" 15-01-2018
Architect en zwaartekracht 14-11-2017
Grensmuur vol zonnecellen? 19-07-2017
Paleis Soestdijk krijgt een nieuwe Koningin 20-06-2017
Opdrachtgevers, architecten en auteursrecht 09-05-2017
 

Onze partners

  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Rockpanel
  • Roval Aluminium
Sluit deze advertentie