Archidat BouwNieuws - columns - leverancier-aan-het-woord-shaping-the-future
Javascript is uitgeschakeld

Leverancier aan het woord: "Shaping the Future"

Geplaatst: 20-02-2018
Leverancier aan het woord:
foto: Arjan van Gils (Kingspan Insulation)

De toekomst van het bouwen is aan het veranderen. Per 1 januari 2020 wordt de EPC (EnergiePrestatieCoëfficiënt) vervangen door BENG (Bijna EnergieNeutraal Gebouw). Onder BENG kan men niet meer compenseren, maar moet afzonderlijk worden voldaan aan de drie BENG-indicatoren (energiebehoefte, primair fossiel energie gebruik en aandeel hernieuwbare energie). Dit vraagt om nieuwe bouwmethodes en inzichten.

Van minimaal naar optimaal onder BENG
De voorgenomen eis voor BENG is een maximaal energieverbruik van 25 kWh/m2. Als het gaat om de energiebehoefte, dan is de grootste winst te halen bij goede isolatie in combinatie met luchtdicht bouwen. Waar momenteel de gevel van een woning nog moet voldoen aan de minimale RC-waarde van 4,5 m2∙K/W, zullen de eisen verder worden opgeschroefd en verwachten we voor BENG dat we richting een optimale RC-waarde gaan van 6,0 m2∙K/W.

Toekomstbestendig bouwen start met een goed geïsoleerde schil
Goede isolatie zorgt dus voor een lagere energiebehoefte. Om dikke muren te voorkomen, zullen we dus een slanker isolatiemateriaal moeten gebruiken met een hoge isolatiewaarde. Slank bouwen klinkt duur (dunne isolatie kost meer per m2), maar als hier in de ontwerpfase al rekening mee wordt gehouden, dan zorgt slank bouwen juist voor lagere bouwkosten: smallere funderingen, kortere daken, minder bakstenen, eenvoudigere aansluitingen, smallere vensterbanken, enzovoort.

Shaping the future
Kingspan Insulation is pionier op het gebied van isolatietechnologieën. Dit is ook terug te vinden in ons nieuwste product: de Kooltherm® K108 Plus Spouwplaat met een λ-waarde van 0,018 W/m∙K. Wat ons betreft start de toekomst nu en onze wens is dan ook dat de bouwwereld nu al durft te investeren in de toekomst door te kiezen voor toekomstbestendige materialen die niet alleen goed zijn voor mens en milieu, maar ook voor de portemonnee. Lees meer over de bouwkostenbesparing op onze website of download de white paper “De toegevoegde waarde van slank isoleren”.

Overig Columns

Van de bouwsteiger naar de operatiekamer 20-03-2020
Let op de toetreders 26-02-2020
De renaissance van houtbouw: Dwarsschotten, krommers en lepelboren 03-02-2020
Mijn Huis, mijn kasteel? 14-01-2020
Oh, so sexy…? 18-12-2019
Laat de bouw niet stikken 03-12-2019
Fuck de faalkosten 15-10-2019
Wake up call 25-09-2019
Blockbusters of Indie stedenbouw? 02-09-2019
Efficiënt, maar moet nog efficiënter 02-07-2019
 

Onze partners

  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
Sluit deze advertentie