Archidat BouwNieuws - columns - oh-so-sexy
Javascript is uitgeschakeld

Oh, so sexy…?

Geplaatst: 18-12-2019

Vraag eens aan een gemiddelde groep jongeren waar ze willen werken. Of waar ze spaargeld zouden beleggen. Wordt de bouw dan vaak genoemd? U en ik weten het antwoord. Techbedrijven, dáár wil iedereen werken en investeren. De bouw is níet sexy. Waarom eigenlijk niet?

In de bouw heb je volop banen voor stoere en sterke jongens en meiden. Je bent veel buiten en moet - om het optimaal te doen - in tiptop-conditie zijn. Is dat níet sexy? Kennelijk niet.
Ik snap dat wel. De bouw is te weinig modern en innovatief. Het imago lijdt daaronder.

Techbedrijven lopen wél voorop met innovatie. En minstens even belangrijk: Zo’n bedrijf straalt jeugdigheid en innovatie uit.
Ik kijk simpelweg naar onze drie volwassen kinderen. Wat voor werk kozen ze?

Zoon Bas (27) werkt in in Malmø (Zweden) bij Hilti. Het superieure bouwgereedschap van dit bedrijf is vast bij veel lezers van Bouwformatie bekend. Bas heeft er een fantastische baan, reist veel en krijgt volop vrijheid om zijn leidinggevende baan in marketing zelf in te richten.

Dochter Francine (25) werkt in San Francisco op het hoofdkantoor van AirBnB. Hipperdepip. Zelf kijken naar hun megakantoor? Ga naar Google Afbeeldingen en zoek op: airbnb hq san francisco. Daar wil je graag werken toch? Werknemers worden er in de watten gelegd met lekker (gratis) eten, sportclubs en massages. Ruimhartig investeren in personeel is daar een centrale doelstelling.

Zoon Daan (24) werkt in New York bij internetbedrijf Jet.com. Ook al helemaal bijdetijd. Hij heeft vanuit zijn kantoor breed uitzicht op Manhattan (zoek op: jet.com hoboken new york). Vacatures bij deze bedrijven leveren elke keer honderden reacties op. De sollicitanten liggen voor het oprapen.

Het is natuurlijk niet helemaal eerlijk om deze supermoderne techbedrijven in grote steden te vergelijken met een gure bouwplaats in Balk of Budel, Dokkem of Dedemsvaart. Maar een bouwsector die aantrekkelijk wil worden voor jonge werknemers, kan er wel een voorbeeld aan nemen.

De bouw is - als het om technische innovatie gaat - een van de meest veelbelovende sectoren. Alles komt er samen: Slim en verstandig gebruik van energie en grondstoffen; 3D printing dat een revolutie wordt in de bouw; huizen en gebouwen die voldoen aan de laatste eisen van een nieuwe, duurzame samenleving; steeds meer leuke, innovatieve banen voor hoger opgeleide studenten. Wat wil je nog meer? En toch niet sexy…

Een verschil tussen die techbedrijven en de bouw? Creatieve disruptie. Je moet als sector bereid zijn radicaal te breken met oude patronen en gewoonten. Dat creëerde businessmodellen die tot voor kort ondenkbaar waren. Radicale, niets-ontziende innovatie bracht ons Amazon, Apple, AirBnB, Facebook, Google, Netflix. Het heet ook wel “creative destruction”. Ja, dat doet pijn. Maar het is onvermijdelijk.

De bouw sukkelt daar (ja, ik generaliseer er zijn ook goede voorbeelden) een beetje achteraan: Nog te veel oud denken en dus oude resultaten. Oorzaken (zie ook EIB-rapport “Innovatie in de Bouw”): Starre aanbestedingen, risicomijdend gedrag, onvoldoende ketensamenwerking, weinig uitwisseling van kennis. Een verdrietige opsomming. Toch?

Het kan én moet anders.

Anders blijven veel jongeren-met-talent de bouw mijden.

Wat ’n niet-creatieve verspilling.

Overig Columns

De bouw moet aan de vrouw 15-06-2021
Soebatten, schuiven en schipperen 12-04-2021
Ga stemmen! 10-03-2021
Prullenbakken, puzzels en porno 04-02-2021
Parlementaire enquête over aardgasaffaire? 20-01-2021
De bouw industrialiseert 08-12-2020
Is Zutphen het nieuwe Amsterdam? 03-12-2020
Vooruitgang stopt niet 03-11-2020
Revit, de eeuwige belofte van Autodesk 03-09-2020
De overheid is je beste vriend 28-08-2020
 

Onze partners

  • Köster afdichtingssystemen
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • MBS Groep
  • UNILIN Insulation
  • Alsecco
  • VMRG
Sluit deze advertentie