Onbeperkte mogelijkheden
Javascript is uitgeschakeld

Onbeperkte mogelijkheden

Geplaatst: 11-09-2015

Ik heb zelf altijd een vrij simpele levensfilosofie gehad als het gaat om ‘dingen’: alles wat je een jaar niet gebruikt hebt moet je weggeven of verkopen. Alles, behalve je schaatsen, want je weet nooit wanneer het weer gaat vriezen. Een boek in de kast dat ik al gelezen heb en wat iemand anders graag wil hebben? Hup, neem maar mee ik lees het toch niet een tweede keer. En zo zijn er ook heel veel (gebruiks)voorwerpen te bedenken. Maak iemand anders blij met iets waar je zelf niets meer mee doet of wat bij jou in huis geen enkel doel meer dient. Weggooien kan ook altijd nog, maar mooier is het om iets een nieuwe bestemming te geven.

Met gebouwen is het eigenlijk niet veel anders. Worden ze niet meer gebruikt waar ze oorspronkelijk voor bedoeld zijn, kijk dan of je er iets anders mee kan. Na grondige verbouwing, renovatie of wat dan ook. Slopen kan altijd nog, net als weggooien.

Ik heb er prachtige voorbeelden van gezien. Bijzondere beeldbepalende gebouwen of objecten zoals watertorens, die hun oorspronkelijke functie hadden verloren. Omgetoverd in kantoorruimtes of bed and breakfast. Industrieel erfgoed tot multifunctioneel verzamelgebouw, uitgaanscentrum, horeca, attractiepark, dancefabriek of fancy congrescentrum. De mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt. Kortom ook hier geldt: weggooien is zonde, gun gebouwen een tweede ronde.

Misschien is het mooiste voorbeeld dat ik ken wel het voormalige Meatdistrict in New York. Oude vleeshallen, loodsen en een spoorlijn. Nu één van de meest hippe plekken in de stad die nooit slaapt. Tal van restaurants, bars en woningen zijn er te vinden. Zelfs de spoorlijn waarover vroeger het vlees werd aangevoerd is gebleven en veranderd (met hulp van Nederlandse tuinarchitecten) in een schitterende, kilometers lange, groene wandelpromenade. Metershoog boven de autowegen loop je door de stad tussen de bebouwing door. The Green Line.

Kijk nu naar wat er allemaal leegstaat aan vastgoed in de kantorensector. Oké, sommige van die nu onverhuurbare complexen zijn te lelijk om aan te zien. Slopen lijkt daarvoor de beste optie. Maar met een beetje creativiteit en ondernemersgeest kan het vaak ook anders. Nogmaals, er zijn genoeg succesvolle voorbeelden van herbestemming te vinden.

En als slopen toch de beste optie is, kijk dan eens of je er nieuwe open ruimte in de stad mee kunt creëren. Een nieuwe cultuur van stadsparken groot en klein. Een ander gebruik van de ruimte die ontstaat. Zo doe ik het thuis eigenlijk ook. Dingen een nieuwe bestemming geven en de open gekomen ruimte opnieuw opvullen. Maar bij voorkeur helemaal niet.

Overig Columns

Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
Systeem(keuze) 21-11-2023
Van klein denken krijg je grote spijt 07-11-2023
De grote en de kleine schaal 18-10-2023
Hongerwinter in Utrecht? 11-10-2023
 

Onze partners

  • Mavotrans
  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
Sluit deze advertentie