Archidat BouwNieuws - columns - onbeperkte-mogelijkheden
Javascript is uitgeschakeld

Onbeperkte mogelijkheden

Geplaatst: 11-09-2015

Ik heb zelf altijd een vrij simpele levensfilosofie gehad als het gaat om ‘dingen’: alles wat je een jaar niet gebruikt hebt moet je weggeven of verkopen. Alles, behalve je schaatsen, want je weet nooit wanneer het weer gaat vriezen. Een boek in de kast dat ik al gelezen heb en wat iemand anders graag wil hebben? Hup, neem maar mee ik lees het toch niet een tweede keer. En zo zijn er ook heel veel (gebruiks)voorwerpen te bedenken. Maak iemand anders blij met iets waar je zelf niets meer mee doet of wat bij jou in huis geen enkel doel meer dient. Weggooien kan ook altijd nog, maar mooier is het om iets een nieuwe bestemming te geven.

Met gebouwen is het eigenlijk niet veel anders. Worden ze niet meer gebruikt waar ze oorspronkelijk voor bedoeld zijn, kijk dan of je er iets anders mee kan. Na grondige verbouwing, renovatie of wat dan ook. Slopen kan altijd nog, net als weggooien.

Ik heb er prachtige voorbeelden van gezien. Bijzondere beeldbepalende gebouwen of objecten zoals watertorens, die hun oorspronkelijke functie hadden verloren. Omgetoverd in kantoorruimtes of bed and breakfast. Industrieel erfgoed tot multifunctioneel verzamelgebouw, uitgaanscentrum, horeca, attractiepark, dancefabriek of fancy congrescentrum. De mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt. Kortom ook hier geldt: weggooien is zonde, gun gebouwen een tweede ronde.

Misschien is het mooiste voorbeeld dat ik ken wel het voormalige Meatdistrict in New York. Oude vleeshallen, loodsen en een spoorlijn. Nu één van de meest hippe plekken in de stad die nooit slaapt. Tal van restaurants, bars en woningen zijn er te vinden. Zelfs de spoorlijn waarover vroeger het vlees werd aangevoerd is gebleven en veranderd (met hulp van Nederlandse tuinarchitecten) in een schitterende, kilometers lange, groene wandelpromenade. Metershoog boven de autowegen loop je door de stad tussen de bebouwing door. The Green Line.

Kijk nu naar wat er allemaal leegstaat aan vastgoed in de kantorensector. Oké, sommige van die nu onverhuurbare complexen zijn te lelijk om aan te zien. Slopen lijkt daarvoor de beste optie. Maar met een beetje creativiteit en ondernemersgeest kan het vaak ook anders. Nogmaals, er zijn genoeg succesvolle voorbeelden van herbestemming te vinden.

En als slopen toch de beste optie is, kijk dan eens of je er nieuwe open ruimte in de stad mee kunt creëren. Een nieuwe cultuur van stadsparken groot en klein. Een ander gebruik van de ruimte die ontstaat. Zo doe ik het thuis eigenlijk ook. Dingen een nieuwe bestemming geven en de open gekomen ruimte opnieuw opvullen. Maar bij voorkeur helemaal niet.

Overig Columns

Prijzenslag 2019 27-05-2019
‘De bouw’ mag best wat trotser zijn 02-05-2019
Amerikanen hadden lef om écht toekomstgericht te denken 29-04-2019
‘The big five’ te groot voor Nederland? 01-04-2019
Nederland: het resultaat van roofbouw op het landschap 06-03-2019
Woningmarkt: Het best denkbare anti-conceptiemiddel 25-02-2019
Van diesel naar duurzaam 23-01-2019
Dromen van Alibaba 08-01-2019
Leverancier aan het woord: "Een kwestie van tijd" 11-06-2018
Leverancier aan het woord: "Van duurzame naar gezonde gebouwen" 27-03-2018
 

Onze partners

  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Kubus Informatiesystemen
  • Archidat Bouwformatie
Sluit deze advertentie