Paleis soestdijk krijgt een nieuwe koningin
Javascript is uitgeschakeld

Paleis Soestdijk krijgt een nieuwe Koningin

Geplaatst: 20-06-2017

Op 8 juni jongstleden maakte minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken bekend dat een consortium onder leiding van mevrouw Maya Meijer (73) de nieuwe eigenaar wordt van Paleis Soestdijk. Hun bieding van 1.711.033,- Euro bleek de hoogste te zijn.

Diezelfde avond nog verscheen ze op televisie bij Eva Jinek, alwaar ze zichtbaar trots de felicitaties voor deze prestatie in ontvangst nam. Maya spatte van het scherm en deed het qua communicatie subliem. Op Eva’s vraag naar de koopprijs memoreerde ze snedig dat we nu met iets meer dan 17 miljoen Nederlanders zijn, en dat we dus met z’n allen ‘voor een dubbeltje per persoon op de eerste rang zitten’…

Het is natuurlijk precies andersom: Maya Meijer heeft Paleis Soestdijk juist van óns gekocht voor ‘slechts’ een dubbeltje per persoon. Het landgoed met zijn 165 hectare grond (plus ruim 27.000 m2 aan gebouw) is namelijk al bijna een halve eeuw ons eigendom, de Staat kocht het landgoed immers in 1970 van de Koninklijke familie. Daarom is het interessant om de deal nog eens nader te bezien. Deze gunning, de koop van 165 hectare, komt dan neer op een euro per m2 grond (en dan krijg je de gebouwen er gratis bij). Alleen de bosgrond doet al 1 tot 3 euro per m2.

‘Maar er moet toch ook geïnvesteerd worden door de koper?’ hoor ik u denken en dat is natuurlijk zo. De eigen ‘business-case’ van MeijerBergman, het bedrijf achter mevouw Meijer, bespreekt vier onderdelen. Allereerst ‘Paleis en Park’, daarin wordt de komende 15 jaar meer dan 60 miljoen in herstel en onderhoud gestoken, maar er komt ook weer eenzelfde bedrag aan inkomsten terug. Want we betalen straks 13,50 per kaartje en we zijn met minstens 250.000 bezoekers per jaar. Vervolgens wordt ruim 20 miljoen verdiend aan het ‘Alexanderkwartier’ via verkoop van bouwpercelen voor 65 ruime villa’s. Ook het deel ‘Parade’ met veel horeca (aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg) levert vijf miljoen inkomsten op en tenslotte wordt het grootste deel ‘buitenbos’ overgedragen aan Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten.

Na vijftien jaar schatten ze de waarde van het dan nog resterende vastgoed (± 80 ha) zelf in op 16 miljoen Euro, want dan mogen ze het weer van de hand doen. Dat eerste geïnvesteerde dubbeltje ‘per Nederlander’ levert ze dus uiteindelijk niet één, maar zelfs vier kwartjes per landgenoot op. Of anders gezegd: ruim 20 euro per m2 grond.
Een knappe deal vindt u niet? Nu heeft de familie Meijer al dat geld eigenlijk niet nodig, want echtgenoot Ton staat met 140 miljoen in de Quote-500 en beide zoons zijn inmiddels ook onder dak. Een van hen leidt investeerder MeijerBergman vanuit Londen en de ander is de baas bij MRP, hun groeiende ontwikkelbedrijf in Arnhem.

Als buitenstaander denk ik dat een andere bestemming van Paleis Soestdijk de voorkeur had verdiend. Wat dacht u van ‘ons’ Nationaal Historisch Museum op die plek? Maar het kabinet en de Tweede Kamer willen namens ons niet meer investeren in zo’n museum, en ook aan Soestdijk willen ze geen cent meer besteden. Maar goed, wij kunnen straks in Paleis en Park de echt innovatieve kracht van het Nederlandse bedrijfsleven komen bekijken en er zelfs een royale hotelkamer boeken voor de nacht.

Maya’s finest hour volgt in 2020. Als nieuwe koningin van Paleis Soestdijk ontvangt ze dan onze vorige Majesteit, die haar eigen ouderlijk huis feestelijk komt heropenen.

/Kees van der Hoeven, architect te Wassenaar

Overig Columns

Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
Systeem(keuze) 21-11-2023
Van klein denken krijg je grote spijt 07-11-2023
De grote en de kleine schaal 18-10-2023
Hongerwinter in Utrecht? 11-10-2023
 

Onze partners

  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
Sluit deze advertentie