Putin en de huizenprijzen
Javascript is uitgeschakeld

Putin en de huizenprijzen

Geplaatst: 16-03-2022

Als er ooit een moment is geweest voor een fikse knik in de huizenmarkt dan is het nu toch wel. Door het piratengedrag van Vladimir Putin loopt de spanning in de wereld op. De hypotheekrente schiet omhoog. De economische onzekerheid voor werkende mensen wordt groter. De AEX is procenten gedaald. Kortom: Een ideaal scenario voor krantenkoppen als: “Huizenprijzen gaan eindelijk dalen”.

Ik ga bij Google op zoek naar het laatste nieuws over de woningmarkt. Maar eh… geen spoor van paniek bij financiers, investeerders en het type Prins Bernard Jr.; de gekte blijft nog wel even. Het laatste nieuws: De Rabo voorspelt voor 2022 een prijsstijging van 17 procent (!); in de provincie Utrecht waar ik woon zelfs boven de 18 procent.

Wat ik wél tegen kom is het nieuws dat Amerikaanse investeerders tientallen miljarden in de Nederlandse huizenmarkt investeren. Dat doen ze niet voor niks. Ze verwachten dat de woningmarkt supersterk blijft en er tot in lengte van jaren grof geld aan valt te verdienen.

Wat ik ook tegen kom is een vergelijking van prijzen in Nederland en andere landen. Ik herinner me nog dat Utrecht, waar ik zelf in de binnenstad woon, de gemiddelde prijs per vierkante meter de magische grens van € 5.000 achter zich liet. Poeh, wat lijkt dat lang geleden. €5.000 is nu een koopje.

Het maakt de huizenmarkt voor woningzoekenden zonder topsalaris of jubeltonnetje onbereikbaar. Zelfs zo’n gul cadeau van je ouders is al niet meer genoeg. Er gaapt een gat tussen de vraagprijs en de werkelijk betaalde prijs. Je moet zwaar overbieden om dat te overbruggen.

Nog even dat internationale lijstje. Dat biedt weinig hoop. Want Nederland is belachelijk goedkoop. We zitten nog ver af van de duurste steden ter wereld. Wil je in Monaco buurman worden van Max Verstappen dan ben je $44.000 per vierkante meter kwijt. Hongkong is ook pure malligheid: $33.000; Londen ($16.000) en Parijs ($14.000) zijn stikduur en Stockholm en Oslo zitten met ruim $10.000 boven het niveau van Amsterdam ($9.000).

Ik denk dat die gretige Amerikaanse investeerders dit lijstje ook hebben bekeken. Hun conclusie: daar in dat piepkleine Nederland is dus nog ‘n fikse stijging te verwachten.

Europarlementariër Kim van Sparrentak (Groen Links) zegt in het AD: “Ze spelen monopoly met onze huizen en zijn nog maar net begonnen; huizen worden gezien als een beleggingsobject om winst mee te maken. Het regent aankondigingen over nieuwe investeringen in de woningmarkt. Dit is voor ons een alarmsignaal”. Ook in plaatsen als Amersfoort, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg slaan de Amerikaanse durfkapitalisten toe.

Tijdens de jaren van Mark Rutte hebben we geleerd dat het liberale evangelie van veel privatisering en weinig overheid een dramatische maatschappelijke erfenis opleverde.

Schrale troost: We hebben een minister die vanuit zijn vorige functie verstand heeft van Intensive Care. Die kennis kan hij op de woningmarkt érg goed gebruiken.

Charles Groenhuijsen
Reacties, suggesties? Graag!
charlesgroenhuijsen@gmail.com

Overig Columns

Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
Systeem(keuze) 21-11-2023
Van klein denken krijg je grote spijt 07-11-2023
De grote en de kleine schaal 18-10-2023
Hongerwinter in Utrecht? 11-10-2023
 

Onze partners

  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • Alsecco
Sluit deze advertentie