Revit de eeuwige belofte van autodesk
Javascript is uitgeschakeld

Revit, de eeuwige belofte van Autodesk

Geplaatst: 03-09-2020
Revit, de eeuwige belofte van Autodesk

Autodesk, bekend van het door architectenbureaus veel gebruikte 2D tekenprogramma AutoCAD, ligt internationaal onder vuur wegens slechte kwaliteits-prijsverhouding. En ook Revit, de BIM (Building Information Model) software die Autodesk sinds 2002 op de markt brengt, moet het ontgelden.

Zo klagen architectenbureaus steen en been over de achterblijvende prestaties van dit softwarepakket. Ze roepen Autodesk op om zowel de kwaliteit van de software te verbeteren als iets te doen aan de exorbitante prijsstijging die zij per licentie moeten betalen.

Immers, de prijsstijging van Autodesk zet de marges van de architectenbureaus flink onder druk. En de prijsstijging staat volgens de bureaus niet in verhouding met de productiviteitsstijging door het gebruik van de software. Overigens is het niet de eerste keer dat Autodesk ter discussie staat. Autodesk zag aan het begin van deze eeuw het belang van BIM totaal niet in en dreigde voorbij te worden gelopen door concurrenten als Nemetschek en Graphisoft. Met de overname van de Revit-software en vooral het gratis gebruik daarvan door Autodesk klanten, wist het bedrijf het tij enigszins te keren.

Inmiddels heeft Autodesk dankzij een agressieve marktbenadering haar dominante positie verder uitgebouwd. Niet alleen worden onvoorstelbare hoeveelheden geld verdiend, er is mede daardoor ook een zekere vorm van arrogantie ontstaan. Die arrogantie is bijna tastbaar in de reactie van Andrew Anagnost, de CEO van Autodesk, op de commotie rond zijn softwarepakket. Enerzijds trekt hij het boetekleed aan door te stellen dat er de afgelopen jaren te weinig geinvesteerd is in architectonische modelleringsfunctionaliteit en eraan wordt gewerkt om dat recht te zetten. Anderzijds houdt hij de gebruikers voor, dat het ook even duurt voor de impact van investeringen in architectonische applicaties merkbaar zullen zijn.

Horen de klanten van Autodesk dit niet al jaren? En is dit niet de zoveelste belofte, dat het in de toekomst allemaal beter wordt? Voor alle duidelijkheid, ik ben zeker geen fan van Autodesk. Tegelijkertijd vind ik het ook weer te gemakkelijk om alle schuld bij de softwareleverancier te leggen. Natuurlijk is het goed dat de grote architectenbureaus klagen maar ik denk dat ze dit ook aan zichzelf te danken hebben. Over AutoCAD en Revit zijn al jaren klachten waarna Autodesk telkens opnieuw plechtig belooft de performance van de software te verbeteren.

En ondanks dat de softwareverbeteringen uitblijven, laten bureaus zich toch weer verleiden om met de Autodesk producten aan de slag te gaan. Want die goedkope licenties van Revit zijn immers toch wel makkelijk. Pas als het licentiemodel wordt aangepast lijken klanten zich te realiseren, dat zij software gebruiken die niet aan de verwachtingen voldoet.

In de sector valt, zodra aan overstappen naar een andere leverancier wordt gedacht, al snel de term ‘vendor lock in’. Het feit dat veel architectenbureaus huiverig zijn om naar een andere BIM-softwareleverancier over te stappen versterkt de onderhandelingspositie van Autodesk. Volgens mij mag dit geen belemmering zijn om van leverancier te wisselen en andere software aan te schaffen. Software die aan de verwachtingen voldoet en wel rendement oplevert. Kortom, er is feitelijk maar één oplossing om uit deze impasse te komen en dat is uithuilen en opnieuw beginnen!

Ing. Max de Jong is directeur bij Archidat Bouwformatie

Overig Columns

Stop met gas! Meer kolen! 06-07-2022
De wijze lessen van Moeder Natuur 20-06-2022
Prijsstijging als kans 08-06-2022
Putin en de huizenprijzen 16-03-2022
Gemeentepolitiek 09-03-2022
Hup Hugo! 10-01-2022
Wat had je kunnen doen met 17.000 miljoen 22-12-2021
FC Huiseigenaren vs FC Huurders 10-0 14-12-2021
Goedkope woningen? Vergeet het maar... 09-12-2021
In Groningen kun je beter slopen 23-11-2021
 

Onze partners

  • Knauf
  • Köster afdichtingssystemen
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • MBS Groep
  • Unilin Insulation
  • Alsecco
Sluit deze advertentie