Archidat BouwNieuws - columns - the-big-five-aangeschoten-wild
Javascript is uitgeschakeld

‘The big five’ aangeschoten wild?

Geplaatst: 26-02-2018

De bouw zit in de lift. De tijden van verliezen en interen op reserves lijkt voorbij. Aannemers zien voor het eerst sinds de crisis de winsten weer stijgen. En de toekomst lijkt er rooskleurig uit te zien.

Bouwers hebben het druk en de orderportefeuilles zijn weer goed gevuld. Maar er is ook een schaarste aan personeel en materialen. De crisis heeft er hard ingehakt en de meeste toeleveranciers hebben de productie noodgedwongen moeten afbouwen. De afgelopen jaren is veel personeel uitgestroomd. Het opleiden van nieuw personeel en het weer opstarten van productielocaties kost tijd en geld.

Wij zijn sinds vorig jaar terecht gekomen in een fase waarin de prijzen aan het stijgen zijn. Zagen wij in 2017 nog een voorzichtige stijging van de materiaalprijzen met hier en daar wat uitschieters, met name bij de isolatiematerialen, inmiddels hebben wij te maken met een echte inhaalslag. Voor nieuwe projecten hoeven de prijsstijgingen geen probleem op te leveren want de gestegen prijzen worden doorberekend aan de opdrachtgever. Ondanks de gestegen bouwkosten blijft de vraag namelijk toenemen.

Kleine bouwers zijn goed in staat deze hogere kosten door te berekenen aan hun afnemers. Zij hebben namelijk veelal te maken met kleinere projecten met een korte doorlooptijd. Veel opdrachtgevers en consumenten die onderhoudswerkzaamheden en verbouwingen hebben uitgesteld worden nu geconfronteerd met een hoge rekening.

De grotere aannemers met langlopende projecten die vaak ook een lange aanlooptijd kennen hebben last van de prijsstijgingen. Voor ‘The big five’ zijn de problemen het grootst. De marges waren al niet hoog en door de niet aflatende honger naar werk en de drang naar meer omzet zijn de afgelopen jaren onverantwoorde risico´s genomen en structureel projecten onder de kostprijs of in ieder geval met te kleine marges aangenomen. De goed gevulde orderportefeuille uit het verleden leveren nu problemen op. Het lukt de BAM waarschijnlijk wederom niet om in 2018 een gezonde winst te laten zien en haar aandeelhouders tevreden te stellen, ook Heijmans likt in 2018 zijn wonden.

‘The big five’ zullen dan ook zeker in 2018 en 2019 nog last hebben van de prijzen uit het verleden die de resultaten in de toekomst negatief beïnvloeden.

Het is triest om te constateren dat mijn sombere voorspellingen van 2016 zijn uitgekomen. Gelukkig is alleen Ballast Nedam onderuitgegaan en op het laatste moment gered, het is te hopen dat het daarbij blijft.

Lees ook: The big five sloopt de markt’ februari 2016 en The big five met uitsterven bedreigd’ februari 2017.

Ing. Max de Jong is Directeur Uitgever bij Archidat Bouwformatie

Overig Columns

Leverancier aan het woord: "Een kwestie van tijd" 11-06-2018
Leverancier aan het woord: "Van duurzame naar gezonde gebouwen" 27-03-2018
Leverancier aan het woord: "Shaping the Future" 20-02-2018
Trump & Gevels 22-01-2018
De horizontale gevel 17-01-2018
Leverancier aan het woord: "De toekomst begint nu" 15-01-2018
Architect en zwaartekracht 14-11-2017
Grensmuur vol zonnecellen? 19-07-2017
Paleis Soestdijk krijgt een nieuwe Koningin 20-06-2017
Opdrachtgevers, architecten en auteursrecht 09-05-2017
 

Onze partners

  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Brink Climate Systems
  • BubbleDeck International LWC
  • Redumax
  • Burgerhout
  • Schöck Nederland
  • BUVA Rationele Bouwproducten
Sluit deze advertentie