Archidat BouwNieuws - columns - the-big-five-aangeschoten-wild
Javascript is uitgeschakeld

‘The big five’ aangeschoten wild?

Geplaatst: 26-02-2018

De bouw zit in de lift. De tijden van verliezen en interen op reserves lijkt voorbij. Aannemers zien voor het eerst sinds de crisis de winsten weer stijgen. En de toekomst lijkt er rooskleurig uit te zien.

Bouwers hebben het druk en de orderportefeuilles zijn weer goed gevuld. Maar er is ook een schaarste aan personeel en materialen. De crisis heeft er hard ingehakt en de meeste toeleveranciers hebben de productie noodgedwongen moeten afbouwen. De afgelopen jaren is veel personeel uitgestroomd. Het opleiden van nieuw personeel en het weer opstarten van productielocaties kost tijd en geld.

Wij zijn sinds vorig jaar terecht gekomen in een fase waarin de prijzen aan het stijgen zijn. Zagen wij in 2017 nog een voorzichtige stijging van de materiaalprijzen met hier en daar wat uitschieters, met name bij de isolatiematerialen, inmiddels hebben wij te maken met een echte inhaalslag. Voor nieuwe projecten hoeven de prijsstijgingen geen probleem op te leveren want de gestegen prijzen worden doorberekend aan de opdrachtgever. Ondanks de gestegen bouwkosten blijft de vraag namelijk toenemen.

Kleine bouwers zijn goed in staat deze hogere kosten door te berekenen aan hun afnemers. Zij hebben namelijk veelal te maken met kleinere projecten met een korte doorlooptijd. Veel opdrachtgevers en consumenten die onderhoudswerkzaamheden en verbouwingen hebben uitgesteld worden nu geconfronteerd met een hoge rekening.

De grotere aannemers met langlopende projecten die vaak ook een lange aanlooptijd kennen hebben last van de prijsstijgingen. Voor ‘The big five’ zijn de problemen het grootst. De marges waren al niet hoog en door de niet aflatende honger naar werk en de drang naar meer omzet zijn de afgelopen jaren onverantwoorde risico´s genomen en structureel projecten onder de kostprijs of in ieder geval met te kleine marges aangenomen. De goed gevulde orderportefeuille uit het verleden leveren nu problemen op. Het lukt de BAM waarschijnlijk wederom niet om in 2018 een gezonde winst te laten zien en haar aandeelhouders tevreden te stellen, ook Heijmans likt in 2018 zijn wonden.

‘The big five’ zullen dan ook zeker in 2018 en 2019 nog last hebben van de prijzen uit het verleden die de resultaten in de toekomst negatief beïnvloeden.

Het is triest om te constateren dat mijn sombere voorspellingen van 2016 zijn uitgekomen. Gelukkig is alleen Ballast Nedam onderuitgegaan en op het laatste moment gered, het is te hopen dat het daarbij blijft.

Lees ook: The big five sloopt de markt’ februari 2016 en The big five met uitsterven bedreigd’ februari 2017.

Ing. Max de Jong is Directeur Uitgever bij Archidat Bouwformatie

Overig Columns

Niemand wil een tweede Grenfell 08-07-2020
Woningtekort, wie snapt het nog? 07-07-2020
Laten we elkaar niet de crisis inpraten 10-06-2020
Woningbouw van infuus overheid? 04-06-2020
Brand in hoogbouw 18-05-2020
Op grote hoogte Corona te lijf 07-05-2020
Jaloers op de bouw 09-04-2020
EIB voor karretje Bouwend Nederland gespannen 06-04-2020
Van de bouwsteiger naar de operatiekamer 20-03-2020
Let op de toetreders 26-02-2020
 

Onze partners

  • JET BIK Projecten
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • BubbleDeck International LWC
  • Burgerhout
Sluit deze advertentie