Archidat BouwNieuws - columns - the-big-five-met-uitsterven-bedreigd
Javascript is uitgeschakeld

The big five met uitsterven bedreigd

Geplaatst: 27-02-2017

Alle positieve berichten over omzetstijging en verbetering ten spijt, moet ik constateren dat de bouw nog steeds in zwaar weer zit. De afgelopen decennia hebben de vijf grootste aannemers met hun drang naar meer omzet de bouw gesloopt." Dit was de intro van mijn column van februari 2016.

Helaas komen mijn sombere vooruitzichten uit en zien we dat met name een aantal van de grootste aannemers in zwaar weer terecht zijn gekomen. Heeft Ballast Nedam in 2016 nog ter nauwer nood aan een faillissement kunnen ontkomen, nu is het de beurt aan Heijmans.
Door de niet aflatende honger naar werk en de drang naar meer omzet heeft Heijmans de afgelopen jaren onverantwoorde risico´s genomen en structureel projecten onder de kostprijs of in ieder geval met te kleine marges aangenomen.

CEO Ton Hillen spreekt dan ook over "een dramatisch resultaat over 2016".
Hillen claimt afspraken te hebben gemaakt met de banken. “Daarmee is de financiering zeker gesteld en is de continuïteit van de onderneming gewaarborgd. Daarbij kunnen we bouwen op een solide positie in de Nederlandse woningmarkt met enorme groeikansen en een goed gevulde orderportefeuille die aansluit bij onze strategie. Op deze manier werken we aan een duurzaam herstel van onze onderneming." Aldus Hillen.

Maar het is nu juist de goed gevulde orderportefeuille uit het verleden die Heijmans in de problemen brengt. De projecten zijn structureel te laag aangenomen en juist nu bij een aantrekkende markt zal dit tot grote problemen leiden. De prijzen van grondstoffen, bouwmaterialen, onderaannemers stijgen de komende tijd. Niet alle kosten kunnen doorberekend worden aan de opdrachtgever. Hiermee zijn dan ook de problemen in de toekomst nog lang niet opgelost en zal het herstel nog enige tijd op zich laten wachten. Het is te hopen dat Heijmans nog zo veel tijd heeft, of beter gezegd het is te hopen dat de banken en financiers nog zoveel geduld hebben.
Anders is het ook voor Heijmans wachten op de reddende engel die het bedrijf voor een appel en ei over wil nemen.

Ing. Max de Jong is Directeur bij Archidat Bouwformatie

Overig Columns

Blockbusters of Indie stedenbouw? 02-09-2019
Efficiënt, maar moet nog efficiënter 02-07-2019
Prijzenslag 2019 27-05-2019
‘De bouw’ mag best wat trotser zijn 02-05-2019
Amerikanen hadden lef om écht toekomstgericht te denken 29-04-2019
‘The big five’ te groot voor Nederland? 01-04-2019
Nederland: het resultaat van roofbouw op het landschap 06-03-2019
Woningmarkt: Het best denkbare anti-conceptiemiddel 25-02-2019
Van diesel naar duurzaam 23-01-2019
Dromen van Alibaba 08-01-2019
 

Onze partners

  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
  • Celdex
  • Tarkett
  • Techcomlight
  • BASF Nederland
  • Duco Ventilation & Sun Control
Sluit deze advertentie