Archidat BouwNieuws - columns - the-big-five-te-groot-voor-nederland
Javascript is uitgeschakeld

‘The big five’ te groot voor Nederland?

Geplaatst: 01-04-2019

Het gaat goed in de bouw. De orderportefeuilles zijn beter gevuld dan ooit en er wordt weer winst gemaakt. Hoewel winst? Eigenlijk had ik gehoopt de serie over “the big five” met positief nieuws af te sluiten. Na het bestuderen van de jaarcijfers over 2018 vraag ik mij echter af hoe het nu verder moet.

Alle positieve berichten ten spijt is het de grote jongens immers ook in 2018 niet gelukt om een gezonde winst te laten zien. De meeste aandeelhouders van de vijf grootste bouwbedrijven van Nederland moeten het wederom doen zonder dividend. Vooruit, de enige positieve uitzondering is VolkerWessels. Wat is er toch aan de hand? Hoe komt het dat de grote bouwers er maar niet in slagen om te doen wat van ze wordt verwacht; winst maken.

Dit keer kan de schuld niet aan de conjunctuur worden gegeven. Er zijn meer dan voldoende opdrachten en de bouwcrisis ligt inmiddels alweer ver achter ons. Waarom doen de grote bouwbedrijven het dan toch significant slechter dan de middelgrote aannemers? Het is toch op zijn minst bedenkelijk dat over de gezamenlijke omzet van meer dan 12 miljard van BAM, Heijmans en Ballast Nedam nog geen 0,3 procent winst wordt geboekt? Zeker wanneer we dit afzetten tegen de risico’s en het kapitaal wat hiermee gemoeid is. Wat daarbij opvalt is dat de middelgrote aannemers vorig jaar wél in staat waren om een gezond rendement van 4 á 5 procent te behalen.

Conclusie, het argument van schaalgrootte en inkoopvoordeel blijkt niet te werken. Tegelijkertijd is het bij de grote bouwers met de innovatie ook slecht gesteld. Zo blijken bijvoorbeeld de innovatieve oplossingen die ontwikkeld zijn voor de Zeesluis in IJmuiden ontwerpfouten te hebben en heeft Ballast Nedam het iQwoning-project gestaakt. Ook de problemen in het verleden bij de A15 zijn een voorbeeld van mislukte innovaties met grote gevolgen voor de winstgevendheid. Kortom, de expertise die alleen bij de grote bouwbedrijven aanwezig zou zijn, levert vaak niet het gewenste resultaat.

Daarentegen doen zowel BAM als VolkerWessels het goed in het buitenland. De resultaten die ze daar boeken zijn prima. Het roept bij mij de vraag op of Nederland wellicht te klein is voor deze grote jongens? Biedt de Nederlandse markt simpelweg te weinig ruimte voor zoveel grote spelers? Ik waag het erop en gooi ter afsluiting van deze serie de spreekwoordelijke knuppel maar in het hoenderhok: Wordt het niet langzaam tijd om de grote bouwers op te splitsen of gewoon te ontbinden?

Ing. Max de Jong is Directeur Uitgever bij Archidat Bouwformatie

Lees ook 'The big five' aangeschoten wild (februari 2018)

Overig Columns

Fuck de faalkosten 15-10-2019
Wake up call 25-09-2019
Blockbusters of Indie stedenbouw? 02-09-2019
Efficiënt, maar moet nog efficiënter 02-07-2019
Prijzenslag 2019 27-05-2019
‘De bouw’ mag best wat trotser zijn 02-05-2019
Amerikanen hadden lef om écht toekomstgericht te denken 29-04-2019
Nederland: het resultaat van roofbouw op het landschap 06-03-2019
Woningmarkt: Het best denkbare anti-conceptiemiddel 25-02-2019
Van diesel naar duurzaam 23-01-2019
 

Onze partners

  • FOAMGLAS isolatie
  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
Sluit deze advertentie