Van de bouwsteiger naar de operatiekamer
Javascript is uitgeschakeld

Van de bouwsteiger naar de operatiekamer

Geplaatst: 20-03-2020

Ideetje? Bouwbedrijven die even minder werk hebben (het slechte nieuws), houden daardoor vast stofkapjes over. Die kunnen ze in het ziekenhuis bij u in de buurt vast goed gebruiken (het goede nieuws).

Het is allemaal niet ideaal en die kapjes zijn gemaakt voor de bouwsteiger en niet voor de operatiekamer. Maar ja, nood breekt wet.

In veel ziekenhuizen zijn de tekorten nijpend. Patienten, artsen en verpleegkundigen zijn de gulle bouwaannemers vast dankbaar voor zo’n partij mondkapjes. Klein gebaar, groot genoegen. Oh, en heeft de groothandel niet ergens een paar pallets met mondkapjes staan? Dan heb je er een paar duizend in één keer.

De bouwsector zit in een achtbaan. Steil omhoog en dan weer knetterhard naar beneden. Zo heb je een kredietcrisis en dan weer een overspannen koopmarkt waarin nieuwe huiseigenaren vechten om een aannemer.

Oeps, dan is er weer de stikstofcrisis. Als het stikstof is neergedaald, denk je als bouwer weer aan de slag te kunnen. Eh… jammer, het Corona-virus sluipt de bouwplaats op: Niet te voorzien en niet te overzien.

En hoe diep wordt het dal echt? Ik schrijf deze column op 19 maart, een paar dagen na de staatsman-toespraak van de premier Rutte waarin hij aankondigt dat de meeste Nederlanders vroeg of laat besmet zullen zijn. Allemaal heel gecontroleerd, belooft Mark Rutte. Zoals een sloopbedrijf beheerst een kerktoren of flatgebouw in elkaar laat storten? Veel stof en gruis maar geen oncontroleerbare knallen en explosies. Het is een vak. Gaat dit met Corona ook lukken?

Ik hoorde tot begin deze maand dramatische verhalen over een tekort aan vakmensen in de bouw. Veel vraag, te weinig vakkundig personeel. Dat zijn droomtijden van de talloze ZZP-ers in de bouw. Zelfstandigen Zonder Problemen dus. Maar in één klap zijn velen nu Zelfstandigen Zonder Perspectief geworden. Het kan snel gaan.

Een voordeel voor die zorgelijke ZZP-ers is de uittocht van Poolse bouwvakkers. Die zijn – al dan niet besmet - snel naar huis vertrokken. Of zijn ze weer in een oogwenk terug in Nederland zo gauw het virus getemd is?

Bouwondernemers hebben géén controle over wat de bouwnijverheid te wachten staat. Komt er een kopersstaking op de woningmarkt? Durven makelaars aspirant-kopers nog wel een bezichtiging aan te bieden en die heel kleine keuken of knusse kinderkamer aan klanten te tonen? En je zult net een huis gekocht hebben en al weten dat je nieuwe aankoop een modaal jaarsalaris in waarde is gedaald. Dat vindt de bank vast niet fijn. En jij als koper ook niet.

Bouwmarkten (“Nee, we verkopen geen WC-papier”) zien ondanks alle misère ook kansen. Veel werknemers zitten gedwongen thuis en gaan dus eens lekker doe-het-zelf-shoppen. Ze houden niet van stilzitten en gaan dus ijverig klussen. Hornbach en de Gamma zijn er blij mee. Maar wat als er plotsklaps heel veel (besmette?) klanten samengroepen bij de inbouw-afzuigkappen (handig met zo’n virus) of WC’s (vergeet niet er zo’n fijne pleerol-standaard bij te kopen waarop je een stuk of vier rollen kwijt kunt).

Te veel klanten op een kluitje moet je nu even niet willen vanwege de uitbundig ronddwarrelende Corona-rakkertjes.

Hoewel, daar heb je die speciale mondkapjes toch voor?
Oh nee, die had je net bij het plaatselijke ziekenhuis afgegeven.

Stom…
Verwarrende tijden.

Overig Columns

Modulair monsterhome 19-10-2021
Hoge gasprijs een zegen 12-10-2021
We hebben mensen nodig! 13-09-2021
Opkomst van de donkere economie 06-09-2021
Huizen zijn spotgoedkoop 30-08-2021
Verdienen we nog wat? 13-07-2021
De bouw moet aan de vrouw 15-06-2021
Soebatten, schuiven en schipperen 12-04-2021
Ga stemmen! 10-03-2021
Prullenbakken, puzzels en porno 04-02-2021
 

Onze partners

  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • Köster afdichtingssystemen
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • MBS Groep
  • UNILIN Insulation
Sluit deze advertentie