Vooruitgang stopt niet
Javascript is uitgeschakeld

Vooruitgang stopt niet

Geplaatst: 03-11-2020

In de loop van de jaren heb ik als dagvoorzitter op veel congressen over de bouw opgetreden. Dat deed ik met veel plezier, maar in alle eerlijkheid: het was soms ook wel een beetje saai. Jaar na jaar ging het over de gebrekkige samenwerking in de bouwsector en het sukkelige tempo waarin innovatie plaatsvond.

Tijdens zo’n bijeenkomst komen altijd ondernemers aan het woord die voorop lopen. De spraak-en smaakmakers van jullie sector. Mooi hoor, maar het is een kleine kopgroep die jaren voorligt op het peloton van achterblijvers.

Boven aan mijn vragenlijstje voor de deelnemers stond steevast: hoe komt het toch dat de bouwsector gemiddeld zo conservatief is? Het antwoord dat mij het meeste is bijgebleven: het gevoel van urgentie is er niet. En menigeen heeft niet de creatieve fantasie om echt nieuwe dingen te bedenken. Jammer is dat, maar niet onoverkomelijk.

Als innovatie niet uit jezelf komt, komt het wel uit de buitenwereld. Wat ik daarmee bedoel? Ontwikkelingen buiten jullie sector zorgen er voor dat er - zonder dat jullie daar enige invloed op hebben - snelle veranderingen plaats hebben. Innovatie komt dan niet uit jezelf. Het overkomt je. Laat ik twee voorbeelden noemen die iedereen kent: de instortende kantorenmarkt en Airbnb. Om met die laatste te beginnen.

Onze dochter Francine van 26 werkt in San Francisco op het hoofdkwartier van deze snel groeiende onderneming. Airbnb heeft intussen wereldwijd meer dan 5 miljoen kamers in de aanbieding. Waaronder 3000 kastelen en 2200 boomhuizen! Airbnb biedt nieuwe concepten. Het biedt voor een scherpe prijs een “experience”: Spannender, nooit hetzelfde en als je er voor open staat leuke contacten met je ‘host’ of de buren. Dat wordt – als het straks weer mag van Mark Rutte en Jaap van Dissel - het Nieuwe Reizen.

Daar kunnen de hotelketens van Hilton, Sheraton en Marriott niet aan tippen. Daar heb je de keus tussen kamers in grijsachtig blauw of blauwachtig grijs. Schoon en gerieflijk maar ook duur en voorspelbaar. Wie gaat er nu investeren in een nieuw hotel met 400 identieke kamers? Daar is géén vraag meer naar. De markt duwt de oude sector deels aan de kant. Vooral voor toeristen en student-wereldreizigers moet je wat anders bedenken. Leve de innovatie.

Nog een vernieuwing die jullie als bouwsector overkomt: Corona en de instortende kantorenmarkt. Die had niemand zien aankomen. Ik lees dat in 2019 alleen in Rotterdam 1900 gebouwen zijn verbouwd tot woningen. De sector zit nog wat beduusd om zich heen te kijken. De vernieuwende economie is als een zesbaans snelweg. De bouwsector staat (ja, ik generaliseer…) beteuterd en zonder benzine op de vluchtstrook.

De markt dendert voort. Corona zorgt voor een omslag in de kantorenmarkt. Onze zoon Daan werkt in New York. Hij legt me uit dat het kantoorgebouw waar hij werkte niet meer voldoet. Zie je jezelf ’s ochtends en ‘s middags in zo’n propvolle lift stappen? Nee toch? Voorbij die tijd.
Als we al teruggaan naar kantoor willen niet meer zo’n anonieme kolos van vijftien of vijftig verdiepingen. Dat is wel eens spottend ‘intensieve menshouderij’ genoemd. Vooral de jonge generatie pikt dat niet meer. Bedrijven die met hun tijd mee gaan zorgen voor andere, meer hedendaagse oplossingen.

Mag ik even fantaseren? Dit lijkt mij een slimme combinatie: Bouw zo’n leeg kantoorpand om tot Airbnb-kamers en appartementen. Geef particuliere investeerders de kans die kamers te kopen en naar eigen smaak in te richten. Schoonmaak en beveiliging kun je samen organiseren. En je hebt gelijk de stadsbestuurders blij gemaakt. Die mopperen immers over de terreur van de met lawaaiige rolkoffers rondbanjerende Airbnb-toeristen, die oude bewoners uit hun huurhuizen verdrijven.

Op het volgende (online) bouwcongres moeten we maar een leuke discussie op touw zetten om dit concept uit te werken. Idee? Als wij het niet bedenken doet het een ander het wel. Toch?
Want de vooruitgang stopt niet.
Nooit.

Charles Groenhuijsen
www.chgroenhuijsen.com

Overig Columns

Stop met gas! Meer kolen! 06-07-2022
De wijze lessen van Moeder Natuur 20-06-2022
Prijsstijging als kans 08-06-2022
Putin en de huizenprijzen 16-03-2022
Gemeentepolitiek 09-03-2022
Hup Hugo! 10-01-2022
Wat had je kunnen doen met 17.000 miljoen 22-12-2021
FC Huiseigenaren vs FC Huurders 10-0 14-12-2021
Goedkope woningen? Vergeet het maar... 09-12-2021
In Groningen kun je beter slopen 23-11-2021
 

Onze partners

  • Burgerhout
  • Schöck Nederland
  • BUVA homecare systemen
  • Nelskamp Dakpannen
  • Luxlight
  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Gesoleerde panelen
Sluit deze advertentie