Archidat BouwNieuws - columns - wake-up-call
Javascript is uitgeschakeld

Wake up call

Geplaatst: 25-09-2019

Met het zetten van een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS) heeft de Raad van State de sector letterlijk wakker geschud. Jarenlang was duurzaamheid een wat sluimerend thema. In de jaren negentig was het toenmalig staatssecretaris Dick Tommel die het item duurzaam bouwen op de politieke kaart zette.

Vervolgens werden eens in de zoveel tijd de energieprestatienormen van de woningen aangepast maar dit ging nimmer zonder slag of stoot. Iedere EPC-verlaging werd ter discussie gesteld. Het dreef de bouwkosten alleen maar omhoog terwijl de consument zijn geld liever uitgaf aan een dakkapel of een duurdere keuken in plaats van aan een duurzamere woning.

Die houding is bij de consument mede ingegeven door de stijgende energieprijzen de laatste jaren flink gaan kantelen. Daarnaast zijn er door de overheid flinke piketpalen gezet. De nieuwbouw moet van het gas af en in de gebouwde omgeving moet in 2050 circulair en energieneutraal zijn. Een flink aantal gemeenten willen dit al in 2040 voor elkaar hebben. Kortom, het besef dat aan duurzaamheid niet langer te ontkomen valt begon zo langzamerhand in de sector wel door te dringen.

En toen was daar dus in mei van dit jaar plotseling de Raad van State die het stikstofbeleid van de overheid naar de prullenbak verwees. Aanvankelijk werd daar nog wat laconiek op gereageerd totdat de laatste weken de ware omvang van dit besluit duidelijk is geworden. Ruim 18.000 bouwprojecten staan op dit moment op de tocht waardoor de nood op de woningmarkt met de dag groter wordt.

De commissie Remkes richt zijn pijlen zoals het er nu naar uitziet op onze veestapel en het terugbrengen van de maximum snelheid op de snelwegen. Op het moment van schrijven moet de officiële presentatie van zijn plannen nog komen. Nu kan de bouwsector achterover gaan leunen en wachten hoe het probleem in het Haagse wordt aangepakt. Het lijkt mij echter veel beter als de sector er zelf proactief mee aan de slag gaat.

Laten we de stikstofproblematiek daarom nu als een kans zien en niet als een bedreiging. Misschien zijn er behalve technische oplossingen en meer prefab ook wel andere verdienmodellen mogelijk. Bijvoorbeeld door op een andere manier naar de kosten van een nieuwbouwwoning te kijken. Die is nu gebaseerd op grond-, materiaal-, en arbeidskosten. En voor de consument tellen vooral de hypotheekkosten en energielasten. Maar juist de energielasten worden in een duurzame en gasloze woning flink lager. Wellicht ontstaan er hele andere verdienmodellen als ook de exploitatiekosten van een duurzame en gasloze woning in de berekeningen worden meegenomen?

Dus kom op bouwsector, verzin een slimme innovatieve oplossing. Zie de stikstofproblematiek als ultieme wake up call: duurzaamheid is niet langer een verplicht nummer het is een noodzaak geworden. We moeten nu echt aan de bak.

Jan-Paul Schop
Managing Director USP Marketing Consultancy

USP Marketing Consultancy is een toonaangevend marktonderzoeksbureau voor de bouwsector, de installatiesector, de doe-het-zelfsector en de woonsector.

Overig Columns

Van de bouwsteiger naar de operatiekamer 20-03-2020
Let op de toetreders 26-02-2020
De renaissance van houtbouw: Dwarsschotten, krommers en lepelboren 03-02-2020
Mijn Huis, mijn kasteel? 14-01-2020
Oh, so sexy…? 18-12-2019
Laat de bouw niet stikken 03-12-2019
Fuck de faalkosten 15-10-2019
Blockbusters of Indie stedenbouw? 02-09-2019
Efficiënt, maar moet nog efficiënter 02-07-2019
Prijzenslag 2019 27-05-2019
 

Onze partners

  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
Sluit deze advertentie