Woningtekort wie snapt het nog
Javascript is uitgeschakeld

Woningtekort, wie snapt het nog?

Geplaatst: 07-07-2020

Wie snapt het nog? Het vaderland piept en kraakt. De economie zucht en steunt. De bouw wankelt en struikelt. Maar de huizenprijzen? Die boeken record na record.

Het gaat maar door. Ik ken nogal wat makelaars. Altijd nuttig om met ze te praten. Want ik heb bij de immer opgewekte analyses van de NVM soms wat twijfel. Die grijpen zelfs bij een totale zonsverduistering nog naar de zonnebrand factor 45: Geen paniek, alles komt goed.
Maar als ik makelaars op anderhalve meter bij een glaasje ontmoet, hoor ik nu toch hetzelfde. Mínder kijkers, méér kopers. Wat wil je nog meer?

Een paar jaar geleden werd in Amsterdam zo’n € 5000 per vierkante meter geboden en betaald. Inmiddels is dat in Utrecht, waar ik woon, ook heel gewoon. Huizen in en rond de binnenstad worden vlot verkocht voor rond de 6000 per vierkante meter. En dan zijn het vaak nog huizen met een vlekje: Een te smalle voorkamer, een lawaaiige straat of een petieterig tuintje. Of zo’n huis waar je als kijker 45 jaar gezinsgeschiedenis van het hoogpolige, kamerbrede tapijt kunt schrapen. Dan ben je een paar modale jaarsalarissen kwijt, voordat je daar geur- en vlekvrij en zonder schrootjes kunt wonen. Brrr. Je moet er maar zin in hebben.

De oorzaak van deze marktmalligheid is helder: Het schrijnende woningtekort. Achtereenvolgende kabinetten van diverse politieke signatuur moeten zich daarvoor met terugwerkende kracht kapot schamen.

De Coronacrisis is een bron van veel misère maar biedt ook kansen. Het verandert uw en mijn woon- en leefgewoonten. Ik hoor al van bedrijven die hun kantoren met minstens een derde willen inkrimpen.
Onze kinderen waren tijdelijk weer bij ons ingetrokken. Het werk voor hun bedrijven in de VS en Zweden ging gewoon op afstand door. Door het tijdverschil was er op de raarste momenten ergens in huis wel een conference call aan de gang.

Ze hebben te horen gekregen: Kom voorlopig niet terug. Neem onze jongste zoon die in New York werkt. Een groot kantoorgebouw met grote liften. ’s Ochtends en ’s middags zijn ze propvol. Dat kan niet meer. Ik hoor van een grote verzekeraar waar meer dan 80 procent van de werknemers in een enquete zegt: Laat mij voortaan maar lekker thuis. 80 procent!

Onze kinderen zijn weer vertrokken. Opeens realiseer ik me dat ze alle drie banen hebben die tien jaar gelden niet eens bestonden! De jongste zoon (24) werkt in New York bij Walmart.com (opkomende concurrent voor Amazon) dat probeert winkels overbodig te maken. Dochter (26) zit bij AirBnB in San Francisco dat probeert hotels overbodig te maken. Oudste zoon (28) heeft baan bij Hilti in Zweden (bouwgereedschap) dat vrolijk wordt van zo veel overbodige gebouwen. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Kassa!

Ik zou nu beleggen in bouwbedrijven die mooie, slimme, duurzame concepten verzinnen om al die lege vierkante meters om te katten naar een woningen.
Kent u de uitdrukking Creative Destruction? Oude, versleten bedrijfsmodellen die plaats maken voor nieuwe, toekomstgerichte ideeën.

Het is nooit anders geweest. Corona heeft het alleen versneld. Wie nu profiteert heeft het goed gedaan.
Vooruitkijken in tijden van Corona.

Good Luck!

Charles Groenhuijsen

Www.chgroenhuijsen.com

Overig Columns

Stop met gas! Meer kolen! 06-07-2022
De wijze lessen van Moeder Natuur 20-06-2022
Prijsstijging als kans 08-06-2022
Putin en de huizenprijzen 16-03-2022
Gemeentepolitiek 09-03-2022
Hup Hugo! 10-01-2022
Wat had je kunnen doen met 17.000 miljoen 22-12-2021
FC Huiseigenaren vs FC Huurders 10-0 14-12-2021
Goedkope woningen? Vergeet het maar... 09-12-2021
In Groningen kun je beter slopen 23-11-2021
 

Onze partners

  • Schöck Nederland
  • BUVA homecare systemen
  • Nelskamp Dakpannen
  • Luxlight
  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Gesoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
Sluit deze advertentie