Archidat BouwNieuws - productnieuws - herbestemming-van-graansilo-naar-woningen
Javascript is uitgeschakeld

Herbestemming: van graansilo naar woningen

Geplaatst: 29-05-2020
Herbestemming: van graansilo naar woningen

In de oude beneden stad van Nijmegen is er onlangs een bijzonder woningbouwproject gerealiseerd. Een voormalige meubelzaak was gevestigd in diverse in verval geraakte panden waaronder een meeltoren behoort.

Om het gebouw te verduurzamen en om voor een bewoonbar en comfortabel binnenklimaat te zorgen, is bij deze transformatie voor buitengevelisolatie gekozen. Naast een achttal stadswoningen werden op deze manier 6 appartementen en 14 studio’s gerealiseerd in een voormalige graansilo aan de Bottelstraat.

Een dergelijke, binnenstedelijke nieuwbouw- en tevens renovatieklus zorgde voor de nodige uitdagingen, zoals bijvoorbeeld het steigerwerk die te maken had met beperkte toegang, aangrenzende bebouwing en beperkte verankeringsmogelijkheden. Een deel van de bebouwing is (cultuur)historisch waardevol. Het herontwikkelde complex biedt plek voor nieuwe woningen, werk- en winkelruimte. De ingrepen in de bestaande bebouwing zijn zo gedaan dat de waardevolle delen bewaard konden blijven en nu weer tot hun recht komen.

Binnen het complex zijn de meeltoren en magazijnen herbestemd. De meeltoren is afleesbaar gebleven zowel binnen als buiten. De silo’s zijn binnen herkenbaar doordat de openingen tussen de silo’ s als doorbraken vorm zijn vormgegeven, de ruwe beton is zichtbaar. Aan de buitenzijde is bewust gekozen voor verspringende gevelopeningen en balkons. De industriële graantoren is weliswaar een strakke flat geworden maar de trechtermonden op maaiveld niveau blijven zichtbaar door de opengelaten gevel.

De opdracht: het verduurzamen van het gebouw en zorgen voor een comfortabel binnenklimaat. De betrokken partijen hadden te maken met een gebouw dat niet bestemd was voor woningbouw. In het voortraject heeft Alsecco, leverancier van het gevelisolatiesysteem, de aannemer (Boeve Afbouw), de architect (Flow Architecten) en de verwerker van advies voorzien op het gebied van materiaalkeuze en detaillering. Een uitdaging, want er moest immers rekening worden gehouden met een oude dikke muur van steen en beton. De silo was een grote betonnen doos, koud en vochtig. De oude silo kon worden geïsoleerd en opgewaardeerd aan de buitenzijde en er zijn sparingen gemaakt voor de kozijnen zodat alle koude bruggen zijn opgeheven. Hierdoor ontstond er een goed en behaaglijk binnenklimaat. Bij de renovatie werd gebruik gemaakt van de isolatieplaat Alsitherm Carbon met een dikte van 15cm, omdat deze een hogere Lambda-waarde (ʎ 0,32) heeft. Hoe lager de waarde is, hoe minder goed de warmte wordt geleid en dus hoe beter het materiaal isoleert. Deze werd afgewerkt met een siliconenharspleister in een donkergrijze tint. Onder andere door deze maatregelen heeft een oud en niet meer functioneel gebouw een tweede leven gekregen en zijn er uiteindelijk 14 nieuwe studio’s gerealiseerd.

Op de Alsecco website vindt u meer informatie over de toegepaste buitengevelisolatie en tevens meer foto’s van dit project.

Overig

Nog minder ruimtebeslag in nieuwbouw voor klimaatinstallatie 09-07-2020
Solatube daglichtsystemen – Energiezuinige groene bouwcomponenten 07-07-2020
Renewi en ROCKWOOL vernieuwen samenwerking Rockcycle® 01-07-2020
Baksteenuitstraling gecombineerd met uitstekende warmte-isolatie 01-07-2020
Daglicht in het klaslokaal verbetert de leerprestatie 01-07-2020
Architectuur en natuur in één ontwerp, klaar voor industrie 4.0 29-06-2020
Styrock assortiment uitgebreid met nieuwe afmetingen 29-06-2020
Ruimte winnen met premium isolatie 29-06-2020
Schöck lanceert achterafmontage-oplossing met Willems Anker BV 24-06-2020
Elektrische auto opladen met zonnepanelen 23-06-2020
 

Onze partners

  • BIA Beton
  • Kubus Informatiesystemen
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • JET BIK Projecten
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
Sluit deze advertentie