Archidat BouwNieuws - thema -
Javascript is uitgeschakeld

Klimaat

Energielabel

Energielabel

Een energielabel geeft de energetische kwaliteit van zowel nieuwbouw als bestaande bouw weer. Er zijn echter verschillende manieren om tot een energielabel te komen. Bij nieuwbouw kan het energielabel worden afgeleid van de EPC. De verschillende manieren om aan een energielabel te komen voor bestaande bouw worden in dit artikel besproken.

Bouwbesluit

Bouwbesluit

De wet geeft de richtlijnen voor sociale huisvesting en woningbouwcoöperaties en bevat algemene wettelijke bepalingen voor bouwwerken. In het Bouwbesluit zijn deze bepalingen verder uitgewerkt. De Woningwet vormt de basis voor de bouw- en gebruiksvoorschriften uit het Bouwbesluit en de Regeling Bouwbesluit.

Duurzaamheidscertificaten

Duurzaamheidscertificaten

De EPC is een verplichte duurzaamheidsberekening voor gebouwen. Er zijn echter steeds meer andere certificaten om aan te geven hoe duurzaam een gebouw is. In eerdere artikelen hebben we al gesproken over de Passiefhuismethode (PHPP) en BREEAM. In dit artikel gaan we in op andere duurzaamheidscertificaten en berekeningsmethoden en -software.

DGBC en BREEAM

DGBC en BREEAM

De Stichting Dutch Green Building Council (DGBC) is opgericht in 2008 door ABN AMRO, Redevco, Dura Vermeer, SBRCURnet en de gemeente Amsterdam. Zij is een onafhankelijke organisatie die kennisontwikkeling stimuleert, verbinding tussen participanten faciliteert, opleidingen verzorgt en betrokken is bij evenementen over duurzaamheid.

Active House

Active House

Het Passiefhuis en Active House principe hebben een aantal overeenkomstige kernwaarden, zoals comfort en energiezuinigheid. Een passiefhuis is een woning die zo min mogelijk energie verbruikt. Bij een Active House daarentegen wordt door de woning energie opgewekt.

Passiefhuis

Passiefhuis

Passiefhuis is een bekend, maar weinig toegepast concept in Nederland. In Scandinavië en Duitsland wordt dit concept vaker toegepast bij nieuwbouw, verbouw en renovatie.

 
 

Overige thema's

Zorg  
Visie  
Herbestemming  
EPC  
Road2zer0  
Comfort  
Licht  
Gevels  
Renovatie  
Geïntegreerd  
Constructies  
Energie  
Transformatie  

Artikel niet gevonden?
Zoek in ons nieuwsarchief voor meer artikelen

 

Onze partners

  • JET BIK Projecten
  • Blauwplaat
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Brink Climate Systems
  • BubbleDeck International LWC
  • Redumax
  • Burgerhout
Sluit deze advertentie