Archidat BouwNieuws - thema -
Javascript is uitgeschakeld

BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen)

BENG en de bouwkundige maatregelen

BENG en de bouwkundige maatregelen

Met de juiste bouwkundige maatregelen beperken we de maximale energiebehoefte (BENG 1) en het risico op oververhitting (TOjuli). Deze twee BENG eisen hebben een duidelijke relatie. Door de woning beter te isoleren en zoveel mogelijk luchtdicht te maken verlagen we BENG 1: er is namelijk minder energie nodig om de woning te verwarmen. Doordat de woning de warmte zo goed kan vasthouden, neemt tegelijkertijd het risico op oververhitting in de zomer juist toe. Bij het samenstellen van energieconcepten is het van belang een balans tussen deze twee maatregelen te vinden.

Het verschil tussen BENG en EPC

Het verschil tussen BENG en EPC

Sinds 1 januari 2021 moeten alle vergunningsaanvragen voor nieuwbouw voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). De energieprestatie wordt berekend volgens de NTA 8800. Wat is het verschil met EPC en welke maatregelen zijn nodig om te voldoen aan BENG?

Detailleren volgens de BENG-eisen

Detailleren volgens de BENG-eisen

De weg naar een energieneutraal Nederland is goeddeels uitgestippeld. Energieneutrale gebouwen – of 'bijna' energieneutrale gebouwen – zijn daar een belangrijk onderdeel van. Dat vertaalt zich in concrete normen voor bijna energieneutraal bouwen: BENG. Detaillering speelt bij energieneutraal bouwen een belangrijke rol.

BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen

BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen

Vanaf 1 januari 2020 is de BENG-eis binnen de woningbouw van kracht. Deze heeft grote gevolgen voor het ontwerp en de realisatie van gebouwen. BENG schrijft een compleet nieuwe ontwerpvisie voor, omdat bij het voldoen aan de eis op zichzelf staande maatregelen niet voldoende zijn.

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG

Vanaf 1 januari 2021 moeten alle aanvragen voor omgevingsvergunningen voor nieuwbouw in Nederland voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Welke bouwkundige en installatietechnische maatregelen zijn onder de BENG-eisen kosteneffectief?

 
 

Overige thema's

Klimaat  
Zorg  
Visie  
Herbestemming  
Road2zer0  
Comfort  
Licht  

Artikel niet gevonden?
Zoek in ons nieuwsarchief voor meer artikelen

 

Onze partners

  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Kawneer
  • Therminon
  • Totaaldakconcept.NL
  • Wilms
Sluit deze advertentie