Archidat BouwNieuws - thema - ?id=10&more=true
Javascript is uitgeschakeld

Road2zer0

De markt vraagt om kennis en dienstverlening

De markt vraagt om kennis en dienstverlening

‘Wij willen ons onderscheiden door beter te zijn’, zegt John Uilenberg, hoofd van het Centre of Excellence van Den Braven Group. Het bedrijf was vooral leverancier van kitten, lijmen en schuimen. Nu richt het zich meer op het leveren van totaalpakketten en het overdragen van kennis. ‘We werken met concepten. Luchtdicht bouwen is daar één van. We leveren een bijpassend pakket aan producten en vertellen hoe deze toepasbaar zijn’, aldus conceptmanager Gertjan Prins.

‘Natuurlijke symbiose tussen bouw- en energiesector’

‘Natuurlijke symbiose tussen bouw- en energiesector’

Ontwerpers, bouw- en installatiebedrijven en technische groothandels moeten een veel betere positie krijgen bij de transitie van de energievoorziening in de bebouwde omgeving. ‘Geef ze een plek naast de producenten en netbeheerders van elektra, warmte en gas.’ Deze verrassende zin komt uit de koker van Netbeheer Nederland, die pleit voor een natuurlijke symbiose tussen de totale bouw- en de energiekolom.

‘Het is niet leuk om continu het licht uit te doen’

‘Het is niet leuk om continu het licht uit te doen’

Wie denkt dat een energieleverancier als Eneco met het steeds energiezuiniger worden van de gebouwde omgeving met de handen in het haar zit, komt bedrogen uit. 'Integendeel zelfs', zegt Dick van Veen, directeur Duurzaam vastgoed, voorheen Building Solutions. 'Wij zien notaloze woningen zelfs als kans.' Een gesprek over de transitie van een traditionele energieleverancier naar een ondernemende energieregisseur.

Prêt-à-loger biedt de bouw vele miljarden werk

Prêt-à-loger biedt de bouw vele miljarden werk

Afgelopen zomer bereikte een team bouwkundestudenten van de TU Delft de absolute top in de Solar Decathlon, een internationale bouwcompetitie in het Franse Versailles. Ze bouwden daar eigenhandig het energieneutrale woonproject ‘Prêt-à-Loger’, hun slimme plan voor duurzame renovatie en uitbreiding van de archetypische Nederlandse eengezinswoning.

‘Weg naar nul aanzienlijk goedkoper als je nu begint’

‘Weg naar nul aanzienlijk goedkoper als je nu begint’

Het allerergste komt nog. Geen fijn begin deze zin van raspessimist Arthur Schopenhauer. Toch gaat het citaat van deze Duitse filosoof, die leefde van 1788 tot 1860, uitkomen als we niet hard werken aan het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen. Een taak waar ook de bouwkolom een rol in speelt. Een gesprek hierover met de Engelse isolatiegoeroe Paul Ashford over onder andere de aanpak van de bestaande voorraad kantoren. ‘Een EPC van 0,4 is mooi, maar het moet naar 0,0.’

Nieuwe impulsen voor onze woningplattegrond

Nieuwe impulsen voor onze woningplattegrond

Bij energiebesparing in de gestapelde woningbouw blijft het denken meestal nog beperkt tot aspecten als verbetering van de isolatiewaarde van de bouwkundige schil en de toepassing van zuiniger installaties. Architect Joost Hovenier besloot zijn buitenlandse ervaringen in te zetten bij een serie workshops met collega’s, met als onderzoeksvraag: ‘Zou een intelligentere opzet van onze woningplattegronden niet ook kunnen bijdragen aan besparing van energie?’

Rc-waarde buitenschil blijft gemoederen verhitten

Rc-waarde buitenschil blijft gemoederen verhitten

Voor dit verhaal waren twee interviewsessies nodig. Verwijten als ‘wij zijn lichtverontwaardigd en teleurgesteld over de berichtgeving rond de Rc-waarden in Bouwformatie’ vroegen om uitdieping. Het werd geen gezellig vervolggesprek. Een half punt meer of minder Rc-waarde van de gevel blijft de gemoederen verhitten. De verontwaardigde partij is deze keer NEPROM in de persoon van directeur Jan Fokkema, ondersteund door Claudia Bouwens, ook van NEPROM en namens brancheorganisaties NVB, Bouwend Nederland en Aedes.

Bouw moet meer rekening houden met extremen

Bouw moet meer rekening houden met extremen

Piet Paulusma, de Friese weerman van SBS6, houdt elke avond een vrolijk weerpraatje. Menigeen verheugt zich op zijn vaste afsluiting ‘oant moarn’. Maar die morgen ziet er volgens hem door de klimaatverandering helemaal niet zo vrolijk uit. ‘We moeten rekening gaan houden met veel meer weersextremen. Dus de bouw moet daarop inspelen.’

Een katalysator voor de wijk

Een katalysator voor de wijk

‘Wij passen de duurzaamheidsprincipes van de Trias Energetica creatief toe. Een energieneutraal gebouw lijkt misschien een logische optelsom van principes, maar niets is minder waar: je moet talloze afwegingen maken. Niets is eenduidig.’ Exemplarisch voor deze stelling is de energieneutrale Brede School Houthaven in Amsterdam, die in oktober 2014 in gebruik werd genomen.

Het huis als energiecentrale en tankstation

Het huis als energiecentrale en tankstation

Geruisloos zoeft de elektrische auto het Aktivhaus binnen. Het licht springt aan en het terras wordt opengeklapt. B10 is al voorverwarmd; Cozy Arrival gegarandeerd. Een huis kun je het prototype van Werner Sobek nauwelijks meer noemen. Het is eerder een zelflerend mechanisme, waarvan je smartphone de sleutel is.

‘Brancheorganisaties nekken de bouw’

‘Brancheorganisaties nekken de bouw’

‘De klant centraal stellen’, hoe vaak en hoe lang galmt deze oproep al niet door de bouwwereld? Tien jaar, twintig? Zonder veel resultaat. Niet eerder stelde Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde, de remmende werking van de brancheorganisaties zo snoeihard aan de kaak. ‘Elco Brinkman had niet de guts om tegen de bestaande belangen in te gaan.’ En, kom niet aan de Shell, want dan krijg je de minister-president zelf op je dak.

‘Ik durf te roepen dat EPC een wangedrocht is’

‘Ik durf te roepen dat EPC een wangedrocht is’

Nee, veel vrienden onder aanhangers van de EPC-norm heeft Chris Zijdeveld, voorzitter van de Stichting Passief Bouwen, niet. Waar hij kan probeert hij die ‘onzinnige norm’ te vuur en te zwaard te bestrijden. Daarbij schroomt de oud-wethouder van Schiedam niet om taboes te doorbreken. ‘Bij adviesbureaus werken mensen die nog nooit uit hun kantooromgeving zijn geweest. Zij prediken complete theoretische onzin die niemand durft door te prikken.’ En in de normcommissie zitten leveranciers die daarvoor betalen en zorgen dat hun producten ten koste van anderen een goede beoordeling krijgen. ‘En de overheid maakt van dit slangenkuilresultaat een norm.’ Was getekend Chris Zijdeveld.

Vijf ministers saboteerden Europese richtlijn

Vijf ministers saboteerden Europese richtlijn

Huizenbezitters die met verbazing en ergernis kennis hebben genomen van het lage energielabel van hun huis krijgen bijval van misschien wel de grootste expert op het gebied van energie-efficiëntie in Europa. 'Een globale bepaling van het energieverbruik van een huis zonder deskundig onderzoek is complete onzin', zegt ir. Luc Werring in een interview met vakblad Bouwformatie. Tot 2007 was hij de belangrijkste adviseur binnen de Europese Commissie over energiezaken.

 
 

Overige thema's

BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen)  
Klimaat  
Zorg  
Visie  
Herbestemming  
Comfort  
Licht  

Artikel niet gevonden?
Zoek in ons nieuwsarchief voor meer artikelen

 

Onze partners

  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
Sluit deze advertentie