Archidat BouwNieuws - thema - ?id=2&more=true
Javascript is uitgeschakeld

Energie

Erik van Heuveln:

Erik van Heuveln: 'We zijn ons aan het herijken'

Erik van Heuveln, algemeen directeur van Zehnder Group Nederland, ziet en hoort om zich heen de belangstelling voor duurzaamheid en energiezuinigheid toenemen. Tegelijkertijd vindt hij dat er nog een wereld te winnen is om als leverancier te weten wat er bij de eindgebruiker echt leeft.

Amsterdam Rai: Europa’s meest duurzame congreslocatie

Amsterdam Rai: Europa’s meest duurzame congreslocatie

Amsterdam RAI behoort tot de meest duurzame beurs- en congreslocaties in Europa. Om deze positie te behouden, start men in oktober met de bouw van het Amtrium, een nieuwe duurzame congreslocatie, bestaande uit vijf bouwlagen met een totale oppervlakte van 8.500 m2.

Jourdain Martens & Lisa Schrijvers:

Jourdain Martens & Lisa Schrijvers: 'Traditionele buitenschil moet op de schop'

Doelstelling van de overheid is om voor 2015 de EPC te verlagen naar 0,4. De Rc-waarde voor de buitenschil zou gelijktijdig aangescherpt moeten worden naar 5,0. Inmiddels staat dat ter discussie.

Han den Hartog:

Han den Hartog: 'Proactief handelen voor succes in de toekomst'

Xella Nederland is een grote speler in de woning- en utiliteitsbouw. Tot het assortiment behoren Ytong cellenbeton, Silka kalkzandsteen en Hebel wand-, dak- en vloerplaten. Den Hartog: ‘De variatie van bouwproducten en de toepassing daarvan is voor ons een groot voordeel gebleken. Voor elke bouwvraag is een oplossing in huis. De consequentie hiervan is dat je, wil je het goed doen, alle markten moet monitoren en antwoorden moet hebben op deelvragen. Neem bijvoorbeeld de woningbouw. Daar kunnen al onze producten worden toegepast. We zien dat richting 2020 de eisen rondom energie steeds stringenter worden. Daar zul je iets mee moeten. Milieuberekeningen bij het ontwerp van de architect zullen steeds dieper gaan en de hele energie-uitstoot, die met een product gemoeid is, moeten weergeven.

ludloff + ludloff Architekten: Verhulling en verbinding

ludloff + ludloff Architekten: Verhulling en verbinding

Voor de Duitse kantoormeubelfabrikant Sedus Stoll ontwierp ludloff + ludloff Architekten (Berlijn) een gebouw, dat de zintuigen op de proef stelt. Even goed versluierd en verhuld als een prototype, geeft het ontwikkel- en onderzoekscentrum haar geheimen maar langzaam prijs.

Arjan van Timmeren:

Arjan van Timmeren: 'Energieprobleem decentraal oplossen'

Filosoof Bruno Latour verwonderde zich al. Moeten we bij het horen van ‘de eerste trillingen van de Apocalyps', ons niet beter voorbereiden dan enkel een ander soort lampje te gebruiken? Arjan van Timmeren, professor Environmental Technology and Design aan de TU Delft, zou het met hem eens zijn. Om onze klimaatambities te verwezenlijken is een omvattende verandering van de levensstijl van de gebruikers nodig. Want wie denkt dat een CO2-neutrale samenleving bereikt kan worden door alle kolencentrales te vervangen door windmolens houdt zichzelf voor de gek. Het kabinet heeft de ambitie om in 2020 twintig procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Daarbij moet zestien procent van de energie uit hernieuwbare energiebronnen opgewekt worden. Maar, zoals het er nu uitziet gaan we volgens Van Timmeren zelfs deze bijgestelde norm niet halen. Maar hoe dan wel?

cepezed: Consequente innovatie als basis voor groei

cepezed: Consequente innovatie als basis voor groei

Het is bijzonder om te zien dat er in de krimpende Nederlandse ontwerp- en bouwpraktijk ook architectenbureaus zijn die nog groeien. cepezed maakte in de afgelopen decennia naam met zijn architectonische en bouwtechnische vakmanschap, gekoppeld aan een volstrekt eigen visie op het bouwproces. Een gesprek met Ronald Schleurholts, cepezeds jongste partner.

Stientje van Veldhoven:

Stientje van Veldhoven: 'Recht op gebruik is duurzamer dan eigendom'

De politiek doet te weinig aan de verduurzaming van de samenleving, oordeelt Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid voor D66. Er kan meer. Nee, er moet meer. Vrijwel wekelijks krijgt zij daartoe signalen uit de samenleving. ‘Juist de bouw biedt grote kansen voor energiebesparing, werkgelegenheid en innovatie.'

Eva Klein Schiphorst:

Eva Klein Schiphorst: 'Voor energieverspilling is in de bouw geen ruimte'

Wat bezielt iemand om algemeen directeur van de Rijksgebouwendienst te willen worden. Want hoe doe je dat, invulling geven aan een voorbeeldfunctie, terwijl je voor een belangrijk deel afhankelijk bent van een sector die nou niet direct bekend staat om z'n vernieuwingsdrang. Eva Klein Schiphorst kijkt verbaasd: ‘Ik vind het juist een hele mooie sector. Er worden dingen gecreëerd. Geweldig om de gelegenheid te hebben om zo'n gevarieerde portefeuille te managen. We huisvesten de koning, ambtenaren, boeven en kunst. Waar heb je dat?'

 
 

Overige thema's

BENG eisen 2021  
Klimaat  
Zorg  
Visie  
Herbestemming  
EPC  
Road2zer0  
Comfort  
Licht  
Gevels  
Renovatie  
Geïntegreerd  
Constructies  
Transformatie  

Artikel niet gevonden?
Zoek in ons nieuwsarchief voor meer artikelen

 

Onze partners

  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
Sluit deze advertentie