Archidat BouwNieuws - thema - ?id=4&more=true
Javascript is uitgeschakeld

Geïntegreerd

Architectuur als puzzel uit de printer

Architectuur als puzzel uit de printer

Toen Stoutjesdijk’s afstudeerproject verscheen op Wired, een blog over technologie en innovatie, stond de telefoon roodgloeiend. Zijn ontwerp voor een open-source, geheel uit één materiaal digitaal gefabriceerde noodwoning, trok niet alleen de aandacht van architectuurfanaten en futuristen. Ook Afrikaanse politici die in zijn project daadwerkelijk een potentiële oplossing zien voor hun huisvestingsproblemen waren geïnteresseerd. Als jonge ondernemer is hij een van de voorlopers van wat de volgende industriële revolutie wordt genoemd. Met de mogelijkheden van digitale fabricage wil hij de manier waarop we architectuur maken veranderen.

Ontwerpen vanuit een integrale strategie

Ontwerpen vanuit een integrale strategie

Na meer dan dertig jaar bleek het vuur van hun samenwerking binnen Meyer en Van Schooten Architecten (MVSA) gedoofd. Ze namen uiteindelijk afscheid en Jeroen van Schooten begon deze zomer, samen met partners Do Janne Vermeulen en Gerard van Hoorn, het nieuwe bureau Team V Architectuur. Bouwformatie bezoekt Van Schooten in zijn nieuwe kantoor.

Vanuit functie ontworpen

Vanuit functie ontworpen

De nieuwste en grootste aanwinst van meubelfabricant Vitra, ontworpen door Renzo Piano en zijn team, heeft met de ‘Zeitgeist’ de wind in de rug. Het object is een exersitie in wat we nou eigenlijk écht nodig hebben, doorspekt met een vleugje Vitra-luxe. Want ook al kan men het gebouwtje op hoge bergtoppen en verlaten poesta’s neerzetten, comfortabel en stylish wonen blijft mogelijk.

Kiezen voor de lange termijn

Kiezen voor de lange termijn

Ludwig Cammaert, directeur design en technische ontwikkeling bij Desso, weet zeker dat het bereiken van een duurzame samenleving alleen mogelijk is als daarvoor een langetermijnstrategie wordt uitgestippeld. ‘De lat moet hoog liggen, en er moet een goede roadmap zijn’, vertelt Cammaert tijdens een goed verzorgde lunch in de tapijtfabriek in Waalwijk. Desso heeft de ambitie om in 2020 helemaal cradle to cradle® te zijn. ‘En we liggen goed op koers.’

Integrale ingenieurskunst in de 21e eeuw

Integrale ingenieurskunst in de 21e eeuw

Bibliotheken zijn de kathedralen van de toekomst. Mecanoo Architecten ontwierp de grootste bibliotheek van Europa in Birmingham. Binnen het budget en binnen de tijd. Niet in 632 jaar, zoals de dom van Keulen, maar in slechts drie jaar.

Toenemende kansen voor geïntegreerd bouwen

Toenemende kansen voor geïntegreerd bouwen

Opdrachtgevers stellen steeds meer eisen aan gebouwen. Ze moeten bijvoorbeeld duurzaam zijn, maar ook het welzijn bevorderen. Geïntegreerd bouwen heeft de laatste jaren een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt.

Samenwerking levert tekens weer een verrijking op

Samenwerking levert tekens weer een verrijking op

Als een van de grotere architectenbureaus in ons land, met vestigingen in Groningen, Rotterdam en Keulen werkt DeZwarteHond aan een breed geschakeerd opdrachtenpakket. Bouwformatie sprak met de drie partners Jeroen de Willigen, Willem-Hein Schenk en oprichter Jurjen van der Meer en bespreekt twee van hun recente publieke gebouwen.

Controle over complexiteit

Controle over complexiteit

UNStudio is de studio voorbij. Het United Network krijgt in het mobiele tijdperk nieuwe betekenis. Internet startups inspireren Ben van Berkel in zijn constante zoektocht naar innovatie. De visie op de architectuurpraktijk van een ontwerper, die zich eigenlijk meer ‘public scientist’ voelt.

Omwille van de duidelijkheid

Omwille van de duidelijkheid

In een uitgebreid interview in het januarinummer van Bouwformatie Magazine, dat deze week verschijnt, geeft minister Blok zijn toekomstvisie op de bouwsector en hij is hierin bijzonder duidelijk. Het rijk kan een zetje in de goede richting geven, maar het echte herstel moet uit de markt komen. Grondbezitters moeten hun verlies nemen. Woningcorporaties moeten zich weer gewoon gaan richten op sociale woningbouw voor mensen met een kleine beurs. De bouwsector moet zich - net als andere bedrijfstakken - met goede producten op de consument richten. En, ook het uiteenvallen van Bouwend Nederland laat de minister koud.

 
 

Overige thema's

BENG eisen 2021  
Klimaat  
Zorg  
Visie  
Herbestemming  
EPC  
Road2zer0  
Comfort  
Licht  
Gevels  
Renovatie  
Constructies  
Energie  
Transformatie  

Artikel niet gevonden?
Zoek in ons nieuwsarchief voor meer artikelen

 

Onze partners

  • MEDITE SMARTPLY
  • Velox
  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
Sluit deze advertentie