Archidat BouwNieuws - thema - ?id=5&more=true
Javascript is uitgeschakeld

Renovatie

Slotconclusies rondetafelgesprek

Slotconclusies rondetafelgesprek 'The floor is yours'

De slotconclusies, aanbevelingen en suggesties uit het rondetafelgesprek 'The floor is yours!'

'We zijn ziende blind'

‘We zijn ziende blind’, luidt Rijksbouwmeester Frits van Dongen opnieuw de noodklok over de leegstand van vastgoed, deze keer in Bouwformatie Magazine. De leegstand van kantoren, bedrijfsruimten en woningen heeft dramatische vormen aangenomen, alles bij elkaar opgeteld zo’n 55 miljoen vierkante meter (m2).

Een stad in een stad

Een stad in een stad

MVSA Meyer en Van Schooten Architecten werd ruim tien jaar geleden gevraagd een ontwerp te maken op het drukste knooppunt van de stad, direct naast Den Haag Centraal. Wie het centrum van Den Haag uit die tijd nog op het netvlies heeft weet dat het een tochtige plek vol achterkanten was. Zo ook de locatie van Babylon, de kantoorkolos uit de jaren ’70 die door MVSA getransformeerd is tot een intelligent werk-, woon-en winkelgebouw. Net als in eerder werk van MVSA zijn ook in dit ontwerp overzicht, ruimtebeleving, detaillering en materialisering de kernbegrippen.

Energiedoelstellingen EU en Rijksoverheid kansloos

Energiedoelstellingen EU en Rijksoverheid kansloos

Het klinkt als een droom. Je huis met een renovatie volledig verduurzamen, maar niet hoeven bijbetalen. Dat is wat een ESCo, een ‘Energy Service Company doet’. Maar regelgeving en hoge risico’s zitten het slagen van ESCo’s in de weg. De verduurzaming van de huidige woningvoorraad is echter hard nodig. Igo Galama, oud-student Construction Management & Engineering aan de Universiteit Twente, studeerde af op een alternatief model voor de ESCo

‘Architecten zijn de kanaries in de kolenmijn’

‘Architecten zijn de kanaries in de kolenmijn’

Fred Schoorl is opgewekt. Terecht, want hij ziet voor zijn leden eindelijk weer licht aan het einde van de tunnel. En dat is goed nieuws voor de bouwsector want zoals hij zegt ‘architecten zijn nu eenmaal de kanaries in de kolenmijn’. Een lunchgesprek over optimisme, de moderne brancheorganisatie en de rol van architectenbureaus bij de renovatieopgave. ‘Waar renovatie complexer wordt en verder gaat dan hout vervangen door trespa, is de toegevoegde waarde van de architect groot.’

Ik houd van coalities

Ik houd van coalities

Van te voren goed weten wat je met renovatie tot stand wilt brengen. ‘Een beetje knutselen is een slechte renovatiestrategie.’ Henk Ovink, senior adviseur in de Hurricane Sandy Rebuilding Task Force heeft een heldere visie over hoe grootschalige renovatieprojecten moeten worden aangepakt. ‘Doe dat altijd in coalitieverband.’ In die zin draagt hij vanuit Amerika het initiatief ‘Stroomversnelling’ om uiteindelijk 111.000 woningen te verduurzamen een warm hart toe. ‘Zoiets zorgt namelijk uiteindelijk voor een domino-effect waardoor er beweging ontstaat.’

Exploitatie speelt belangrijke afweging in renovatievraagstuk

Exploitatie speelt belangrijke afweging in renovatievraagstuk

Slopen of grootschalig gaan renoveren? Deze vraag leverde genoeg discussie tijdens een rondetafelgesprek met partijen uit de bouw. Bijna iedereen die met deze vraag te maken krijgt, was vertegenwoordigd aan de overigens rechthoekige tafel. Van architecten tot vastgoedontwikkelaars, fabrikanten en planologen. Gelukkig wist men elkaar op een aantal punten te vinden, want ‘het kan toch niet zo zijn dat Ikea ons leert hoe we moeten bouwen in Nederland’.

Zó regisseer je een omwenteling

Zó regisseer je een omwenteling

Victor Moussault, zakelijk directeur van het Mauritshuis, weet het zeker. ‘Als we het plan voor de verbouwing niet zelf hadden uitgevoerd, zou het bij de bezuinigingen zijn gesneuveld.’ Hoe de juiste man, op de juiste plek, op het juiste moment voor een omwenteling heeft gezorgd, waar de hele museale wereld de vruchten van kan plukken.

Helicopterview met creativiteit en diepgang

Helicopterview met creativiteit en diepgang

We kunnen nu nog niet vaststellen wat de werkelijke betekenis van de jongste generatie architecten zal blijken te zijn. Direct na hun afstuderen werden ze in het diepe gegooid van een branche in crisis. Maar ook dan zijn er talenten die op innovatieve wijze binnen het vak een eigen plek weten te veroveren, zoals de drie partners van space&matter uit Amsterdam.

Nieuw leven voor de galerijflat

Nieuw leven voor de galerijflat

We zijn er allemaal wel op bezoek geweest of hebben er zelf gewoond. Die vaak vermaledijde galerijflats waarmee vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw de woningnood moest worden opgelost. Ze staan verspreid door ons land en ze zijn soms al een halve eeuw in gebruik. Een doordachte renovatiestrategie biedt ze een tweede leven, meent architect Hans van Heeswijk.

Functionaliteit van het ambachtelijk detail

Functionaliteit van het ambachtelijk detail

Mooi oud worden is een kunst, ook in de architectuur. Een kleinschalig renovatieproject op Katendrecht zet detaillering in als middel voor een langer leven.

Bewonersinspraak is een wassen neus

Bewonersinspraak is een wassen neus

Wat is de zin van bewonersinspraak bij renovatie? De verleiding is groot om medezeggenschap als een wassen neus af te doen. Maar gesteld dat dit zo is, wat is dan de onzin van bewonersinspraak? Twee naoorlogse Delftse woonwijken geven een verrassend antwoord op deze kwestie.

Duet van heden en verleden

Duet van heden en verleden

Een oud klooster in Normandië kreeg een nieuw leven als muziekschool. Moderne toevoegingen maken een gebouw uit een ander tijdperk schitterend bruikbaar. Reflecties in een vliesgevel vervolmaken overdag de contouren van de historie, maar ’s nachts verleiden stille silhouetten van muzikanten, omkaderd door diezelfde gevel, de nietsvermoedende voorbijganger. De Ecole de Musique in Louviers is tegelijkertijd een drager van het verleden en een splinternieuwe toevoeging aan het heden – en boven alles een inspirerend voorbeeld van het heruitvinden van stedelijk erfgoed. Oude stenen en modern glas in een gebouw dat prijzen won als renovatieproject én als concertzaal.

Meer wetgeving in plaats van subsidies

Meer wetgeving in plaats van subsidies

Er valt nog een flinke slag te maken in de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. Vooral de oudere woningen zijn energieslurpers. De Rijksoverheid wil de verduurzaming grotendeels met subsidies stimuleren, maar dat is de verkeerde weg stelt Tweede Kamerlid Paulus Jansen van de SP. Hij pleit voor meer wetgeving, zoals de invoering van een minimale EPC of energielabelwaarde bij de renovatie van woningen. Een interview met een gedreven Kamerlid met een lange adem. 'Ik heb alleen ministers meegemaakt die op de rem trappen.'

 
 

Overige thema's

BENG eisen 2021  
Klimaat  
Zorg  
Visie  
Herbestemming  
EPC  
Road2zer0  
Comfort  
Licht  
Gevels  
Geïntegreerd  
Constructies  
Energie  
Transformatie  

Artikel niet gevonden?
Zoek in ons nieuwsarchief voor meer artikelen

 

Onze partners

  • Techcomlight
  • BASF Nederland
  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
Sluit deze advertentie