Archidat BouwNieuws - thema - ?id=7&more=true
Javascript is uitgeschakeld

Licht

Hoe breng je daglicht mooi binnen?

Hoe breng je daglicht mooi binnen?

Jelle de Jong architekten werkt op een geheel eigen manier, in de luwte van alles, aan een langzamerhand indrukwekkend oeuvre – zo luidde een collegiale nominatie voor de landelijke Architect van het Jaar Prijs.

‘We staan pas aan het begin’

‘We staan pas aan het begin’

‘Vijftig procent van wat wij verkopen zijn producten die korter dan drie jaar in ons assortiment zitten. Dus daaraan zie je dat we enorm aan het innoveren zijn.’ Dat zegt Derk Bots, directeur Indoor Verlichting Philips Nederland. Een gesprek over zijn visie op de overgang van een lineaire naar een circulaire economie, hoe licht het leven van mensen beter maakt en de oneindige mogelijkheden van led-verlichting.

Licht in de ruimte

Licht in de ruimte

Een nieuwe generatie lichtonderzoekers denkt dat we op een andere manier naar licht moeten gaan kijken.

Architectuur in dialoog met de omgeving

Architectuur in dialoog met de omgeving

Kristalvormige structuren verlichten de paarsdonkere hemel. In de spiegeling van het water lijken het net lampionnen, schijnend in de nacht. Hier in Shenzhen ontwierp architectenbureau Von Gerkan, Marg und Partner drie stadions en 890.000 m2 park, welke de sleutel vormen in de transformatie van de Chinese haven tot sportstad.

‘Belang van daglicht neemt alleen maar toe’

‘Belang van daglicht neemt alleen maar toe’

'Een duurzaam gebouw is alleen duurzaam als het ook een prettig gebouw is om in te verblijven.' Dat zegt Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland. Volgens hem staren we ons in Nederland te veel blind op de energieprestatie van een gebouw. Hij vindt dat we een goede balans moeten vinden tussen energie, comfort en milieu.

‘Candystore voor architecten’

‘Candystore voor architecten’

Zeventien jaar werkt Aad Kuiper inmiddels bij Hunter Douglas. In deze periode is de ‘federatie van ondernemingen’ verder gebundeld tot marktleidend op het gebied van decoratieve raambekleding, hoogwaardige kwaliteit plafonds en geventileerde gevelsystemen.

Een huis in drie sferen

Een huis in drie sferen

Hoe creëer je in het postmoderne tijdperk, waar architectonisch alles kan en mag, een specifieke woonbeleving? ’Iedereen heeft een woonkamer, een keuken en een bad­kamer nodig, bijna iedere opdrachtgever vraagt om een ‘modern en strak, maar toch warm interieur’. Zo ook het jonge echtpaar voor wie Studioninedots een vrijstaand huis bouwde in de Amsterdamse wijk IJburg.

Techneuten zijn het probleem

Techneuten zijn het probleem

Wat is het nut van het stellen van eisen aan daglichttoetreding in huizen en andere gebouwen? Daarover is de afgelopen tijd flink gediscussieerd door de beleidsmakers van de directie Bouwen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Directeur Meindert Smallenbroek vertelt wat er is veranderd en welke wijzigingen te verwachten zijn.

Tuttige techniek

Tuttige techniek

Ik kijk naar een fascinerend filmpje op YouTube. U kent misschien die 3D-printers die met hele fijne lijntjes plastic een speelgoedbeestje, drinkbeker of eierdopje printen. Beetje getut dus. U glimlacht meewarig over de 3D-apostelen die een nieuwe industriële revolutie preken. Zo’n vaart zal het heus niet lopen. Oh, nee?

CoeLux® werpt een ander licht op de zaak

CoeLux® werpt een ander licht op de zaak

Van zonlicht genieten in een raamloze ruimte. Volgens professor Paolo di Trapani is dit mogelijk dankzij CoeLux®. Deze technologie bootst de fysieke en optische eigenschappen van daglicht binnenshuis na. Wat is de impact van deze opmerkelijke ontwikkeling? Hoe zinnig is natuurlijk daglicht nog?

Een huis in een kasteel

Een huis in een kasteel

In plaats van een reconstructie of een contrasterende toevoeging werd een nieuw gebouw binnen de resterende middeleeuwse muren gebouwd – een volume dat de oude delen opnieuw met elkaar verknoopt en subtiel reageert op zowel de geschiedenis als de onmiskenbare ruwheid van de ruïne. Het ontwerp is daardoor een herbezetting van de vervallen restanten en een nieuwe, 21e-eeuwse tijdslaag die aan de bewogen geschiedenis van Astley Castle wordt toegevoegd.

Het meeste daglicht komt van boven

Het meeste daglicht komt van boven

Slechts weinig architecten zullen meemaken dat op basis van hun ontwerp het Bouwbesluit wordt aangepast. Het overkwam Lars Courage nadat hij in Almere een woning tekende waarin het daglicht bijna overal alleen via daklichten binnenkomt.

De politiek durft geen stappen naar de toekomst te zetten

De politiek durft geen stappen naar de toekomst te zetten

Als we in het huidige tempo doorgaan, lukt het niet om vanaf 2020 energieneutraal te bouwen, denkt ook Carola Schouten. Toch is het politiek talent van het jaar 2011 niet pessimistisch. Aan de overheid de taak om niet te verzanden in achterhoedegevechten.

 
 

Overige thema's

BENG eisen 2021  
Klimaat  
Zorg  
Visie  
Herbestemming  
EPC  
Road2zer0  
Comfort  
Gevels  
Renovatie  
Geïntegreerd  
Constructies  
Energie  
Transformatie  

Artikel niet gevonden?
Zoek in ons nieuwsarchief voor meer artikelen

 

Onze partners

  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • MBS Groep
  • UNILIN Insulation
  • Alsecco
  • VMRG
  • FOAMGLAS isolatie
Sluit deze advertentie