Archidat BouwNieuws - thema - ?id=8&more=true
Javascript is uitgeschakeld

Comfort

Draagconstructie is de basis voor hergebruik en comfort

Draagconstructie is de basis voor hergebruik en comfort

Hij geeft toe dat zijn visie misschien lijkt op het verhaal van ‘wij van WC-eend, adviseren WC-eend’. ‘Logisch dat iemand die middenin de draagstructuren zit zegt dat zijn onderdeel het meest strategisch is.’ Toch vindt Van der Meer dat hij een punt heeft. Uit oogpunt van duurzaamheid en comfort is het vanzelfsprekend, dat je nadenkt over de toekomst van het gebouw en de mogelijkheid om het aan de vraag aan te passen. ‘En de draagconstructie vormt daarbij de sleutel.’

De mens is de beste sensor

De mens is de beste sensor

Om de kwaliteit van het comfort van het klimaat in gebouwen te meten zijn parameters nodig. Aan welke maatstaven moet een gebouw voldoen om je er comfortabel in te voelen? En vooral: hoe beoordeel je dat? Wereldwijd zijn groepen wetenschappers bezig om dit beter te kunnen bepalen. ‘Omdat we over het algemeen bouwen voor de mens is de mens eigenlijk de beste sensor’, zegt universitair docent dr. ir. Marcel Loomans van de faculteit Bouwkunde, unit Building Physics and Services van de TU Eindhoven.

Stationslandschap

Stationslandschap

Zeg je station, dan denken de meeste mensen aan de klassieke architectuur van een station als Haarlem, met een enorme overkapping en zelfs een wachtkamer eerste, tweede en derde klasse - helaas niet meer in gebruik. Maar de actuele tendens is dat stations ‘krimpen’. Loketten en vervoersinformatie zij in het digitale tij perk overbodig, zodat vooral bij kleinere stations er weinig programma overblijft. In Helmond zocht architect Paul van der Ree van StudioSK, Movares naar een manier om identiteit en vorm te geven aan het moderne reizen. Zij oplossing: een station als een landschap.

Weg met de anonieme werkplek

Weg met de anonieme werkplek

‘Creëer werkomgevingen waar mensen willen zijn. En laat gebruikers meedenken en meebeslissen over de realisatie van een kantoorgebouw.’ Die oproep doet een team bestaande uit een projectontwikkelaar, architect, projectinrichter en adviseur met het ‘Manifest voor de werkomgeving als ecosysteem’.

Comfort biedt ruimte voor keuzes

Comfort biedt ruimte voor keuzes

Hij won alle belangrijke architectuurprijzen: de Carlsberg Architectuurprijs, de Praemium Imperiale, de Royal Gold Medal en de Pritzker Prize. Speelt ‘comfort’ een rol in zijn architectuur? Is zijn werk ‘gerieflijk’ zoals in de eerste betekenis van het woord? Kan het ook ‘bemoedigen’ of zelfs ‘troost bieden’ als je de meer subtiele betekenis hanteert? Recent werd zijn complete oeuvre in vijf delen gebundeld. Bouwformatie duikt in de boeken van architect Peter Zumthor.

‘Certificeren is geen doel op zich’

‘Certificeren is geen doel op zich’

Er zijn nogal wat beoordelingsmethoden om duurzaamheidsprestaties van vastgoed te bepalen, zoals GPR, DUBO en BREEAM-NL. Volgens Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council, zijn er al flinke stappen gezet om tot een standaardisatie te komen. Voor haar is certificeren ook geen doel op zich, maar een middel om de verduurzaming van de gebouwde omgeving te versnellen. Daarbij wil Van Doorn de focus leggen op thema’s als comfort en gezondheid.

Een ster in comfort

Een ster in comfort

Zes jaar geleden zette citizenM een revolutie in gang. Architectenbureau concrete rekende af met bestaande hotelclichés en bedacht een concept waar luxe, gemak en vrijheid centraal staan.

Wat de boer niet kent

Wat de boer niet kent

In Peize vinden ze het een beetje een gek huis. Zoveel hout en nauwelijks ramen. En waar begint het dak? Onix Architecten transformeerde een kop-hals-romp boerderij tot het ideale woonhuis voor een gezin van vijf. En dat levert gastvrije architectuur op.

Minister Blok vindt PvdA tegenover zich

Minister Blok vindt PvdA tegenover zich

Wie van de twee coalitiepartijen zet zich het meest in om het gestelde doel – energieneutraal bouwen in 2020 – te halen? Jacques Monasch, woordvoerder bouwen en wonen van de PvdA- fractie, hoeft er niet lang over na te denken. Maar de bouw moet ook naar zichzelf kijken. ‘Als je met verdeelde adviezen komt, maken verschillende politieke partijen daar natuurlijk handig gebruik van.’

Telkens een slimme stap verder

Telkens een slimme stap verder

Zijn architectenbureau maakte naam met duurzame en energiebewuste projecten. Vaak met innovatieve oplossingen en nieuwe technieken of producten. Na veel woningen en kantoren kan hij zij onderzoekende ontwerpmethode in een breder werkveld inzetten. Maar altijd weer met het welzijn van de gebruikers als vertrekpunt. Over comfort met architect Paul de Ruiter.

‘Bouwformatie leeft in een andere wereld’

‘Bouwformatie leeft in een andere wereld’

‘Volstrekt verwerpelijk’, vindt Mark Frequin, directeur-generaal Wonen en Bouwen de inschatting dat tal van belanghebbenden in de vastgoedsector hun schouders ophalen over energiebesparing. Minder energieverbruik betekent toch minder aardgasbaten voor de overheid? En wie bezuinigt er nou op inkomsten? Het was niet de enige aanvaring in dit brisante interview met deze gedreven topambtenaar.

Comfort met een grote C

Comfort met een grote C

Comfort. Jan des Bouvrie houdt van het woord. ‘Natuurlijk is wat voor de een comfort is voor de ander een gruwel. Maar ik streef altijd naar een zo hoog mogelijk comfort. Voor zowel mijzelf als voor mijn opdrachtgevers.’ Het is duidelijk. Comfort is de rode draad van het gesprek met de man die Nederland anders heeft leren wonen. Een prettig gesprek met zo heel af een toe een kleine venijnige uithaal: ‘Er wordt nog voor tachtig procent shit gebouwd.’

 
 

Overige thema's

BENG eisen 2021  
Klimaat  
Zorg  
Visie  
Herbestemming  
EPC  
Road2zer0  
Licht  
Gevels  
Renovatie  
Geïntegreerd  
Constructies  
Energie  
Transformatie  

Artikel niet gevonden?
Zoek in ons nieuwsarchief voor meer artikelen

 

Onze partners

  • BubbleDeck International LWC
  • Burgerhout
  • Schöck Nederland
  • BUVA homecare systemen
  • Nelskamp Dakpannen
  • Luxlight
  • Gebr. Bodegraven
Sluit deze advertentie