Archidat BouwNieuws - thema - ?id=9&more=true
Javascript is uitgeschakeld

Visie

Wonen in een stadsparadijs

Wonen in een stadsparadijs

Kleinschalig bouwen: de omstandigheden zijn anders, de manier van werken is anders en de uitkomsten zijn vaak ook heel anders. ‘Wij willen wonen mogelijk maken, waar anderen zijn afgehaakt. Dat vergt een dosis creativiteit en een lange adem, maar levert je enorm veel inspiratie, een mooi project en nieuwe kansen op’, zegt Egbert van den Brink, vastgoedontwikkelaar bij Phoen’x. Samen met compagnons Maaike van der Gaag en Jeroen Helder realiseerde hij drie nieuwbouwwoningen op een paradijselijk plekje midden in Arnhem.

‘De Bouwcampus is er voor ons allemaal’

‘De Bouwcampus is er voor ons allemaal’

Een bruisende en innovatieve sector. Daar moet als het aan Johan Vermeer, directeur Projectmanagement en Engineering bij Stadsontwikkeling in Rotterdam, ligt De Bouwcampus in Delft voor gaan zorgen. De nieuwe penningmeester in het algemeen bestuur ziet dan ook diverse opgaves waar De Bouwcampus een actieve rol in kan spelen. 'De Bouwcampus is ook dé plek waar cross-sectoraal kan worden gewerkt', vult Majorie Jans, teamleider van De Bouwcampus aan. Een gesprek over de rol van De Bouwcampus en het wenkende perspectief aan de horizon.

‘Oude knip- en plakcontracten voldoen niet meer’

‘Oude knip- en plakcontracten voldoen niet meer’

‘Een contract in een la opbergen?’ Jan van Duijvendijk, advocaat en partner bij Lexence, verslikt zich bijna in zijn broodje. ‘Ik vind de suggestie stupide, raar. Een goed contract hoort op het bureau en werkt als een spoorboekje. Alleen zijn er helaas maar weinig goede contracten.’ Het is duidelijk, de lunchafspraak met de specialist in onder andere bouwrecht en aanbestedingsrecht is allesbehalve saai. ‘Slechte contractschrijvers moet je eruit mieteren.’

Laveren tussen voorspelling en werkelijkheid

Laveren tussen voorspelling en werkelijkheid

Meten is weten luidt een bekend gezegde. Zo voorspelt ING Economisch Bureau dat de bouwproductie zowel dit jaar als in 2015 met tweeënhalf procent groeit. Maar niets is taaier dan de werkelijkheid. Voorspellingen wijken nogal eens af. Een gesprek met Jan van der Doelen, senior sectormanager bij ING, over de zin en onzin van economische analyses. En over de kansen die hij ziet voor de bouwsector.

‘Nauwkeurigheid is onze claim to fame’

‘Nauwkeurigheid is onze claim to fame’

‘Panorama Mesdag in Den Haag is 2½ D. Je staat erin en kijkt rond. De gecombineerde en bewerkte straat- en luchtbeelden van CycloMedia zij driedimensionaal, daardoor goed te gebruiken door architecten, installateurs en bouwers.’ Door de aandacht voor ‘beelden van de werkelijkheid’, mede onder invloed van Google Street View wordt de toepassing daarvan steeds belangrijker. Het Nederlandse CycloMedia plukt daar de vruchten van.

Ecofeminisme

Ecofeminisme

Eeuwenlang was het jutten van zeegras een vrouwentaak. Terwijl de mannen uit vissen gingen stapelden de vrouwen op het Deense eiland Læsø het zeegras tot daken. Soms wel dertig ton op één dak. Vandkunsten architecten ging op zoek naar moderne toepassingen van dit uiterst duurzame materiaal, zonder dat je er nog tonnen zeegras, of vrouwen, voor nodig hebt.

Scenografie van het wonen

Scenografie van het wonen

Iedereen zijn zelfgebouwde droomhuis – dat is wat architect Marc Koehler nastreeft. Nu de crisis de markt voor particulieren heeft opengebroken, ziet hij kansen om dat ideaal te realiseren. Dit in de vorm van ‘superlofts’ die kopers naar eigen inzicht kunnen vormgeven. Het eco-duinhuis, dat hij op Terschelling bouwde, laat zien hoe de vormgeving van persoonlijke woonwensen zo’n loft tot een unieke ruimtelijke belevenis kunnen maken.

Sjoerd Soeters herstelt de openbare ruimte

Sjoerd Soeters herstelt de openbare ruimte

Al jaren staat hij op de bres voor behoud en verbetering van de unieke kwaliteiten van onze steden, dorpen en landschappen. Met inventieve oplossingen richt hij zijn ontwerpaandacht vooral op de openbare ruimte tussen de gebouwen. Zijn visie op de stad leidt telkens tot bijzonder resultaat. Bouwformatie bezoekt architect Sjoerd Soeters (67) in hartje Amsterdam.

‘Voor mij is de zaak nog niet af’

‘Voor mij is de zaak nog niet af’

Waag het niet om de topambtenaar van het ministerie van Wonen en Rijksdienst de les te lezen. Dat ondervond Bouwformatie met het vorige nummer. Het vraaggesprek met directeur-generaal Mark Frequin was buitengewoon geanimeerd. Totdat het zwart op wit stond. En voor iedereen met een beetje kennis van zaken duidelijk werd dat er van bepaalde beweringen weinig klopte. Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66 had de lef om verantwoordelijk minister Blok over de ontstane commotie te ondervragen.

‘Toekomst van bouw vraagt om onderzoekende houding’

‘Toekomst van bouw vraagt om onderzoekende houding’

‘Het antwoord op de vraag naar de toekomst van de bouw is: onderzoek. Gebruikelijk is nu een ritme van onderzoek naar vervolgonderzoek. In het leerproces moet dit worden omgebogen naar onderzoek-leidt-tot-toepassing. De beroepsopleidingen zijn daarbij cruciaal, maar ook de mentaliteit moet veranderen. Het gaat immers niet alleen om het bouwen van een gebouw, maar ook om de levens- en gebruikscyclus.’

Jonge architecten bouwen gewoon zelf

Jonge architecten bouwen gewoon zelf

Het werk van het jonge Britse architectencollectief Assemble Studio oogt verfrissend eigenzinnig en komt telkens op een bijzondere manier tot stand. Jane Hall is een van de oprichters en ze gaf kortgeleden - mede op uitnodiging van Bouwformatie - een lezing bij de Jonge Architecten Prijs in Amsterdam. Over nieuw engagement en zichtbaar plezier in het vak.

Op afstand doet het perspectief zijn werk

Op afstand doet het perspectief zijn werk

‘Ik zou het erg vinden om terug te kijken op mijn carrière en te zien dat ik achter iets aan ben gelopen. Ik ben juist benieuwd naar de nieuwe tijd, en wat die te brengen heeft.’ Architect Bastiaan Jongerius zit aan de lange eettafel in zijn keuken, die uitkijkt op de gedeelde binnentuin van het Elandshof. Met dit door hem ontworpen cpo-blok in de binnenstad van Amsterdam won Jongerius in 2013 de Amsterdamse Nieuwbouwprijs, en werd onder andere genomineerd voor de BNA Gebouw van het Jaar – volgens de jury voor een ‘staaltje stadsvernieuwing van de bovenste plank’.

Een man met een missie

Een man met een missie

Als het gaat om duurzaamheid heeft Jan Douwe Kroeske een niet al te hoge pet op van de bouwsector. Hoewel hij steevast ‘volgens mij’ of ‘lijkt mij’ zegt om zijn woorden enigszins te verzachten, is zijn kritiek niet mals. ‘De bouw is vooral een behoudende sector. Ik vind het raar dat een onderwerp als duurzaamheid zo ver weg lijkt te staan van bouwondernemingen in Nederland. Terwijl het echt anders kan én vooral moet.’ Een gesprek met een man met een missie.

Meer Poetin in de bouw zal niet helpen

Meer Poetin in de bouw zal niet helpen

Een beetje pesterig is het wel, om aan Maxime Verhagen te vragen of hij er in 2011 niet verstandig aan had gedaan om ook de bouw tot de topsectoren te rekenen. Hij had het toen per slot van rekening voor het zeggen, als minister van Economische Zaken én bedenker van het topsectorenbeleid. Meedelen in de helft van de aardgasbaten, de bouw had er vast wel raad mee geweten.

 
 

Overige thema's

BENG eisen 2021  
Klimaat  
Zorg  
Herbestemming  
EPC  
Road2zer0  
Comfort  
Licht  
Gevels  
Renovatie  
Geïntegreerd  
Constructies  
Energie  
Transformatie  

Artikel niet gevonden?
Zoek in ons nieuwsarchief voor meer artikelen

 

Onze partners

  • JET BIK Projecten
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • BubbleDeck International LWC
  • Burgerhout
Sluit deze advertentie