Archidat BouwNieuws - thema - archief - epc?id=13
Javascript is uitgeschakeld

EPC

Overheid remt energiebesparing met contraproductief gedrag

Overheid remt energiebesparing met contraproductief gedrag

Sinds 2002 voert Nederland een contraproductief energiebeleid. Met de mond belijdt het energiezuinigheid, maar in de praktijk worden er tientallen miljoenen euro’s uitgegeven aan beleid dat op z’n zachtst gezegd niet meehelpt om energie te besparen. ‘Zonder overheidsbemoeienis waren we veel energiezuiniger geweest. We verbranden veel te veel fossiele brandstoffen en de CO2-uitstoot blijft absurd hoog’, aldus Pieter Levenbach. Met zijn Stichting EnergyClaim is hij de David die Goliath bestrijdt. 'Ik wil gewoon dat Nederland doet wat vijftien jaar geleden al is afgesproken.'

‘Met traditioneel bouwen kun je de EPC-normen niet meer bijbenen’

‘Met traditioneel bouwen kun je de EPC-normen niet meer bijbenen’

‘Wij zijn blij met de aanscherping van de EPC-eis naar 0,4’, zegt Paul Visser, marketingmanager van tremco illbruck, namens De Kracht van de Combinatie direct. Het drieluik tussen de toeleveranciers Gebroeders Bodegraven (verankering), fischer (bevestigingsproducten) en tremco illbruck (luchtdichtingsproducten) is er namelijk alles aan gelegen om verankering, bevestiging en luchtafdichting zó op elkaar af te stemmen, dat de energieprestatie zo groot mogelijk is.

‘Ik durf te roepen dat EPC een wangedrocht is’

‘Ik durf te roepen dat EPC een wangedrocht is’

Nee, veel vrienden onder aanhangers van de EPC-norm heeft Chris Zijdeveld, voorzitter van de Stichting Passief Bouwen, niet. Waar hij kan probeert hij die ‘onzinnige norm’ te vuur en te zwaard te bestrijden. Daarbij schroomt de oud-wethouder van Schiedam niet om taboes te doorbreken. ‘Bij adviesbureaus werken mensen die nog nooit uit hun kantooromgeving zijn geweest. Zij prediken complete theoretische onzin die niemand durft door te prikken.’ En in de normcommissie zitten leveranciers die daarvoor betalen en zorgen dat hun producten ten koste van anderen een goede beoordeling krijgen. ‘En de overheid maakt van dit slangenkuilresultaat een norm.’ Was getekend Chris Zijdeveld.

‘Weg naar nul aanzienlijk goedkoper als je nu begint’

‘Weg naar nul aanzienlijk goedkoper als je nu begint’

Het allerergste komt nog. Geen fijn begin deze zin van raspessimist Arthur Schopenhauer. Toch gaat het citaat van deze Duitse filosoof, die leefde van 1788 tot 1860, uitkomen als we niet hard werken aan het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen. Een taak waar ook de bouwkolom een rol in speelt. Een gesprek hierover met de Engelse isolatiegoeroe Paul Ashford over onder andere de aanpak van de bestaande voorraad kantoren. ‘Een EPC van 0,4 is mooi, maar het moet naar 0,0.’

‘Brancheorganisaties nekken de bouw’

‘Brancheorganisaties nekken de bouw’

‘De klant centraal stellen’, hoe vaak en hoe lang galmt deze oproep al niet door de bouwwereld? Tien jaar, twintig? Zonder veel resultaat. Niet eerder stelde Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde, de remmende werking van de brancheorganisaties zo snoeihard aan de kaak. ‘Elco Brinkman had niet de guts om tegen de bestaande belangen in te gaan.’ En, kom niet aan de Shell, want dan krijg je de minister-president zelf op je dak.

Rc-waarde buitenschil blijft gemoederen verhitten

Rc-waarde buitenschil blijft gemoederen verhitten

Voor dit verhaal waren twee interviewsessies nodig. Verwijten als ‘wij zijn lichtverontwaardigd en teleurgesteld over de berichtgeving rond de Rc-waarden in Bouwformatie’ vroegen om uitdieping. Het werd geen gezellig vervolggesprek. Een half punt meer of minder Rc-waarde van de gevel blijft de gemoederen verhitten. De verontwaardigde partij is deze keer NEPROM in de persoon van directeur Jan Fokkema, ondersteund door Claudia Bouwens, ook van NEPROM en namens brancheorganisaties NVB, Bouwend Nederland en Aedes.

 
 

Overige thema's

BENG eisen 2021  
Klimaat  
Zorg  
Visie  
Herbestemming  
Road2zer0  
Comfort  
Licht  
Gevels  
Renovatie  
Geïntegreerd  
Constructies  
Energie  
Transformatie  

Artikel niet gevonden?
Zoek in ons nieuwsarchief voor meer artikelen

 

Onze partners

  • Faay Vianen
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Therminon
  • Totaaldakconcept.NL
  • Wilms
Sluit deze advertentie