Archidat BouwNieuws - thema - archief - gevels?id=6
Javascript is uitgeschakeld

Gevels

Onzin verkopen over gevelisolatie blokkeert innovatie

Onzin verkopen over gevelisolatie blokkeert innovatie

Waarmee valt meer te verdienen, aan het verkopen van onzin of aan het implementeren van duurzame gevelisolatie? De vraag stellen, is hem beantwoorden. En toch proberen de ondertekenaars van het Lenteakkoord minister Blok wijs te maken dat het bij nader inzien niet verstandig is om de Rc-waarde van gevels te verhogen van 3,5 naar 5 m2K/W. Omdat het te duur zou zijn.

Overheid is niet ambitieus genoeg

Overheid is niet ambitieus genoeg

Hij noemt niet alleen het concept Built4U, waaraan zijn architectenbureau meedoet, een goed initiatief. En er zijn meer van dergelijke initiatieven. Want, zegt hij, hoe meer hoe beter. Nederland loopt achter met energiebesparing. Ver achter bij Duitsland bijvoorbeeld. Ir. Ron de Goeij (46), directievoorzitter van Van Aken Architecten te Eindhoven, meent dat onze overheid te weinig ambitie heeft op dit gebied.

Voor de troepen uit

Voor de troepen uit

'Ik heb vaak het gevoel dat we als grote toeleverancier voor de troepen uitlopen. Dan is de consument bijvoorbeeld nog helemaal niet bezig met energiebesparing terwijl wij al lang de mogelijkheden van isolatieproducten voor CO2 en energiebesparing hebben gezien.' Hans Jacobs, managing director Kingspan Insulation Continental Europe ziet het echter als zijn taak om continu te blijven innoveren. 'We blijven de isolatiewaarde van onze producten verbeteren.' Het is al snel duidelijk, we lunchen vandaag met een bevlogen persoon.

Scandinavisch perfectionisme

Scandinavisch perfectionisme

Oprichter en partner van architectenbureau 3XN Kim Herforth Nielsen: ‘Voor dit project lag de focus op het vertellen van een verhaal – we wilden de relatie met de natuur laten zien en een avontuurlijk gevoel teweegbrengen. Het is een sculptuur aan de kust, die de natuurlijke elementen water, lucht en aarde met elkaar verenigt.’ Het gebouw is vormgegeven als een grote draaikolk, met uitstulpende vleugels in vijf richtingen.

Hartgrondig ‘nee’ tegen differentiatie isolatie-eisen

Hartgrondig ‘nee’ tegen differentiatie isolatie-eisen

Voor de duidelijkheid onderstreept hij nog eens wat zijn bezwaren zijn tegen een differentiatie van de isolatie-eis aan onderdelen van de buitenschil. ‘In z’n algemeenheid ben ik tegenstander van het nog ingewikkelder maken van de regels die er al zijn. De argumenten voor differentiatie hebben mij tot nog toe niet overtuigd. Uitgangspunt bij dit soort maatregelen is dat ze zich uiteindelijk terugverdienen. Dat is ook hierbij het geval. Volg daarom een praktische lijn, hou het bij die Rc 5. Ga daar niet in rommelen. Het is al ingewikkeld genoeg.’

Façade-generator vult kennishiaat op

Façade-generator vult kennishiaat op

De façade is altijd een van de meest besproken elementen geweest van een gebouw. Niet alleen heeft het een representatieve functie, het werkt tevens als vocht-, lucht- en temperatuurscheiding. In de geschiedenis is een verschuiving van aandacht op te merken.

 
 

Overige thema's

BENG eisen 2021  
Klimaat  
Zorg  
Visie  
Herbestemming  
EPC  
Road2zer0  
Comfort  
Licht  
Renovatie  
Geïntegreerd  
Constructies  
Energie  
Transformatie  

Artikel niet gevonden?
Zoek in ons nieuwsarchief voor meer artikelen

 

Onze partners

  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
Sluit deze advertentie