Klimaat
BENG
Eind 2020 en al eind 2018 voor overheidsgebouwen zal de EPC voor alle type gebouwen worden verlaagd naar 0,0. Dit volgt uit de EPBD, de Energy Performance of Buildings Directive, een Europese Richtlijn voor de enenergieprestatie van gebouwen. Gebouwen met een EPC 0,0 worden bijna energieneutrale gebouwen genoemd (BENG).
Luchtdicht bouwen
Naast de warmteweerstand, warmtedoorgang en koudebruggen wordt de bouwfysische kwaliteit van de schil ook beïnvloed door de luchtdichtheid. Daarom bevat het Bouwbesluit ook eisen voor de luchtvolumestroom.
Trias Energetica
Om tot een energieneutraal gebouw te komen kunnen verschillende methodes en theorieën toegepast worden. Aan de grondslag van de meeste methodes en theorieën ligt de Trias Energetica. Eén van de meest toegepaste strategieën om de energieprestatie te verbeteren.
Energielabel
Een energielabel geeft de energetische kwaliteit van zowel nieuwbouw als bestaande bouw weer. Er zijn echter verschillende manieren om tot een energielabel te komen. Bij nieuwbouw kan het energielabel worden afgeleid van de EPC. De verschillende manieren om aan een energielabel te komen voor bestaande bouw worden in dit artikel besproken.
Passiefhuis
Passiefhuis is een bekend, maar weinig toegepast concept in Nederland. In Scandinavië en Duitsland wordt dit concept vaker toegepast bij nieuwbouw, verbouw en renovatie.
Bouwbesluit
De wet geeft de richtlijnen voor sociale huisvesting en woningbouwcoöperaties en bevat algemene wettelijke bepalingen voor bouwwerken. In het Bouwbesluit zijn deze bepalingen verder uitgewerkt. De Woningwet vormt de basis voor de bouw- en gebruiksvoorschriften uit het Bouwbesluit en de Regeling Bouwbesluit.
Overige thema's
Artikel niet gevonden?
Zoek in ons nieuwsarchief voor meer artikelen
|
|