Archidat BouwNieuws - thema - archief - road2zer0?id=10
Javascript is uitgeschakeld

Road2zer0

De markt vraagt om kennis en dienstverlening

De markt vraagt om kennis en dienstverlening

‘Wij willen ons onderscheiden door beter te zijn’, zegt John Uilenberg, hoofd van het Centre of Excellence van Den Braven Group. Het bedrijf was vooral leverancier van kitten, lijmen en schuimen. Nu richt het zich meer op het leveren van totaalpakketten en het overdragen van kennis. ‘We werken met concepten. Luchtdicht bouwen is daar één van. We leveren een bijpassend pakket aan producten en vertellen hoe deze toepasbaar zijn’, aldus conceptmanager Gertjan Prins.

‘Natuurlijke symbiose tussen bouw- en energiesector’

‘Natuurlijke symbiose tussen bouw- en energiesector’

Ontwerpers, bouw- en installatiebedrijven en technische groothandels moeten een veel betere positie krijgen bij de transitie van de energievoorziening in de bebouwde omgeving. ‘Geef ze een plek naast de producenten en netbeheerders van elektra, warmte en gas.’ Deze verrassende zin komt uit de koker van Netbeheer Nederland, die pleit voor een natuurlijke symbiose tussen de totale bouw- en de energiekolom.

‘Het is niet leuk om continu het licht uit te doen’

‘Het is niet leuk om continu het licht uit te doen’

Wie denkt dat een energieleverancier als Eneco met het steeds energiezuiniger worden van de gebouwde omgeving met de handen in het haar zit, komt bedrogen uit. 'Integendeel zelfs', zegt Dick van Veen, directeur Duurzaam vastgoed, voorheen Building Solutions. 'Wij zien notaloze woningen zelfs als kans.' Een gesprek over de transitie van een traditionele energieleverancier naar een ondernemende energieregisseur.

Prêt-à-loger biedt de bouw vele miljarden werk

Prêt-à-loger biedt de bouw vele miljarden werk

Afgelopen zomer bereikte een team bouwkundestudenten van de TU Delft de absolute top in de Solar Decathlon, een internationale bouwcompetitie in het Franse Versailles. Ze bouwden daar eigenhandig het energieneutrale woonproject ‘Prêt-à-Loger’, hun slimme plan voor duurzame renovatie en uitbreiding van de archetypische Nederlandse eengezinswoning.

‘Weg naar nul aanzienlijk goedkoper als je nu begint’

‘Weg naar nul aanzienlijk goedkoper als je nu begint’

Het allerergste komt nog. Geen fijn begin deze zin van raspessimist Arthur Schopenhauer. Toch gaat het citaat van deze Duitse filosoof, die leefde van 1788 tot 1860, uitkomen als we niet hard werken aan het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen. Een taak waar ook de bouwkolom een rol in speelt. Een gesprek hierover met de Engelse isolatiegoeroe Paul Ashford over onder andere de aanpak van de bestaande voorraad kantoren. ‘Een EPC van 0,4 is mooi, maar het moet naar 0,0.’

Nieuwe impulsen voor onze woningplattegrond

Nieuwe impulsen voor onze woningplattegrond

Bij energiebesparing in de gestapelde woningbouw blijft het denken meestal nog beperkt tot aspecten als verbetering van de isolatiewaarde van de bouwkundige schil en de toepassing van zuiniger installaties. Architect Joost Hovenier besloot zijn buitenlandse ervaringen in te zetten bij een serie workshops met collega’s, met als onderzoeksvraag: ‘Zou een intelligentere opzet van onze woningplattegronden niet ook kunnen bijdragen aan besparing van energie?’

 
 

Overige thema's

BENG  
Klimaat  
Zorg  
Visie  
Herbestemming  
Comfort  
Licht  

Artikel niet gevonden?
Zoek in ons nieuwsarchief voor meer artikelen

 

Onze partners

  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Kawneer
  • Therminon
  • Totaaldakconcept.NL
  • Wilms
Sluit deze advertentie