Archidat BouwNieuws - thema - archief - visie?id=9
Javascript is uitgeschakeld

Visie

Wonen in een stadsparadijs

Wonen in een stadsparadijs

Kleinschalig bouwen: de omstandigheden zijn anders, de manier van werken is anders en de uitkomsten zijn vaak ook heel anders. ‘Wij willen wonen mogelijk maken, waar anderen zijn afgehaakt. Dat vergt een dosis creativiteit en een lange adem, maar levert je enorm veel inspiratie, een mooi project en nieuwe kansen op’, zegt Egbert van den Brink, vastgoedontwikkelaar bij Phoen’x. Samen met compagnons Maaike van der Gaag en Jeroen Helder realiseerde hij drie nieuwbouwwoningen op een paradijselijk plekje midden in Arnhem.

‘De Bouwcampus is er voor ons allemaal’

‘De Bouwcampus is er voor ons allemaal’

Een bruisende en innovatieve sector. Daar moet als het aan Johan Vermeer, directeur Projectmanagement en Engineering bij Stadsontwikkeling in Rotterdam, ligt De Bouwcampus in Delft voor gaan zorgen. De nieuwe penningmeester in het algemeen bestuur ziet dan ook diverse opgaves waar De Bouwcampus een actieve rol in kan spelen. 'De Bouwcampus is ook dé plek waar cross-sectoraal kan worden gewerkt', vult Majorie Jans, teamleider van De Bouwcampus aan. Een gesprek over de rol van De Bouwcampus en het wenkende perspectief aan de horizon.

‘Oude knip- en plakcontracten voldoen niet meer’

‘Oude knip- en plakcontracten voldoen niet meer’

‘Een contract in een la opbergen?’ Jan van Duijvendijk, advocaat en partner bij Lexence, verslikt zich bijna in zijn broodje. ‘Ik vind de suggestie stupide, raar. Een goed contract hoort op het bureau en werkt als een spoorboekje. Alleen zijn er helaas maar weinig goede contracten.’ Het is duidelijk, de lunchafspraak met de specialist in onder andere bouwrecht en aanbestedingsrecht is allesbehalve saai. ‘Slechte contractschrijvers moet je eruit mieteren.’

Laveren tussen voorspelling en werkelijkheid

Laveren tussen voorspelling en werkelijkheid

Meten is weten luidt een bekend gezegde. Zo voorspelt ING Economisch Bureau dat de bouwproductie zowel dit jaar als in 2015 met tweeënhalf procent groeit. Maar niets is taaier dan de werkelijkheid. Voorspellingen wijken nogal eens af. Een gesprek met Jan van der Doelen, senior sectormanager bij ING, over de zin en onzin van economische analyses. En over de kansen die hij ziet voor de bouwsector.

‘Nauwkeurigheid is onze claim to fame’

‘Nauwkeurigheid is onze claim to fame’

‘Panorama Mesdag in Den Haag is 2½ D. Je staat erin en kijkt rond. De gecombineerde en bewerkte straat- en luchtbeelden van CycloMedia zij driedimensionaal, daardoor goed te gebruiken door architecten, installateurs en bouwers.’ Door de aandacht voor ‘beelden van de werkelijkheid’, mede onder invloed van Google Street View wordt de toepassing daarvan steeds belangrijker. Het Nederlandse CycloMedia plukt daar de vruchten van.

Ecofeminisme

Ecofeminisme

Eeuwenlang was het jutten van zeegras een vrouwentaak. Terwijl de mannen uit vissen gingen stapelden de vrouwen op het Deense eiland Læsø het zeegras tot daken. Soms wel dertig ton op één dak. Vandkunsten architecten ging op zoek naar moderne toepassingen van dit uiterst duurzame materiaal, zonder dat je er nog tonnen zeegras, of vrouwen, voor nodig hebt.

 
 

Overige thema's

BENG  
Klimaat  
Zorg  
Herbestemming  
Road2zer0  
Comfort  
Licht  

Artikel niet gevonden?
Zoek in ons nieuwsarchief voor meer artikelen

 

Onze partners

  • Itho Daalderop
  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
  • Celdex
  • Tarkett
  • Techcomlight
  • PCI Group
Sluit deze advertentie