Archidat BouwNieuws - thema - architectuur-als-puzzel-uit-de-printer
Javascript is uitgeschakeld

Architectuur als puzzel uit de printer

Geplaatst: 20-01-2014
Architectuur als puzzel uit de printer

Toen Stoutjesdijk’s afstudeerproject verscheen op Wired, een blog over technologie en innovatie, stond de telefoon roodgloeiend. Zijn ontwerp voor een open-source, geheel uit één materiaal digitaal gefabriceerde noodwoning, trok niet alleen de aandacht van architectuurfanaten en futuristen. Ook Afrikaanse politici die in zijn project daadwerkelijk een potentiële oplossing zien voor hun huisvestingsproblemen waren geïnteresseerd. Als jonge ondernemer is hij een van de voorlopers van wat de volgende industriële revolutie wordt genoemd. Met de mogelijkheden van digitale fabricage wil hij de manier waarop we architectuur maken veranderen.

Stoutjesdijk ontwierp voor zijn afstudeerproject een compleet digitaal gefabriceerd huis dat als een noodwoning voor een ramp zoals in Haiti kan dienen. Het gebouw bestaat geheel uit computergestuurd CNC-gefreesde platen ECOboard, een plaatmateriaal gemaakt van landbouw restproducten. Binnen vijf uur kun je het huis dat bestaat uit 2.484 onderdelen printen. Alle verbindingen zijn in het plaatmateriaal gefreesd en gezekerd in drie richtingen. Als bouwer hoef je dus enkel de elementen als een bijzonder grote puzzel in elkaar te zetten. Stoutjesdijk schat de bouwkosten in een ontwikkelingsland op ongeveer tienduizend dollar. Dat is een schijntje van de prijs van een volledig westers huis, maar voor rampsituaties vooralsnog onbetaalbaar. Ter vergelijking: een noodtent kost ongeveer vijfhonderd dollar en IKEA ontwerpt pakketjes die duizend dollar gaan kosten. Maar het principe van een compleet digitaal gefabriceerd gebouw kan de bouwwereld veranderen, gelooft Stoutjesdijk.

Wanneer huizen een-op-een uit computers rollen, wordt de programmeerbaarheid van de computerwereld plotseling tot die van de fysieke wereld. Met minimale kennis kan iedereen tegenwoordig een eigen website maken met behulp van open-source beschikbare formats als Wordpress. Als je op dezelfde manier ook fysieke producten kan maken, kan dit volgens Stoutjesdijk een tweede industriële revolutie ontketenen.

Lees het hele interview met Pieter Stoutjesdijk in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Klik hier voor een gratis proefexemplaar.

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • Halfen
  • Therminon
  • Totaaldakconcept.NL
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • RHEINZINK
  • SOPREMA
Sluit deze advertentie