Archidat BouwNieuws - thema - architectuur-in-dialoog-met-de-omgeving
Javascript is uitgeschakeld

Architectuur in dialoog met de omgeving

Geplaatst: 06-07-2014
Architectuur in dialoog met de omgeving
Beeld: Christian Gahl

Kristalvormige structuren verlichten de paarsdonkere hemel. In de spiegeling van het water lijken het net lampionnen, schijnend in de nacht. Hier in Shenzhen ontwierp architectenbureau Von Gerkan, Marg und Partner drie stadions en 890.000 m2 park, welke de sleutel vormen in de transformatie van de Chinese haven tot sportstad.

Rotsvast en onwankelbaar staan de kristallen in fel contrast met het vloeiende landschapspark. Vijfenzestig meter torenen de gebouwen boven het omliggende kunstmeer uit, maar onderling verschillen ze in grootte. Het centraal gelegen stadion is het grootste (310 meter lang bij 290 meter breed) met een capaciteit van 60.000 man. De multifunctionele hal en het rechthoekige zwembad bieden ‘slechts’ plaats aan 18.000 en respectievelijk 3.000 mensen. De stalen constructies zijn opgebouwd uit prisma-achtige facetten, die samen een schelpachtig schild vormen. Geometrisch en onveranderlijk symboliseert de architectuur van de sporthallen – in tegenstelling tot het veranderlijke karakter van het park – juist continuiteit en stabiliteit. ‘Bij Von Gerkan, Marg und Partner geloven wij in de kracht van de gereduceerde vorm’, aldus Stephan Schütz. ‘Een minimum aan elementen en materialen garandeert optimale duurzaamheid.’ Hoe krachtig simpliciteit kan zijn tonen de doorschijnende façades zodra het donker wordt.

Als nachtvlinders worden bezoekers over zorgvuldig verlichte paden naar de schijnende kristallen getrokken; ze oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. ‘De verlichting benadrukt het feestelijke en representatieve karakter dat stadions moeten hebben’, legt Schütz uit. De weg naar het licht leidt over verhoogde promenades die samenkomen op een centraal sportplein. De paden zelf zijn enkel voorzien van zeer gewone, onopvallende armaturen met een warme kleurtemperatuur. De groenvlakken zijn bewust onverlicht gelaten, zodat er geen extra straling wordt gecreëerd die de aandacht afleidt. Deze rustzones geven de kijker de mogelijkheid te ontspannen en gevoelig te blijven voor de waarneming van zelfs de fijnste lichtreflex.

Lees meer over het Universiade Sports Center in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Klik hier voor een gratis proefexemplaar.

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • Totaaldakconcept.NL
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • RHEINZINK
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
Sluit deze advertentie