Archidat BouwNieuws - thema - belang-van-daglicht-neemt-alleen-maar-toe
Javascript is uitgeschakeld

‘Belang van daglicht neemt alleen maar toe’

Geplaatst: 06-07-2014
‘Belang van daglicht neemt alleen maar toe’
Beeld: Ilco Kemmere

'Een duurzaam gebouw is alleen duurzaam als het ook een prettig gebouw is om in te verblijven.' Dat zegt Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland. Volgens hem staren we ons in Nederland te veel blind op de energieprestatie van een gebouw. Hij vindt dat we een goede balans moeten vinden tussen energie, comfort en milieu.

De noodzaak van voldoende daglicht is volgens Sombroek onmiskenbaar. ‘Daglicht is een essentiële factor voor een gezond leven, het maakt ons energieker en vrolijker. Ook verbetert het aantoonbaar de prestaties’, zegt Sombroek. ‘Uit het onderzoek ‘Goed en Gezond’ onder 7.000 scholen, blijkt dat natuurlijk daglicht een sterke, positieve invloed heeft op het concentratievermogen en de aandacht van leerlingen. In een optimale daglichtconditie scoren leerlingen gemiddeld twintig procent beter op hun rekentest en werken ze vijfentwintig procent sneller.’ Sombroek wijst verder op een aanzienlijke energiebesparing door het creëren van voldoende daglicht in gebouwen. ‘Gebouwen zijn verantwoordelijk voor veertig procent van het totale energieverbruik. Daglicht vermindert de behoefte aan energie voor kunstverlichting en verwarming in de winter. Europa kan er jaarlijks vijftien miljoen ton CO2 mee besparen.’

Ontwerp
Het belang van daglicht is dus evident, maar dat zien we nog lang niet overal terug in het ontwerp van gebouwen. Sombroek: ‘We brengen tot negentig procent van onze tijd in gebouwen door, maar in dertig procent van de gebouwen is er te weinig daglicht en frisse lucht. De kans dat je het Sick Building Syndroom oploopt is dus behoorlijk groot.’ Bij het realiseren van energieneutrale gebouwen in Nederland kijken we volgens Sombroek vooral naar de energieprestatie van een gebouw. De regelgeving gaat richting EPC < 0,1. Sombroek: ‘Maar een duurzaam gebouw kan alleen duurzaam zijn als het ook een prettig gebouw is om te verblijven. Wat heb je aan een energieneutrale woning als er geen raam open kan en het niet prettig is om er te verblijven?’ We moeten de energieprestatie, het comfort en de milieuprestaties van een gebouw in balans brengen, vindt Sombroek.

Lees het hele interview met Michel Sombroek in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Klik hier voor een gratis proefexemplaar.

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Kubus Informatiesystemen
Sluit deze advertentie