Archidat BouwNieuws - thema - beng-en-installatietechnische-voorzieningen
Javascript is uitgeschakeld

BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen

Geplaatst: 16-01-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen

Vanaf 1 januari 2020 is de BENG-eis binnen de woningbouw van kracht. Deze heeft grote gevolgen voor het ontwerp en de realisatie van gebouwen. BENG schrijft een compleet nieuwe ontwerpvisie voor, omdat bij het voldoen aan de eis op zichzelf staande maatregelen niet voldoende zijn.

Zowel bouwkundige als installatietechnische aspecten zijn hierbij aan de orde.

BENG internationaal
Binnen Europa is de gebouwde omgeving verantwoordelijk voor 40 procent van de energieconsumptie en 36 procent van de CO2-uitstoot. Alleen al de gebouwde omgeving kan voor een reductie van vijf procent van de totale energieconsumptie zorgen. Deze kennis leidde in 2010 tot de Energy Performance of Buildings Directive, gevolgd door de Energy Efficiency Directive in 2012. Dit zijn richtlijnen met als doel het energiegebruik en de CO2-uitstoot van gebouwen te verminderen. Zoals bij EU-richtlijnen gebruikelijk is, dienen afzonderlijke lidstaten deze in eigen wetgeving te vertalen. In Nederland is dat de NTA 8800. Deze vervangt alle huidige energiewetgeving voor gebouwde omgeving en schrijft bijna energieneutrale gebouwen voor.

Geen keuze
Bijna energieneutraal bouwen is ambitieus. Zo ambitieus dat het zowel een verbruiks- als opwekkingscomponent heeft. Waar je bij EPC nog kan kiezen voor óf opwekken (zonnepanelen) óf minder consumeren (isolatie, technische installaties), is een combinatie nu noodzakelijk. Dat maakt de uitdaging groter, maar zeker niet onmogelijk. Beperkende factor is echter wel het budget. Geen enkel gebouw wordt gerealiseerd met onbeperkt budget en daar verandert BENG ook niets aan. Maar BENG verandert wel iets aan de output, het energieprofiel van het gebouw dat wordt gerealiseerd.

Kostenefficiëntie
Om met beperkte middelen tóch te voldoen aan de BENG-eis is kennis nodig van installaties en materialen en hun rendement in relatie tot hun kosten. Alleen zo kan gebouwd worden volgens de BENG-eis zonder dat het financiële plaatje al te zeer onder druk komt te staan. Zowel het budget als de BENG-eis zijn gegeven en geen variabelen. Dat betekent dat architecten, aannemers en andere specialisten alleen nog de bouwkundige en installatietechnische aspecten kunnen beïnvloeden.

Onderzoek
Gedegen onderzoek naar de verschillende bouwkundige en installatietechnische oplossingen binnen de BENG-eis is noodzakelijk om kosteneffectief te kunnen blijven bouwen. Archidat Bouwformatie heeft dergelijk onderzoek gedaan en publiceerde de resultaten in BouwdetailWijzer handboek BENG. Dit naslagwerk maakt inzichtelijk op welke wijze verschillende maatregelen een bijdrage leveren aan bouwen volgens de BENG-eis. Hierin worden ook de kosten meegenomen, zodat er een totaalbeeld ontstaat waar je als professional echt iets mee kunt. Het resultaat vindt u in de whitepaper 'Kosteneffectiviteit BENG'.

Referentiedetails BENG
Naast het onderzoek werden door Archidat Bouwformatie reeds duizenden referentiedetails ontwikkeld die gepubliceerd zijn op Bouwdetails Online. Aan de hand van filters op basis van locatie van het bouwdeel, fysische prestaties of eigenschappen kunnen eenvoudig de juiste referentiedetails gevonden worden. Binnen Bouwdetails Online zijn meer dan 6.000 referentiedetails beschikbaar. Hiermee is het een goed alternatief voor de veel gebruikte SBR details die niet meer door SBRCurnet onderhouden worden.

Overig Thema

Detailleren volgens de BENG-eisen 10-11-2020
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
Bouwbesluit 01-11-2016
Als een konijn dat staart in de koplampen van een auto 02-06-2016
 

Onze partners

  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • JORDAHL Benelux
Sluit deze advertentie