Bijna Energie Neutrale Gebouwen
Thema | Door een onzer verslaggevers
Geplaatst: 22-11-2016
Eind 2020 en al eind 2018 voor overheidsgebouwen zal de EPC voor alle type gebouwen worden verlaagd naar 0,0. Dit volgt uit de EPBD, de Energy Performance of Buildings Directive, een Europese Richtlijn voor de enenergieprestatie van gebouwen. Gebouwen met een EPC 0,0 worden bijna energieneutrale gebouwen genoemd (BENG).
De Nederlandse doelstellingen voor energiebesparing zijn: een reductie van 16 procent broeikasgasuitstoot ten opzichte van 1990, het vergroten van het aandeel duurzame energie naar 14 procent en een jaarlijkse energiebesparing van 1,5 procent. In 2010 zijn nieuwe Europese doelstellingen voor 2020 bepaald wat betreft energiezuinigheid. Deze betreffen een reductie van 20 procent uitstoot van CO2, het vergroten van het aandeel duurzame energie naar 20 procent en 20 procent energiebesparing. Naar aanleiding van deze nieuwe doelstellingen is ook de EPBD herzien. Zo moet er worden gerealiseerd dat vanaf 31 december 2020 (dan wel 31 december 2018 voor overheidsgebouwen) alle nieuwe gebouwen bijna energieneutraal gebouwd worden. In het Engels worden deze Nearly Zero Energy Buildings (NZEB), en in het Nederlands bijna energieneutrale gebouwen (BENG) genoemd.
Bepaling van de energieprestatie van een BENG De energieprestatie van bijna energieneutrale gebouwen wordt in Nederland beoordeeld aan de hand van drie eisen (www.rvo.nl): - De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar; - Het maximale primair energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar; - Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten. Voor het berekenen van de energiebehoefte wordt gekeken naar de verwarming, koeling en verlichting (laatst genoemde alleen bij utiliteitsgebouwen). Het maximale primaire energiegebruik wordt bepaald door het energiegebruik dat nodig is voor verwarming, koeling, warmtapwaterbereiding en ventilatie. Gaat het om utiliteitsgebouwen, dan telt ook het primair energiegebruik voor verlichten en bevochtigen mee. Het onderscheid tussen energiebehoefte en primair energiegebruik zit in de systeemverliezen, hulpenergie en het rendement van de opwekkers. Tot slot moet een minimaal percentage van het totale energiegebruik duurzaam opgewekt worden. Deze nieuwe eisen zullen naar verwachting in januari 2021 de EPC vervangen. Op dit moment zijn al voorlopige normen ontwikkeld.
Overig Thema
|