Archidat BouwNieuws - thema - blauwe-bollen-aan-de-a2
Javascript is uitgeschakeld

Blauwe bollen aan de A2

Geplaatst: 12-11-2013
Blauwe bollen aan de A2
Beeld Jannes Linders

De helderblauwe cirkels van het Fletcher Hotel Amsterdam torenen boven het snelwegenlandschap uit. Pal aan de A2 ontwierp Benthem Crouwel Architekten een ronde toren als trekker voor de ontwikkeling van Amsterstam Zuid-Oost. Afhankelijk van de tijd van het jaar en het uur van de dag ervaren voorbijgangers steeds een ander begin van de stad.

Staande in de modder konden de architecten Jan Benthem en Peter Kropp het maar moeilijk geloven. Was dit echt de kavel voor het nieuwe hotel? De restruimte bevond zich tussen twee snelwegen en een talud met een fietspad. ‘Gezien het programma dat er moest komen,’ vertelt architect Kropp, was de kavel piepklein’. En dat terwijl de gemeente op deze plek een functie voor ogen had die het gebied attractiever en veelzijdiger zou maken, een aanjager voor de ontwikkeling van het kantorengebied Amstel III.

Samen met de tegenoverliggende foodstrip zou zo een waardige entreepoort naar Amsterdam ontstaan. Als een uitroepteken aan de horizon, zorgen zowel vorm als functie van het Fletcher Hotel dat de stad direct wordt beleefd. ‘Gezien de beperkte ruimte, waren we bij het ontwerp direct bezig met een toren’, aldus Kropp. Ook omdat de gemeente Amsterdam een aantal stedenbouwkundige basisvoorwaarden had gesteld. ‘Zo moest het volume aan alle kanten hetzelfde uiterlijk hebben’, legt Kropp uit, ‘en mocht het maximaal zestig meter hoog zijn. Vanwege de aanvliegroutes niet boven Schiphol uit.’ Om de vereiste 120 hotelkamers te realiseren, was maximale compactheid vereist. Een cilindrisch gebouw bleek de uitkomst. ‘Door de kamers te groeperen langs de ronde gevel, bezitten ze allemaal een zelfde soort gelijkwaardigheid’, zo vertelt Kropp. Belangrijker nog is dat het gebouw zo van buitenaf van alle kanten net even anders oogt. Dit was ook de nadrukkelijke wens van ontwikkelaar Caransa die een gebouw voor ogen had dat de voorbijgangers eigen zou worden en zou prikkelen. En niet een ongeinspireerde doos zoals er zoveel staan aan de kant van de weg.

Lees het hele artikel over het Fletcher Hotel Amsterdam in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Vraag nu een gratis proefexemplaar aan in onze webwinkel.

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Kubus Informatiesystemen
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • JET BIK Projecten
  • Ravago Building Solutions Netherlands
Sluit deze advertentie