Archidat BouwNieuws - thema - bouwen-volgens-de-beng-eis
Javascript is uitgeschakeld

Bouwen volgens de BENG-eis

Geplaatst: 12-12-2018
Bouwen volgens de BENG-eis

De weg naar een energieneutraal Nederland is goeddeels uitgestippeld. Energieneutrale gebouwen – of 'bijna' energieneutrale gebouwen – zijn daar een belangrijk onderdeel van. Dat vertaalt zich in concrete normen voor bijna energieneutraal bouwen: BENG.

Maar net zoals je een route op de kaart uitstippelt, weet je van tevoren niet precies hoe die er uitziet of wat je onderweg tegenkomt. Daarom publiceert Archidat Bouwformatie tijdens de BouwBeurs 2019 de BouwdetailWijzer. Een handboek voor architecten, aannemers, ingenieurs en andere specialisten over bouwen volgens de BENG-eis.

Natuurlijk komt duurzaam bouwen niet uit de lucht vallen. Elke professional weet dat je een gebouw niet alleen bouwt volgens bepaalde regels en voorschriften, maar vooral ook in overeenstemming met de wensen van de opdrachtgever. Het comfort van de eindgebruiker wordt daarin meegenomen. Daarin staat de techniek niet stil. Een gebouw dat in de afgelopen tien jaar gebouwd is, biedt al veel meer comfort en een betere isolatie dan een gebouw van vijftig jaar oud.

BENG-indicatoren
Met BENG komt een einde aan de vrijblijvendheid van deze langzaam voortschrijdende kwaliteitsverbetering van gebouwen. Bijna energieneutraal is ook daadwerkelijk bijna energieneutraal en dat is meetbaar. Zo valt BENG uiteen in drie concrete indicatoren. BENG 1 gaat over de energiebehoefte van een gebouw. Deze indicator gaat over het beperken van de energievraag van het gebouw. BENG 2 heeft betrekking op het primaire energiegebruik van een gebouw. Dit heeft te maken met efficiënte installaties, warmteafgifte op lage temperatuur, warmwater met korte leidingen en warmteterugwinning en toepassing van hernieuwbare energie. Tot slot is er BENG 3. Deze indicator gaat over het percentage hernieuwbare energie in relatie tot het totale energieverbruik van het gebouw.

Als je echter nog geen ervaring hebt met bouwen op deze manier, loop je daarbij tegen een kennisprobleem aan. Allereerst tegen de vraag: hoeveel energiebesparing (of energiewinst) levert een bepaalde maatregel op? En hoe weegt die maatregel op tegen de kosten van de maatregel? De opdrachtgever wil tenslotte wel een gebouw voor een zo laag mogelijke prijs. Hoe de BENG-eis zich precies vertaalt in concrete maatregelen en de kosten daarvan, is voor velen nog een grote vraag.

Natuurlijk dient het antwoord op die vraag zich geleidelijk aan. Wanneer partijen eenmaal bouwen volgens de BENG-eis, ontstaat vanzelf ook de ervaring daarmee. Zeker voor partijen die opereren binnen een bepaalde niche en veel gelijksoortige gebouwen realiseren. Maar in de overgangsperiode waar we nu middenin zitten, is dat kennisprobleem een serieuze drempel voor alle partijen betrokken bij de realisatie van een gebouw.

Met BouwdetailWijzer handboek BENG ondervangt Archidat Bouwformatie dat probleem en bieden we architecten, aannemers, ingenieurs en andere specialisten handvatten om te bouwen volgens de BENG-norm.

Reserveer uw BouwdetailWijzer handboek BENG

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
Bouwbesluit 01-11-2016
 

Onze partners

  • FOAMGLAS isolatie
  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
Sluit deze advertentie