Archidat BouwNieuws - thema - bricktopia-volgens-de-wetten-van-de-zwaartekracht
Javascript is uitgeschakeld

Bricktopia: volgens de wetten van de zwaartekracht

Geplaatst: 12-11-2013
Bricktopia: volgens de wetten van de zwaartekracht

Een bouwwerk dat de wetten van de zwaartekracht tart. Dat is misschien wel de beste omschrijving voor Bricktopia, een tijdelijk paviljoen dat deze zomer verrees op een industriële plaats in Barcelona.

In maart dit jaar nodigde Eme3 – experimenteel laboratorium en denktank – architecten, kunstenaars, ontwerpers en andere professionals uit voor het inzenden van voorstellen voor de achtste editie van het Eme3 architectuurfestival. Ieder jaar wordt één van de inzendingen echt gebouwd. In een korte periode, met een minimaal budget en de hulp van vrijwilligers en sponsoren. Het bouwwerk dient als tijdelijke ‘urban activator’ en decor voor de vele culturele activiteiten die tijdens het festival plaatsvinden. Dit jaar was het thema ‘topias, utopias becoming real.’

De drijfveer van Eme3 – het bij elkaar brengen van verschillende disciplines en het oprekken van de conventionele denkrichtingen binnen architectuur, stedelijke ontwikkeling en constructietechnieken – materialiseert in het project dat dit jaar het daglicht mocht zien. Bricktopia is een ongekend knappe constructie. Flinterdun en sterk, amorf en mathematisch, futuristisch en traditioneel tegelijk. Het is een uitgerekt, opbollend en neergestreken gewelvencomplex, dat vanuit verschillende kanten te betreden is en zich zo alzijdig naar zijn omgeving presenteert. Een deken van baksteen omarmt de bezoekers; golvend, met een groot kijkgat in het grootste gewelf. Wat het project opvallend maakt is, naast zijn bijzondere vorm, de methode waarmee het ontworpen en gebouwd is. De architecten gaan met dit ontwerp zowel terug als vooruit in de tijd. Bricktopia is ontstaan vanuit een eeuwenoude constructiemethode die ook wel ‘catalan vault’ wordt genoemd. De methode werkt volgens het principe van compressie, waardoor de uiteindelijke structuur – ondanks zijn slanke voorkomen – zelfdragend en bovendien extreem sterk is. De wetten van deze constructiemethode werden verweven en verbeterd met het programma Rhinovault, een plug-in van 3D programma Rhinocerus. Het resultaat is een pilot project dat een traditionele techniek tot zijn absolute grens oprekt.

Lees het hele artikel over Bricktopia in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Vraag nu een gratis proefexemplaar aan in onze webwinkel.

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • Köster afdichtingssystemen
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • MBS Groep
Sluit deze advertentie