Archidat BouwNieuws - thema - comfort-biedt-ruimte-voor-keuzes
Javascript is uitgeschakeld

Comfort biedt ruimte voor keuzes

Geplaatst: 26-09-2014
Comfort biedt ruimte voor keuzes
Beeld: Christian Beutler

Hij won alle belangrijke architectuurprijzen: de Carlsberg Architectuurprijs, de Praemium Imperiale, de Royal Gold Medal en de Pritzker Prize. Speelt ‘comfort’ een rol in zijn architectuur? Is zijn werk ‘gerieflijk’ zoals in de eerste betekenis van het woord? Kan het ook ‘bemoedigen’ of zelfs ‘troost bieden’ als je de meer subtiele betekenis hanteert? Recent werd zijn complete oeuvre in vijf delen gebundeld. Bouwformatie duikt in de boeken van architect Peter Zumthor.

Zumthor werd in 1943 geboren en groeide op in Oberwil in de buurt van Basel. Hij werd mede door zijn vader opgeleid als meubelmaker en werkte, na een studie interieur en architectuur in Basel en New York, aansluitend tien jaar als adviseur bij monumentenzorg in het kanton Graubünden. In 1978 startte hij zijn eigen architectenpraktijk in het dorp Haldenstein. De eerste restauraties en verbouwingen uit die beginperiode heeft hij niet in het boek opgenomen omdat zijn werk naar eigen zeggen nog onder de invloed stond van de grote voorbeelden uit het vak.

Het vakinhoudelijke debat eind jaren zeventig, begin tachtig – met een groeiende interesse in de architectuurgeschiedenis, maar evenzeer voor de visuele, sensuele en fysieke aspecten van architectuur – bracht hem uiteindelijk tot een persoonlijker aanpak: ‘Ik denk dat ik inmiddels genoeg kennis had vergaard om de ideologische ballast van me af te kunnen werpen [..] en ik begon meer en meer op mijn eigen ideeën te vertrouwen. [..] Het was een periode van bewustwording. Alsof er iets in de lucht hing. Mijn persoonlijke zoektocht was begonnen.’
Vandaar dat zijn eigen houten huis met kantoor uit 1986 het eerste project in het boek werd.

Eenvoud in hout en beton
Het huis is als een langwerpig schuurvolume in hout geconstrueerd. Met ruimtes voor het gezin op de begane grond en zijn werkruimte op de etage. Open naar de tuin op het zuiden en gesloten naar het noorden. In zijn toelichting noemt Zumthor een eerste persoonlijk voorbeeld van comfort: ‘Ik vind het heerlijk om te werken in de nabijheid van een lange wand die me aan mijn rugzijde beschermt. Ik beschouw het telkens weer als een voorrecht dat ik daar in mijn eentje kan zitten, werkend en uitkijkend op de kersenbomen en de spelende kinderen.’ Houten vloeren, gestucte wanden en plafonds, stilte, zon en schaduw, hier en daar een lampje.

Lees alles over het comfort van Peter Zumthor in het nieuwe Bouwformatie Magazine. Bestel een proefexemplaar in de webwinkel.

Overig Thema

Whitepaper kosteneffectiviteit BENG 20-02-2019
BENG: geen keuze meer tussen energie opwekken of besparen 16-01-2019
Bouwen volgens de BENG-eis 12-12-2018
Voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt 12-12-2018
BENG 22-11-2016
Bijna Energie Neutrale Gebouwen 22-11-2016
Luchtdicht bouwen 18-11-2016
Trias Energetica 17-11-2016
Energielabel 15-11-2016
Passiefhuis 14-11-2016
 

Onze partners

  • Dycore
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
Sluit deze advertentie